StoryEditor

Slováci stále najviac milujú more v Chorvátsku

31.07.2014, 17:44
Počet tých, ktorí vycestujú na dovolenku, vlani povážlivo klesol. Relax si doprialo o desatinu menej ľudí, než to bolo pred dvoma rokmi.

Hlavným dovolenkovým miestom je pre Slovákov už dlhodobo Chorvátsko. Nasleduje Grécko, Bulharsko a Taliansko, pričom v posledných rokoch vypadol z top preferovaných krajín Egypt. Naproti tomu Chorvátsko a Taliansko sú obľúbené aj preto, že sú relatívne najjednoduchšie dostupné autom a autobusom. Táto mobilita je tiež dôvod, prečo sa na špičke obľúbenosti u nás pohybujú i krajiny ako Rakúsko, Česko či Maďarsko.

Koľko míňame

Slováci sú vo vyberaní obdobia dovolenky skôr konzervatívni. Podľa prieskumu Slovenskej agentúry pre cestovný ruch si ju viac než 86 percent ľudí volí v lete, pričom mladší ľudia v ešte vyššom percente (vyše 90 percent). Iba staršia populácia nad 50 rokov sa výraznejšie orientuje na dovolenky na jar a na jeseň, čo spôsobujú najmä cenové zľavy a časová flexibilnosť v pred- či v dôchodkovom veku.

Cieľ cestovania

Čo býva najčastejším motívom v rozhodnutí vybrať sa na oddych mimo domu? Pre absolútnu väčšinu je to relax, čo uviedli vyše dve tretiny účastníkov prieskumu. Ďaleko za týmto motívom zaostali ostatné – iba každý siedmy respondent povedal, že mu ide o spoznávanie nových miest, a len každý dvadsiaty sa zameriava hlavne na šport alebo kultúru s históriou.

Individuálnosť dovoleniek

Podľa celoeurópskeho prieskumu, ktorý si v členských štátoch dala urobiť začiatkom tohto roku Európska komisia, sme na Slovensku v minulom roku zaregistrovali až 11-percentný pokles dovolenkárov. Celkovo na ňu vycestovali len necelé dve tretiny Slovákov (60 percent). Je zaujímavé, že Slovensko však zaznamenalo vysoký nárast – o 15 percent – v počte ľudí, ktorí si jednotlivé položky dovolenky (ubytovanie, doprava, strava) vyskladajú sami. „Takto si dovolenku zorganizovala už polovica Slovákov,“ informoval Andrej Králik, vedúci tlačového oddelenia Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Spomedzi ostatných krajín únie sa Slováci vynímajú v tom, že sú na špici rebríčka v obľúbenosti pobytov, ktoré nie sú all-inclusive (64 percent pobytov).

Dĺžka pobytov

V otázke spokojnosti sa až 95 percent Slovákov vyjadrilo kladne – boli spokojní s prírodným prostredím v danej destinácii. Rovnaký počet Slovákov bol spokojnych s kvalitou ubytovania, len pri pohostinnosti to kleslo na 91 percent.

Pokiaľ ide o dĺžku pobytov, veľká väčšina Slovákov na dovolenke strávi 4 až 12 po sebe idúcich dní a len 8 percent strávi na dovolenke 13 a viac dní.

Čím sa vyznačujú európski dovolenkári:

  • polovica strávila dovolenku v letoviskách, či na pláži, tretina uprednostnila návštevu rodiny a priateľov
  • prírodné prostredie je rozhodujúcim faktorom pre motiváciu stráviť dovolenku na tom istom mieste aj v budúcom roku – uviedla to až polovica dovolenkárov
  • najdôležitejším zdrojom informácií pri plánovaní dovolenky sú odporúčania od priateľov, kolegov a rodinných príslušníkov – internet je v tomto smere na druhom mieste
  • šesť z desiatich ľudí použilo internet pri organizovaní dovolenky, čo predstavuje významný medziročný nárast
  • štyria z desiatich dovolenkárov strávili hlavnú dovolenku vo vlastnej krajine (medziročný pokles o 5 %), rovnaký počet ľudí dovolenku strávil v inom štáte EÚ (medziročný nárast o 5 %) a pätina strávila dovolenku mimo EÚ
  • k dovolenke v inom štáte najviac inklinujú Luxemburčania a naopak najmenej Gréci, mimo EÚ cestujú najviac Dáni a opäť najmenej Gréci
  • top 5 destinácií je: Španielsko, Francúzsko, Taliansko, Nemecko a Rakúsko
  • väčšina dovolenkárov prejavilo vysoký stupeň spokojnosti so svojou dovolenkou, len 4 % dovolenkárov podalo sťažnosť
  • pod rozhodnutie nevybrať sa na dovolenku sa najčastejšie podpisujú finančné dôvody (44 %)
  • tretina dovolenkárov bola nútená korigovať dovolenkové plány z finančných dôvodov, no i tak sa rozhodli vycestovať

Zdroj: EK

Počas celého júla a augusta nájdete na stránke HNporadňa.sk všetko, čo vás zaujíma v súvislosti s letom.
Brigádujete? Idete na dovolenku? Chcete ju reklamovať alebo sa potrebujete poistiť? Uvažujete, ako ísť na pekný výlet za menej, než stovku? Zaujíma vás, čo vám firma musí na pracovisku zabezpečiť v lete? Alebo chcete kompletné tipy na predĺžené eurovíkendy v Európe?

Sledujte HNporadňa.sk každý pracovný deň a počas sobôt.

Prečítajte si aj:

Stačí vám sto eur. A môžete ísť na miesto, kde bol aj pápež
Radi sa korčuľujete? Choďte na tieto miesta a akcie
História láka na hrady a zámky. Tipy, čo sa dá kde zažiť

01 - Modified: 2006-08-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: S fabrikami na montáž LCD modulov sa roztrhlo vrece
01 - Modified: 2024-04-20 10:10:01 - Feat.: - Title: Dve tretiny obyvateľov Slovenska sa stali terčom kyberpodvodníkov 02 - Modified: 2024-04-18 06:01:30 - Feat.: - Title: Chorvátske demokratické spoločenstvo začne vo štvrtok rokovať o novej vláde. Voľby vyhralo tretíkrát v rade 03 - Modified: 2024-04-17 19:36:41 - Feat.: - Title: Chorvátske parlamentné voľby podľa prvých odhadov vyhrá vládna strana HDZ 04 - Modified: 2024-04-16 21:43:09 - Feat.: - Title: Teploty na severe Chorvátska klesli za 24 hodín o takmer 30 stupňov Celzia 05 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 16:49