StoryEditor

Pri prenájme nestraťte bločky ani za malé výdavky. Znížite si daň

04.06.2014, 12:00
Ak ste byt či garáž začali čerstvo prenajímať, nezabudnite sa kvôli tomu do 30 dní od skončenia „štartovného“ mesiaca prihlásiť na daňovom úrade.

Prenajímam byt, ktorý som predtým zrekonštruoval, len neviem, či si tieto náklady môžem odrátať pri výpočte dane, pýta sa náš čitateľ. Chcel by vedieť aj to, aké druhy výdavkov vo všeobecnosti si môže uplatniť v neskoršom daňovom priznaní. Nerád by už dnes niečo zanedbal, napríklad v odkladaní dokladov a bločkov.

Ako radí právna expertka Hedviga Takáčová, ak daňovník prenajme na území Slovenska nehnuteľnosť, prípadne jej časť, situácia závisí od toho, či je registrovaný na daňovom úrade. A to buď na podnikateľskú alebo na inú samostatnú zárobkovú činnosť. „Musíte to urobiť do mesiaca – po uplynutí toho mesiaca, v ktorom ste urobili prenájom. Ak prenajmete nehnuteľnosť v situácii, keď už ste registrovaný na podnikanie, vtedy sa registrovať, ani oznamovať to, nemusíte,“ hovorí expertka. Dodajme, že uvedené prenájmy sa týkajú nehnuteľností, ako domu, bytu či garáže. Pozemkov sa to však netýka.

Čo ak je byt obchodný majetok

Kľúčový faktor pri posudzovaní, ktoré reálne vynaložené výdavky sú neskôr z pohľadu daniarov oprávnené, spočíva v tom, či nehnuteľnosť je alebo nie je súčasťou obchodného majetku. Ak je zaradená do obchodného majetku (4. odpisová skupina, odpisy 20 rokov), potom sa otvárajú aj širšie možnosti na uplatnenie výdavkov spojených s prenájmom.

„V prípade, ak je obchodným majetkom, prenajímateľ má právo uplatniť si výdavky, ktoré mal s dosiahnutím, zabezpečením a udržaním príjmov súvisiacich s prenájmom nehnuteľnosti,“ vysvetľuje daňová poradkyňa Dagmar Bednáriková. „Dosiahnutý príjem si môže znížiť o výdavky, ktoré vynaložil napríklad na opravu a údržbu, na technické zhodnotenie, či na hnuteľný majetok, samozrejme, ak je súčasťou prenájmu.“ Ale môžu to byť aj výdavky dané na bežnú prevádzku, ako napríklad na dodávku elektrickej energie, plynu, vody, prípadne aj iné, no preukázateľne vynaložené náklady, ktoré súvisia s dosiahnutím tohto príjmu.  

Medzi tieto „iné“ výdavky možno zarátať aj platby za poistenie bytu alebo daň z nehnuteľnosti, úhrady vlastníka bytu a nebytových priestorov domu do Fondu prevádzky, údržby a opráv, taktiež úhrady týkajúce sa úrokov z úverov a pôžičiek braných na zakúpenie prenajímanej nehnuteľnosti, vyratúva Takáčová.

Čo ak je byt v osobnom vlastníctve

Celkom iný režim platí vtedy, ak náš čitateľ nemá svoj byt zaradený v obchodnom majetku. Nehnuteľnosť sa vtedy považuje za osobný majetok. „Daňová akceptovateľnosť výdavkov sa v takom prípade zúžilen na výdavky na riadnu prevádzku takéhoto majetku. Najmä na spotrebu energií, plynu, na poplatky za správu bytového domu, ako vodné, stočné, odvoz odpadu, prípadne na platby za káblovú televíziu, náklady na inzerciu, odmeny realitnej kancelárii a podobne,“ uzatvára daňová poradkyňa Bednáriková.

01 - Modified: 2006-06-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ponúk z Portugalska menej ako šafranu
01 - Modified: 2024-04-11 13:30:00 - Feat.: - Title: Zistili ste po kúpe nehnuteľnosti jej poškodenie? Na zistenie vád na byte alebo dome má vplyv viacero vecí 02 - Modified: 2024-04-10 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké sú vaše práva a povinnosti pri prenájme pôdy? Pre HN odpovedajú experti 03 - Modified: 2024-03-28 14:30:00 - Feat.: - Title: Máte záujem svojmu príbuznému darovať napríklad byt? Na tieto dôležité veci treba myslieť 04 - Modified: 2024-03-22 09:30:00 - Feat.: - Title: Svoje deti učili, ako správne narábať s peniazmi. Osemročná Ruby sa vďaka tomu stala najmladšou majiteľkou domu v Austrálii 05 - Modified: 2024-03-19 13:50:00 - Feat.: - Title: KVÍZ Viete, ktoré známe osobnosti si kúpili druhý domov a kde? Otestujte sa!
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 05:53