StoryEditor

Máte biznis s platcom DPH? Staňte sa ním aj vy

03.03.2014, 12:00
Autor:
turtur
Kedy je vhodné stať sa dobrovoľným dépehačkarom a zvoliť si paušálne výdavky. Radí expert HN Martin Palkovič.

Otvorím si živnosť a účtovníctvo asi zverím odborníčke. Zaujímalo by ma však, kedy sa musím rozhodnúť, či budem, alebo nebudem dobrovoľným platiteľom DPH, pýta sa čitateľka HN Katarína Anderová. Chce tiež vedieť, kedy si má uplatniť paušálne výdavky a či o tom musí rozhodnúť na začiatku podnikania, alebo to stačí  až pri podávaní daňového priznania. „Pýtam sa hlavne preto, že ak by som si uplatnila len paušálne výdavky, tak prípadnú evidenciu by som zvládla aj sama“. Tiež jej nie je jasné, podľa čoho sa mám rozhodovať, ak teraz ešte nevie, aké bude mať príjmy a chce vedieť aj to, ako si má vybrať účtovníčku.  

Kedy byť platiteľom DPH

„Rozhodnutie, či sa stať, alebo nestať platiteľom DPH veľmi závisí od konkrétnej podnikateľskej činnosti,“ pripomína odborník na účtovníctvo Martin Palkovič. Rozhodovanie je podľa neho veľmi individuálne a závisí od viacerých okolností. Ak by pani Katarína dodávala služby alebo tovar platiteľom DPH, tak sa jej tiež oplatí byť platiteľom tejto dane. Ale ak by dodávala svoje produkty bežným spotrebiteľom, tak sa to skôr neoplatí. „V prípade, že by ste si potrebovali obstarať napríklad nejaký stroj, teda mali by ste väčší výdavok, už by sa vám to mohlo oplatiť, hoci by ste svoje výrobky nepredávali platiteľom DPH,“ dodal Palkovič. 
Ak by Katarína plánovala obstarávať služby zo zahraničia, potrebovala by registráciu na čiastočného platiteľa DPH podľa paragrafu 7a (nie dobrovoľného platiteľa DPH, ide o dve rozdielne veci). Po prijatí služby zo zahraničia by ju musela zdaniť na Slovensku a to podaním daňového priznania na DPH do 25. dňa po skončení mesiaca, v ktorom bola služba prijatá. 
Ak by predávala službu zdaniteľnej osobe (podnikateľovi, alebo firme) v EÚ, tiež by musela mať registráciu podľa paragrafu 7a a do 25. dňa po skončení štvrťroka nahlásiť dodanie služby súhrnným výkazom podávaným na daňový úrad. „Ak by ste predávali alkohol, potrebujete každý mesiac podávať hlásenia na colnici o predaji spotrebiteľských balení liehu,“ upozornil ďalej Palkovič.  

Paušál sa oplatí pri službách

Paušálne výdavky sa podľa neho oplatia skôr samostatne zárobkovo činným osobám, ktoré poskytujú služby, pretože nemajú reálne výdavky. Ale ak plánujú predávať tovar, tak sa im to skôr neoplatí. Paušálne výdavky sú totiž obmedzené na maximálne 420 eur mesačne (5 040 eur ročne). Ak by si katarína založila živnosť v marci, mala by nárok na paušálne výdavky vo výške 40 percent z príjmu, ale maximálne 4 200 eur ročne, keďže v tomto roku by podnikala len desať mesiacov. „Či budete uplatňovať paušálne, alebo reálne výdavky sa rozhodnete pri podávaní daňového priznania na daň z príjmu. Vo vašom prípade to bude do 31. marca 2015,“ informoval Palkovič. 

01 - Modified: 2006-02-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Právo, biznis a médiá. Poslanci riešia budúcnosť
01 - Modified: 2024-04-25 17:22:18 - Feat.: - Title: Matovičova atómovka podnietila kreativitu podvodníkov. Finančná správa žiada zmeniť systém pre živnostníkov 02 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 03 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 04 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 05 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 05:34