StoryEditor

Život „bez papierov“ je výhodný len krátko. Manželstvo sa oplatí viac

27.08.2015, 00:01
Autor:
turtur
Pozrite si porovnanie výhod a nevýhod manželstva a partnerstva nezosobášených párov. Manželia sú na tom lepšie pri dedení, daniach i podnikaní.

Mladí ľudia sú čoraz rozvážnejší a do svadby sa príliš nehrnú. Možno je to aj váš prípad. Najprv štúdium, potom cestovanie, kariéra, vlastné bývanie, a až neskôr svadba či dieťa.

„Kým tradičný manželský zväzok naša právna úprava v plnej miere podporuje, partnerské spolužitie „na divoko“ v tomto smere značne zaostáva.
Vo všeobecnosti platí, že zákon manželom jednoznačne uľahčuje riešenie mnohých životných situácií, čo však neznamená, že by pri troche proaktívneho prístupu nemohli nezosobášené páry požívať (takmer) všetky výhody oficiálneho zväzku,“ hovorí advokát Dušan Tomka (snímka: archív HN).


Dnes porovnáme manželstvo a partnerstvo „bez papierov“ v týchto oblastiach:

- dedenie
- daňový aspekt
- živnosť, podnikanie
- ochrana osobnosti


Dedenie

V manželstve
V prípade, že manžel nezanechá závet, dedia osoby určené zákonom v štyroch tzv. skupinách. Ak nie sú splnené podmienky dedenia v prvej skupine, dedí sa podľa druhej atď. Manžel dedí hneď podľa prvej skupiny, rovným dielom s deťmi.
Pokiaľ poručiteľ deti nemal, manžel síce automaticky nededí všetko, avšak zákon mu v takom prípade garantuje minimálne jednu polovicu dedičstva.

V partnerstve
Partneri môžu zo zákona dediť v druhej, prípadne až tretej dedičskej skupine. Aj to len vtedy, že žili v spoločnej domácnosti. Pokiaľ mal zosnulý partner deti, pozostalý partner (priamo zo zákona) nič z dedičstva nedostane.
V tomto prípade je preto určite vhodnejšie rozdeliť pozostalosť závetom, aj keď to je praktické len v prípade ak aspoň jedno dieťa už nie je maloleté. V prípade, že všetky deti sú maloleté, nie je možné odkázať žiadnej tretej osobe nič, ani závetom. V tomto prípade je účelné skôr usporiadať veci za života oboch partnerov, napríklad darovaním či zriadením práva doživotného užívania.


Dane

V manželstve
Manžel môže pri daňovom priznaní žiadať zníženie dane z príjmov na nezarábajúceho manžela.

V partnerstve
Partneri takúto možnosť nemajú.


Podnikanie, živnosť

V manželstve
Manžel / manželka nemusí byť podľa zákona v pracovnoprávnom pomere k prevádzkovateľovi živnosti, ak má vykonávať funkciu zodpovedného zástupcu. Manžel / manželka je oprávnený pokračovať po smrti živnostníka v živnosti podľa podmienok určených v zákone.

V partnerstve
Pre partnerov zákon takéto výhody neposkytuje.


Ochrana osobnosti

V manželstve
Manžel má nárok uplatňovať po smrti druhého manžela právo na ochranu jeho osobnosti. Ide napríklad na ochranu cti, mena alebo telesných pozostatkov zosnulého manžela.

V partnerstve
Partner žiadne takéto práva nemá.


Prečítajte si aj predchádzajúci diel  o manželstve vs. slobode TU.

01 - Modified: 2007-09-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Najhoršia bola bezmocnosť
01 - Modified: 2024-03-22 10:53:42 - Feat.: - Title: Zlatica (56): Neslušný návrh. Manžel ako vždy hypnotizoval obrazovku, tak som mávla rukou a išla! 02 - Modified: 2024-03-07 09:59:12 - Feat.: - Title: Komička Simona o svojom manželovi: Toto na ňom neznáša. Ktorú hádku dokáže stále vyťahovať? 03 - Modified: 2024-03-07 12:30:38 - Feat.: - Title: Porotkyňa Tatiana Drexler o prvom manželstve: Prečo nám to s exmanželom nevyšlo?! 04 - Modified: 2024-02-19 13:35:44 - Feat.: - Title: Pri rozvode riešili kurióznu požiadavku: Muž daroval žene obličku, pri rozvode si ju pýtal späť 05 - Modified: 2024-02-16 13:10:44 - Feat.: - Title: Gréci schválili manželstvo pre rovnaké pohlavia. Páry si budú môcť adoptovať aj deti
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 10:11