StoryEditor

Schvália v reforme rovnú daň

29.06.2021, 00:00
Odborníci odpovedajú, ako počas pandémie začať podnikať, čo urýchli proces založenia živnosti, čo môžeme očakávať od reformy, ktorú plánuje ministerstvo financií, aj to, ktorú službu využívať, aby ste mali prehľad o zaplatených daniach.

Schvália v reforme rovnú daň

Odpovedá

Marek Mikula, účtovník spoločnosti Profektus

1. Základné fakty

Čo je živnosť?

Ak chcete podnikať, potrebujete živnostenské oprávnenie. Živnosť je dnes charakterizovaná ako sústavná činnosť, prevádzkovaná samostatne na vlastnú zodpovednosť a vo vlastnom mene. To všetko s cieľom dosiahnutia zisku. Živnosť je druhom podnikania, ktoré sa riadi zákonom č. 455/1991 Z. z. o živnostenskom podnikaní – živnostenským zákonom.

2. Spôsobilosť

Čo potrebujete?

V prvom rade je dôležité, aby žiadateľ nebol odsúdený za hospodársky trestný čin, trestný čin proti majetku alebo trestný čin súvisiaci s predmetom podnikania. Vyžaduje sa tiež spôsobilosť na právne úkony, vek 18 rokov a bezúhonnosť. Poznáme tri druhy živnosti: voľnú, viazanú, remeselnú. Viazané a remeselné živnosti môžu prevádzkovať len tí, ktorí majú na ich vykonávanie odbornú spôsobilosť. Najčastejšie je potrebný doklad o vzdelaní, odborná prax alebo osvedčenie. Remeselnou živnosťou sú napríklad kozmetické služby, viazanou napríklad ubytovacie služby.

3. Novinky

Bude podnikanie jednoduchšie?

Parlament schválil novelu, ktorá bude platiť od 1. augusta 2021. Jej cieľom je zjednodušenie podnikania, odbúranie zbytočnej byrokracie a administratívnej záťaže. V podstate pôjde najmä o to, aby si od vás úrad nemohol pýtať nič, čo vie získať sám na inom úrade.

4. Úrady

Kde požiadam o živnosť?

Živnosť môžete získať na „živnostenskom úrade“. Zväčša je to okresný úrad, odbor živnostenského podnikania. Aby ste živnosť získali, je potrebné podať ohlásenie živnosti. V čase pandémie odporúčame využiť možnosť online formy pomocou portálu www.slovensko.sk.

5. Spôsob vybavenia

Ako na to?

Na online podanie živnosti budete potrebovať občiansky preukaz s elektronickým čipom (tzv. eID karta) aktivovaný na elektronické podpisovanie, čítačku čipových kariet, aplikáciu na prihlasovanie a balík aplikácií pre kvalifikovaný elektronický podpis. Pomocou občianskeho preukazu a zadania bezpečnostného osobného kódu sa prihlásite na portáli www.slovensko.sk. V sekcii podnikateľ nájdete časť začatie podnikania. Pod záložkou registrácia živností nájdete služby živnostenského registra. Následne zvolíte príslušný živnostenský úrad a vyberiete si online formulár. Vyplnený formulár s prílohami podpíšte kvalifikova...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-22 14:44:51 - Feat.: - Title: Lepšie čísla deficitu nemajú konsolidačný vplyv na tento rok, tvrdí Kamenického rezort 02 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 03 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 04 - Modified: 2024-04-13 05:24:35 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák jazdí v lete na zimných pneumatikách. Expert varuje pred rizikom 05 - Modified: 2024-04-02 10:49:57 - Feat.: - Title: Zlozvyky a časté chyby vodičov: Toto s automatickou prevodovkou radšej nerobte
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 16:04