StoryEditor

Dlh vám štát nepripomenie. Rovno vám pošle exekútora

05.01.2014, 23:00
Keď dlhujete banke či mobilnému operátorovi, exekútor by nemal prísť hneď.

Zbystriť by ste mali najmä vtedy, ak zistíte, že máte nedoplatok na zdravotnom poistení. V takomto prípade sa žiadnych výziev či upomienok nedočkáte. Ak si napríklad ako živnostník neprevezmete platobný výmer, poisťovňa si ho môže neskôr vymáhať. V tejto situácii má výmer charakter exekučného príkazu.

Na dlhy sa v praxi nezabúda

Exekútora na krku však môžete mať kedykoľvek, keď neberiete vážne dlh, ktorý máte, hoci aj veľmi malý. Veriteľ – mobilný operátor, banka či pôžičková firma – by vám mal najprv poslať upozornenie pred podaním žaloby, takzvanú predžalobnú výzvu, no nie je to jeho povinnosť. „Ak ste veriteľovi dlžný peniaze, aj bez upomienky môže podať návrh na súd,“ tvrdí  Stanislava Kolesárová, hovorkyňa Slovenskej komory exekútorov.

Ak ste sa aj vy ocitli v podobnej situácii, reagujte ihneď. Ak je dlh oprávnený, zaplaťte, ak nie, ohraďte sa, najlepšie písomne s tým, že všetko zdokladujete. 

Predžalobná výzva od kohokoľvek

Aj napriek tomu, že na predžalobnú výzvu nemusíte zo zákona odpovedať, mali by ste na ňu predsa len reagovať. Takýto dokument však nie je súčasťou exekučného spisu. „Ak má predžalobná výzva charakter úradného dokumentu, jeho pravosť si môžete overiť telefonicky alebo aj osobne, na exekútorskom úrade, ktorý dokument vyhotovil,“ hovorí Radovan Pala, advokát a partner advokátskej kancelárie TaylorWessing. Budete si tak istý, či je výzva skutočne opodstatnená. Na zaplatenie starých dlhov vás totiž môže vyzvať ktokoľvek, aj bez opodstatneného dôvodu. „Predžalobná výzva je to isté, ako keď požičiate susede peniaze a požiadate ju, aby ich vrátila,“ komentuje Kolesárová. Je potom už iba na vašom zvážení, či sa voči tomu budete brániť.

Musí vám zostať 60 percent

Horšia situácia nastáva vtedy, keď už dostanete exekučný príkaz. Vtedy sa najčastejšie siaha na mzdu či iný príjem vo forme zrážok. Tie sa robia na základe tretinového systému. Vo všeobecnosti platí, že vám exekútor nesmie siahnuť na 60 percent z aktuálneho životného minima (v prípade dôchodcu je to 100 percent), ktoré je dnes vo výške 198,09 eur.

Ak však máte manžela alebo deti, patrí vám viac. Exekútor vám za každú takúto vyživovanú osobu nesmie siahnuť na 25 percent sumy zo životného minima (v prípade dôchodcu je to 50 percent). „Zvyšok príjmu sa rozdelí na tri časti a podľa dôležitosti pohľadávky sa strháva zo mzdy,“ vysvetľuje Kolesárová. Obyčajnú pohľadávku tak zaplatíte z jednej tretiny, prednostnú pohľadávku z dvoch.

Takto si môžete vypočítať exekučné zrážky

Zamestnanec má čistý príjem 400 eur. Býva v rodinnom dome s dvoma deťmi a manželkou. Dlh mu vznikol nesplatením pôžičky, pohľadávka je teda obyčajná.

Výpočet:

1. Suma, ktorá sa nesmie zraziť zo životného minima + 25 percent za manželku a 50 percent za obe deti: 267,42 eur

2. Suma, na ktorú exekútor siahne: 400 eur – 267,42 eur = 132,58 eur (suma sa zaokrúhľuje smerom nadol na sumu deliteľnú troma), čiže 132,57 eur

3. Keďže nejde o prednostnú pohľadávku, mesačná zrážka bude predstavovať 44,19 eur.

Ktoré dokumenty musíte brať vážne

Úradné

Patria medzi ne napríklad výzva súdu k vyjadreniu sa k žalobnému návrhu, platobný rozkaz, rozsudok či exekučný príkaz.

Čo musia spĺňať úradné dokumenty:

  • musia jasne hovoriť o tom, kto dokument posiela, na základe akého predpisu, v akej veci a voči komu koná
  • dátum, podpis sudcu alebo exekútora, odtlačok úradnej pečiatky (so slovenským štátnym znakom)
  • neobsahuje prílohy, obsah by mal byť v samotnom texte
  • má záväzný charakter, väčšinou tak plynie povinnosť odpovedať do určitej lehoty

Neúradné

Je ním napríklad predžalobná výzva či upomienka.

Čo musia spĺňať neúradné dokumenty:

  • od koho, komu a v akej veci sa posiela
  • patrí medzi bežnú korešpondenciu a neplynú z neho žiadne povinnosti (napríklad nedodržanie lehoty, ktorá je v dokumente vymedzená, nemusí znamenať, že sa nemôžete neskôr brániť alebo že vám automaticky príde domov exekúcia)

Čítajte tiež: Dlžníčku naštval exekútor. Svojou odmenou porušil zákon

01 - Modified: 2005-11-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Stop zlodejom dát
01 - Modified: 2024-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Podnikanie formou franšízingu rastie na popularite. Čoraz častejšie aj v oblasti financii 02 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy 03 - Modified: 2024-04-11 11:19:54 - Feat.: - Title: Myslia ľudia na Slovensku pri životnom poistení aj na riziko hospitalizácie? 04 - Modified: 2024-04-12 14:19:25 - Feat.: - Title: Zmena kurzu? Čakať tento rok lacnejší úver na byt je nereálne, Slovákom zostala ešte druhá možnosť 05 - Modified: 2024-04-08 22:00:00 - Feat.: - Title: Koľko stojí nový cestovný pas alebo občiansky? Poplatky na úradoch išli výrazne hore (+prehľad v tabuľke)
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 17:10