StoryEditor

Pomoc pri rozbehu podnikania? Pomôžu aj priatelia

06.11.2013, 16:30
Autor:
redred
Keď som začínal podnikať, opatrne som odmietol prvého kamaráta, ktorý mi ponúkol investíciu do môjho podnikania, hovorí Marián.

Keď som si zakladal podnik s oblečením, nevedel som, či by som mohol na trhu uspieť. Preto prijať ponuku od mojich priateľov bolo veľmi náročné, a navyše naše deti chodili spoločne do prvej triedy, a bál som sa, že by prípadný neúspech ublížil aj im. Potom prišiel okamih, keď som vedel, že moja spoločnosť má 51-percentnú šancu na úspech. Preto som v prvotnej fáze rozbehu mojej firmy, zamyslel nad ponukou investície od priateľov.

Je to osobné rozhodnutie požiadať priateľov, aby investovali svoje peniaze. Cítiť väčší tlak zo straty peňazí, než pri  neznámych investoroch (hoci mnoho investorov sa stalo časom mojimi priateľmi). Ak ste sa predsa len  rozhodli zapojiť rodinu, priateľov, tu je zopár rád, ako by ste mali postupovať.

Zaobchádzajte s nimi ako s každý iný potenciálnym investorom
Niektorí podnikatelia si v hlave  vytvoria špeciálnu kategóriu pre priateľov a rodinných investorov, pretože peniaze, ktoré môžu byť ponúkané ako podpora, sú viac než investícia. V okamihu, keď budete začínať,  musíte oddeliť priateľa od investora. Treba, aby ste rokovali s nimi ako s cudzími, rozoberte trhový potenciál, marketingové stratégie atď. Ak budete s nimi zaobchádzať odlišne, je riziko neúspechu omnoho väčšie.  

Riaďte sa sebou
Nepýtajte sa nikoho, či môžete investovať, ak investovali do vášho podniku, sú to vaše peniaze a  vy s nimi narábajte tak, ako uznáte za vhodné. Samozrejme, môžete zobrať do úvahy ich názor, no nemusíte sa ním riadiť. Na druhej strane, ak ich radu prijmete, môže to zmierniť prípadný neúspech. Nerozmýšľajte o nich ako o svojich priateľoch, ale ako o obchodných partneroch. 

Akceptujte ich vyjadrenia
Dajte im priestor, aby sa mohli vyjadriť. Je dôležité vedieť prijať pravdu, ako aj odmietnutie. Rodina alebo priatelia by vám mali vedieť povedať priamo, čo si myslia, omnoho jednoduchšie ako nejaký investor, ktorý chce na vás v prvom rade zarobiť. 

Cieľ investorov ako sú priatelia a rodina by mala byť rovnaký, ako pri  všetkých ostatných investoroch, čo je dôvod, prečo by sme sa mali správať ku všetkým rovnako: udržať si dôveru, ktorú do nás vkladali, byť úprimný, hrať férovo.

Zdroj: linkedin.com

01 - Modified: 2005-08-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mierová misia 2005 sa skončila
01 - Modified: 2024-04-18 11:51:59 - Feat.: - Title: V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný objekt za 21 miliónov eur 02 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 03 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 04 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 05 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 12:41