V množstve log a značiek pôvodu je niekedy ťažké sa orientovať. Spotrebiteľ si neraz nie je istý ani pro kóde 858, či je potravina skutočne slovenská alebo z akých surovín vznikla. Aj preto prichádza rezort pôdohospodárstva s jednotným označovaním slovenského pôvodu agroproduktov a potravín. Chce na nich totiž zdôrazniť niektorý z nasledujúcich znakov:
– slovenský pôvod,
– pôvod výroby v Slovenskej republike,
– regionálny pôvod, teda niečo ako regionálnu špecialitu,
– farmársky pôvod.
Aké označenia budú niesť naše domáce výrobky
Slovenský poľnohospodársky produkt
Je to produkt vypestovaný alebo zberaný v Slovenskej republike, alebo bol cielene získaný, či už znáškou alebo lovom zvierat, prípadne sa získal zo zvierat chovaných, či voľne žijúcich a zabitých na Slovensku.
Slovenská potravina
Je to výrobok, na ktorý je použitých najmenej 75 percent surovín a prísad pochádzajúcich zo Slovenska v rámci ich celkového množstva. Pridaná voda sa doňho nezapočítava. Všetky fázy výrobného procesu takejto potraviny prebiehajú u nás s výnimkou získavania surovín a prísad z dovozu.
Ak ide o potravinu, ktorú nemožno vyrábať bez surovín z dovozu, pretože ich nemožno u nás dopestovať, získať alebo vyprodukovať, podiel surovín a prísad pochádzajúcich zo Slovenska môže byť v tejto potravine nižší než 75 percent, pričom suroviny z dovozu musia byť označené.
Potravina vyrobená na Slovensku
Všetky fázy výrobného procesu tejto potraviny – určujúce jej charakter – sa uskutočňujú na Slovensku. Táto potravina však nemusí spĺňať požiadavky na množstvo surovín a prísad, ako vyššie spomínané výrobky
Regionálny poľnohospodársky produkt
Je to produkt, ktorý sa vypestoval alebo zberal v určitom regióne na Slovensk alebo sa získal od zvierat, prípadne zo zvierat, chovaných či voľne žijúcich a zabitých v danom regióne Slovenskej republiky.
Regionálna potravina
Je to potravina vyrábaná v určitom regióne Slovenska, je preň charakteristická a typická. Zastúpenie surovín a prísad pochádzajúcich z tohto regiónu je najmenej 50 percent (bez zarátania pridanej vody). V prípade objektívnych dôvodov sa môže časť surovín a prísad z regiónu nahradiť aj inými surovinami pochádzajúcimi zo Slovenska, základná surovina však musí pochádzať len z nášho územia.
Farmársky poľnohospodársky produkt
Je to produkt vypestovaný na farme na Slovensku alebo získaný od zvierat, prípadne zo zvierat chovaných a zabitých na farme na našom území.
Farmárska potravina
Je to potravina vyrábaná na farme z produktov dopestovaných na farme alebo získaných od zvierat alebo zo zvierat chovaných či zabitých na tuzemskej farme.
Všetky tieto označenia sú pre výrobcov dobrovoľné a producenti ich môžu začať používať od prvého marca 2014.
Aké názvy regiónov môžu využívať výrobcovia na potravinách a agroproduktoch.
Bratislava, Záhorie, Trnavsko, Podunajsko, Ponitrie,
Stredné Považie, Horné Považie, Dolné Pohronie a Poiplie,
Tekov, Pohronie, Hont, Novohrad, Podpoľanie, Horehronie,
Kysuce, Turiec, Orava, Liptov, Gemer, Šariš,
Spiš, Abov, Horný Zemplín, Dolný Zemplín.