StoryEditor

Porovnajte 20 bytov naokolo. A máte "svoju" cenu

08.08.2013, 00:00
Predseda Dozornej rady Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska Ľubomír Kardoš pre HN.

Je cena nehnuteľností primeraná aktuálnemu vývoju na trhu? Alebo je nadhodnotená?
Súčasné ceny bytov sú primerané, samozrejme, rozhoduje aj vybraná lokalita. Ak si záujemca o starší byt chce skontrolovať, či cena za jeho byt nie je prehnaná, má mnoho možností. V minulosti bolo zisťovanie prácne a zdĺhavé, dnes už stačí ísť na internet, vybrať si zhruba 20 bytov, ktoré sa podobajú na ten vybraný, a možno si porovnať ceny. Výšku žiadanej sumy ovplyvňuje aj fakt, či bytový dom a byt je po obnove.

Na čo by si mal kupujúci dať pozor – najmä z právnej stránky?
Ak chcete byť právne chránení a mať istotu, že byt nemá na sebe nejaké vecné bremeno, nie je zaťažený hypotékou, alebo skutočne patrí predávajúcemu, odporúčam obrátiť sa na odborníkov z realitných kancelárií, ktorí sa týmto veciam venujú denne. Pri kúpe bytu priamo od súkromníka hrozí, že zloženú zálohu už neuvidíte. A takisto ani byt. Normálna záloha, ktorú požaduje realitná kancelária, je do výšky 5 až 10 percent z ceny bytu, no nikdy sa nedávajú peniaze realitnej kancelárii. Pri vyšších zálohách sa postupuje cez notára, ktorý zálohu uschová a vydá predávajúcemu až po prepise vlastníctva bytu.

S čím by mal realitný maklér oboznámiť kupujúceho?
Realitný maklér zastupuje predávajúceho. No musí byť korektný aj voči kupujúcemu, aby sa predišlo prípadným reklamáciám. Mal by kupujúceho oboznámiť so všetkými informáciami, ktoré sa týkajú  predávaného bytu.  Realitné kancelárie majú svoj etický kódex, ktorý by mali dodržiavať všetci realitní makléri. Kupujúci by mal byť informovaný o všetkých  náležitostiach spojených so zmluvou, výške predávajúcej ceny, a aj podmienkami vyplatenia odmeny maklérovi, aby nevznikla dvojitá platba. Treba dosiahnuť spokojnosť všetkých strán.

01 - Modified: 2004-11-21 23:29:53 - Feat.: 0 - Title: Čo po sebe zanechal orkán vo Vysokých Tatrách 02 - Modified: 2004-11-21 23:30:27 - Feat.: 0 - Title: Hotelieri: Každý koniec je aj nový začiatok
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 16:57