StoryEditor

Nový Zákonník práce má byť pružnejší

17.08.2011, 00:00
V novelizovanom Zákonníku práce je viacero zmien, ktoré sa dotknú nemalého počtu zamestnancov a všetkých zamestnávateľov.

Každá pracovná zmluva uzavretá po 1. septembri 2011 sa už bude riadiť novými pravidlami. Zmluvy podpísané pred týmto dátumom zostávajú platné a naďalej budú umožňovať napríklad súbeh odstupného a výpovednej lehoty tak, ako to dovoľoval zákon v čase podpísania zmluvy.

Po novom si vyberiete medzi odstupným a výpovednou lehotou alebo si zvolíte ich kombináciu, no už sa nestane, že by ste zostali v zamestnaní ešte tri mesiace po výpovedi a zároveň by ste dostali ďalšie tri platy ako odstupné.

Zmeny
Zmluvu na dobu určitú budete môcť uzavrieť až na tri roky alebo ju počas týchto troch rokov až trikrát obnoviť. Pracovať nadčas bude možné až 400 hodín ročne, v prípade vedúceho pracovníka až 550 hodín.

Zákonník upravuje aj skúšobnú lehotu – vedúci zamestnanci môžu mať až 6-mesačnú, v kolektívnej zmluve sa pre manažérov môže dohodnúť až 9-mesačná lehota. Zamestnanci nad 33 rokov budú mať nárok na 5 týždňov dovolenky. Práceneschopným, rodičom na materskej alebo rodičovskej dovolenke a zamestnancom uvoľneným na výkon verejnej alebo odborovej funkcie dovolenka neprepadne, budú ju môcť vyčerpať po návrate do práce. Vznikajú tiež delené pracovné miesta a oslabuje sa postavenie odborov. Tie budú môcť zastupovať zamestnancov, len ak budú mať podporu aspoň 30 percent pracovníkov.

Pružnosť?
Ministerstvo práce a zamestnávatelia zmeny odôvodňujú potrebou vyššej pružnosti pracovného trhu. Martin Hošták z Republikovej únie zamestnávateľov nie je so schváleným zákonníkom úplne spokojný, ale hodnotí ho ako posun k vyššej flexibilite zamestnávania a podľa neho môže prispieť k tvorbe nových pracovných miest. Zamestnávatelia by však chceli podstatne štíhlejší zákonník. „Stále má viac než 250 paragrafov, my by sme si predstavovali možno tretinový počet, aby čo najväčšia časť vzťahov medzi zamestnancom a zamestnávateľom bola ponechaná na ich vzájomnej dohode,“ hovorí Hošták. Tvrdí, že zákon by nemusel upravovať napríklad pracovný čas, prijímanie a prepúšťanie alebo garantovať postavenie odborov.

Konfederácia odborových zväzov zastáva názor, že terajší zákonník ponúka dostatočnú flexibilitu, napríklad pomer na kratší pracovný čas, dohody, prácu z domu alebo pomer na dobu určitú. Pružnosť sa podľa KOZ dá dosiahnuť vhodným rozvrhnutím pracovného času, náhradným voľnom a dohodou o zmene pracovných podmienok. Odborári nesúhlasia s predĺžením skúšobnej lehoty a odmietajú jej úpravu v kolektívnej zmluve ešte nevýhodnejšiu pre zamestnanca. Rovnako im prekáža aj zrušenie súbehu výpovednej lehoty a odstupného. Odborom sa nepáči ani viac nadčasov. „Zhoršujú sa pracovné podmienky, ako aj súlad medzi pracovným a rodinným životom,“ hodnotí Otto Ewiak, hovorca KOZ. Sú však i zmeny, s ktorými odborári súhlasia, napríklad 5-týždňová dovolenka pre zamestnancov starších ako 33 rokov.

01 - Modified: 2004-05-11 21:23:39 - Feat.: 0 - Title: Každý druhý Slovák má platobnú kartu 02 - Modified: 2004-05-11 21:25:17 - Feat.: 0 - Title: Čaká sa na rast úrokov, akciové fondy strácajú
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 08:17