StoryEditor

Právny seriál: K dedičstvu sa dostanete skôr. Aj zásluhou notárov

07.07.2015, 20:00
Autor:
turtur
Posilní sa funkcia notárov ako súdnych komisárov. Notári preberú od súdov v budúcom roku časť agendy. Súdom tak uľahčia prácu.

Keď sa na Slovensku povie notár, väčšina ľudí si predstaví jeho činnosť v dedičskom konaní. Toto spojenie nevzniklo náhodou, pretože notári sú už viac ako jedno storočie významnou súčasťou tejto dôležitej nesporovej agendy.

V súčasnosti dochádza k jednej z najväčších rekodifikácii civilného procesného práva za desiatky rokov, ktorým sa právomoci notára rozšíria aj o ďalšie druhy konaní. Nový civilný mimosporový poriadok, ktorý začne platiť od júla 2016, tak výrazne zasiahne do tzv. nesporových konaní.


V stredu sa v HN o tejto téme dozviete viac. V nasledujúcich dňoch prinesieme ďalšie zaujímavé témy o zmenách v súdnych konaniach, ktoré začnú platiť v budúcom roku. 


V súčasnosti súd poveruje notára, aby ako súdny komisár samostatne viedol konanie o dedičstve a zároveň, aby v tomto konaní vydával aj rozhodnutia, ak sú na to splnené podmienky. Právomoc vo vydávaní rozhodnutí notárom je však obmedzená a je v podstate totožná s právomocou vyšších súdnych úradníkov.


 

Prvoinštančné konanie

Notári budú môcť vydávať rozhodnutia počas celého priebehu dedičského konania, teda procesné rozhodnutia, ako aj rozhodnutia vo veci samej. Zrýchli a zefektívni sa tým konanie, pretože odpadá nutnosť presunu súdneho spisu a čakanie, pokiaľ sudca vydá rozhodnutie. Dedičské konanie prebehne v podstate celé u notára.

Súdu budú naďalej zverené niektoré základné úlohy, ako napríklad prideľovanie veci jednotlivým notárom alebo vybavovanie záležitostí vo vzťahu k cudzine. Rozhodnutia, ktoré nebude môcť notár vydávať, sú vymenované v zákone. Z dedičského konania sa zároveň vypúšťa osvedčenie o dedičstve, ktoré v súčasnosti predstavuje najčastejší spôsob rozhodnutia v dedičskom konaní. V plnej miere ho nahradí uznesenie, ktoré vydá notár.

Účasť veriteľov

Účasť veriteľov sa novým zákonom oproti súčasnosti nezmenila. Veriteľ poručiteľa je naďalej účastníkom v rozsahu uzavretia a schválenia dohody dedičov a veriteľa, ktorou sa vysporiadava pohľadávka veriteľa, ďalej  v rozsahu uzavretia a schválenia dohody dedičov a veriteľa o prenechaní predlženého dedičstva na úhradu dlhov. Je tiež účastníkom po právoplatnosti uznesenia o nariadení likvidácie dedičstva, ak prihlásil svoju pohľadávku.

Za splnenia viacerých podmienok, najmä ak je dedičstvo predĺžené, súd nariadi likvidáciu dedičstva. Samotná úprava likvidácie dedičstva sa v zásade nelíši od súčasnej úpravy. Jej účelom je čo najefektívnejšie speňaženie majetku poručiteľa a primerané uspokojenie veriteľov podľa rozvrhu výťažku. Na rozdiel od pôvodného zákona nový zákon stanovuje, že v prípade, ak nadobudne právoplatnosť uznesenie o nariadení likvidácie, exekučné konanie na majetok poručiteľa sa zastavuje.

