StoryEditor

"Mám dlh. A exekútorovi platím desaťnásobok"

01.04.2014, 00:00
Aj malá dlžoba môže prerásť do “slušnej” sumy. Dôvodom sú poplatky - otázka je, či oprávnené.

V praxi sa často stáva, že ľudia musia zaplatiť exekútorovi viac ako tomu, komu dlhujú. V niektorých prípadoch môže ísť aj o snahu vymáhačskej spoločnosti obrať vás o peniaze, no vo väčšine prípadov nezaplatíte exekútorovi len sumu, ktorú ste skutočne dlžní. Podobný problém má aj náš čitateľ portálu HNporadna.sk, ktorého dlh sa vyšplhal z necelých 16 eur na 160. “Môže exekútor vymáhať takmer desaťnásobok dlžnej sumy?” Odpoveď sme zisťovali u expertov HN.

Dlžná suma, trovy a tiež reálne náklady

Podľa exekútorskej koncipientky a mediátorky Martiny Jenčovej suma 16 eur predstavuje v prípade čitateľa pravdepodobne len istinu dlhu. Predpokladá však, že predmetom exekúcie je okrem istiny aj úrok z omeškania, ktorý “plynie od určitého dátumu až do zaplatenia”, ako aj trovy konania. Tie predstavujú náklady, ktoré oprávnený vynaložil na to, aby pohľadávku zažaloval, teda súdne poplatky. Ďalším nákladom je podľa odborníčky tiež poplatok za to, že oprávnený podal návrh na vykonanie exekúcie, čo predstavuje 16,50 eura.

Môžete podať námietky. V lehote

“Samozrejme, v exekúcii vznikajú exekútorovi trovy, ktoré pozostávajú z odmeny, hotových výdavkoch a dane z pridanej hodnoty, ak je platcom,” spresňuje Jenčová. Trovy sa potom odvádzajú podľa toho, v akom štádiu sa exekučné konanie nachádza. Môžeme ich rozdeliť nasledovne:

  1. Konanie je v štádiu, kedy ste síce prevzali upovedomenia o začatí exekúcie, no neuplynulo od tohto momentu 14 dní. V takomto prípade tvorí odmena exekútorovi 10 percent zo základu. Hotové výdavky sú presne vyčíslené. Ide o také výdavky, ktoré boli vynaložené v súvislosti s exekúciou. Mali by byť rozpísané jednotlivo v upovedomení o začatí exekúcie. “Netreba zabúdať, že do 14 dní od doručenia takéhoto upovedomenia máte právo podať námietky voči exekúcii ako aj voči trovám,” dodáva Jenčová.
  2. Druhé štádium je, ak od doručenia a prevzatia upovedomenia o začatí exekúcii uplynulo 14 dní, a teda strácate nárok podať voči exekúcii či trovám námietky. V takomto prípade je odmena pre exekútora už vo výške 20 percent zo základu. Ako tvrdí Jenčová, v upovedomí sú vyčíslené predpokladané výdavky, ktoré môžu, no nemusia vzniknúť. Uvádza, že vo väčšine prípadov sú výdavky nižšie než tie v upovedomení, no nie je to pravidlom. “Vždy záleží od toho, aké úkony musel exekútor v rámci vymáhania pohľadávky, teda dlhu urobiť,” prízvukuje. “V zásade platí, že čím je úkonov viac, tým sú výdavky vyššie.” Môže ísť napríklad aj o vyúčtovanie služobných ciest, ktoré musel exekútor absolvovať, aby urobil súpis vášho majetku a podobne.

Rozhodne až súd

Zo slov odborníčky teda vyplýva, že všetko, čo bude od vás exekútor vymáhať, nájdete rozpísané v upovedomení o začatí exekúcie. A na to, aby ste neskôr vedeli podať námietky, si ho musíte prevziať v lehote. “Ak sa vám trovy zdajú vysoké, obráťte sa na súd,” radí Jenčová. S problémom vám tiež môže pomôcť aj Slovenská komora exekútorov, no až súd rozhodne, či sú vaše námietky opodstatnené alebo nie.

01 - Modified: 2006-03-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prví neplatiči už čelia žalobám
01 - Modified: 2023-05-22 15:29:27 - Feat.: - Title: Na rozhodnutie politikov doplácajú železničiari roky. Súkromníci musia tankovať „kade-tade“ 02 - Modified: 2022-08-20 10:55:16 - Feat.: - Title: Exekútori žiadajú vypustiť návrh vymáhania pohľadávok poisťovňami 03 - Modified: 2021-07-06 15:54:51 - Feat.: - Title: Váš predčasný dôchodok musí dosiahnuť 261,70 eura mesačne 04 - Modified: 2021-07-02 14:07:07 - Feat.: - Title: Dovoz, stočené kilometre či exekúcia. Na toto si dajte pozor pri kúpe jazdeného auta 05 - Modified: 2021-05-28 18:07:10 - Feat.: - Title: Desať vecí, ktoré by ste mali vedieť o dlžobe na zdravotnom poistení
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 22:04