Umorenie listín

V tomto konaní súd podobne ako v dedičskom konaní poverí notára, aby konal a rozhodoval. Zároveň vymedzuje, čo nepatrí do rozhodovacej právomoci notára. Výber notára je ponechaný na vôli účastníka, avšak musí ísť o notára, ktorý má sídlo v územnom obvode súdu miestne príslušnom na konanie o umorenie listiny.
Výraznou zmenou je aj upustenie od ďalšieho, osobitného návrhu po uplynutí ročnej lehoty na podanie námietok, čo výrazne zjednodušuje procesný postup pri umorení listiny.
Dochádza k zvýšeniu publicity a informovanosti pre osoby, ktoré majú na veci právny záujem, pretože sa zavádza povinnosť zverejniť upovedomenie o možnosti podávania námietok proti návrhu na umorenie listiny na webe Notárskej komory SR, ako aj na webe príslušného okresného súdu.

Solučná úschova

Podstatne sa zmenil spôsob právnej úpravy solučných úschov. Prioritne budú upravené v notárskom poriadku a prejdú do kompetencií notára ako notárska činnosť.
V civilnom mimosporovom poriadku sa upravilo konanie v prípade, že v solučných úschovách dôjde k námietkam proti vydaniu predmetu notárskej úschovy zloženej na účely splnenia záväzku, námietkam proti vydaniu výťažku z predaja zálohu zloženého do notárskej úschovy, a konanie o prepadnutí predmetu notárskej úschovy štátu.
Podstatne sa zvýši dostupnosť informácií o veciach zložených do úschovy, pretože notárskym poriadkom sa zavedie povinnosť zverejniť úschovy na webe notárskej komory.

Osvedčenie o eurodedičstve

Európske osvedčenie o dedičstve bolo zavedené nariadením Európskeho parlamentu a rady na účel rýchleho a plynulého vysporiadania cezhraničného dedenia. Cieľom nariadenia je zabezpečiť voľný pohyb osôb, možnosť pre občanov vopred usporiadať svoje dedičstvo v rámci EÚ a ochrana práv dedičov a odkazovníkov a iných osôb so vzťahom k zosnulému, ako aj veriteľov poručiteľa. Zákonodarca preberá novým nesporovým poriadkom príslušné ustanovenia tohto nariadenia. Ale pozor. Toto nariadenie sa začne uplatňovať už od 17. augusta 2015.
Martin Selecký, člen legislatívnej skupiny
Notárskej komory SR


                  Čo nájdete v stredu v exkluzívnom právnom seriáli HN

Notári budú môcť vydávať rozhodnutia počas celého priebehu dedičského konania, to znamená procesné rozhodnutia, ako aj rozhodnutia vo veci samej.
Dedičské konanie prebehne v podstate celé u notára.
Konanie sa tak zrýchli a zefektívni, pretože odpadá nutnosť presunu súdneho spisu a čakanie pokiaľ sudca vydá rozhodnutie.
Z dedičského konania sa vypúšťa osvedčenie o dedičstve. Nahradí ho uznesenie, ktoré vydá notár.

Môžete si objednať pdf vydania HN (aktuálne v deň vyjdenia) cez SMS na váš mail  TU.

Staršie pdf vydania nájdete TU.

Odborný garant právneho projektu HN:
Martin Šenkovič, advokát
www.senkovic.com


Prílohu pripravili: Vladimír Turanský, Táňa Rundesová


 

01 - Modified: 2007-07-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čo prináša (odnáša) novela zákona
01 - Modified: 2024-04-21 10:56:29 - Feat.: - Title: Príbeh ako z filmu. Margita na sklonku života našla útočisko v bratislavskej knižnici, po smrti jej darovala polovicu majetku 02 - Modified: 2024-03-08 11:58:07 - Feat.: - Title: Zverejnili Dumbledorov testament. Vieme, komu zanechal známy herec svoj miliónový majetok 03 - Modified: 2024-01-29 07:00:00 - Feat.: - Title: Žena sa rozhodla svoj takmer trojmiliónový majetok zveriť svojim zvieratám. Jej deti ju vraj zanedbávali a nič si nezaslúžia 04 - Modified: 2024-01-23 13:05:44 - Feat.: - Title: Znie to ako ukážkový podvod, no tentokrát je to pravda. Žena zdelila 25 miliónov, teraz vyberá ľudí, ktorí rozhodnú, čo s nimi 05 - Modified: 2023-12-20 09:56:57 - Feat.: - Title: Dedičské konanie a jeho obnovenie v praxi
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 01:59