StoryEditor

Máte nápad, ale chýbajú vám peniaze? Takto ich získate

06.05.2014, 00:15
Autor:
fnkfnk
Financie na rozbeh podnikania vám dá banka - alebo neznámi cudzí ľudia. Pozrite sa, ako na to. Už v dnešných HN.

Máte zaujímavú biznis ideu, no chýbajú vám zdroje na jej realizáciu. Alebo váš - už rozbehnutý - biznis potrebuje finančnú injekciu. Bežná situácia v podnikaní. Môžete ju riešiť bankovým úverom, alebo aj úplne inak. Napríklad tak, že “nazbierate” peniaze od úplne neznámych ľudí cez internet. Vitajte vo svete crowdfundingu.


Prostredníctom neho môžete získať menšie individuálne príspevky na podnikanie alebo projekt od veľkého počtu osôb. Dôkazom, že to môže fungovať, je napríklad slovenský projekt CulCharge. “Pre crowdfunding sme sa rozhodli kvôli viacerým veciam: Nikto to pred nami na Slovensku ešte v takej podobe neskúsil. Zároveň sa nám pozdávala myšlienka vytvoriť vlastný produkt bez rozpravy s investormi, s bankami, dohôd o ekvite a podobne,” hovorí spoluautor projektu Viktor Reviliak (na snímke vpravo). Dokopy sa mu podarilo vyzbierať 70-tisíc eur - a svetlo sveta uzrela unikátna mininabíjačka na smartfóny.

Ak ste však konzervatívnejší - a napriek tomu potrebujete finančnú podporu v biznise, máte stále mnoho možností. Úver od banky, viac foriem lízingu, faktoring, biznis anjeli, faktoring. 

„Banky vo všeobecnosti sú otvorené požičiavať peniaze podnikateľom, má to však malý háčik. Vo väčšine prípadov by mal podnikateľ už aktívne podnikať 12 alebo 24 mesiacov. Zároveň niektoré banky vyžadujú participáciu podnikateľa vlastnými finančnými prostriedkami,“ objasňuje Erika Süčová, produktová špecialistka Broker Consulting.

Aj podľa Kennetha Ryana, partnera KPMG na Slovensku, začínajúce biznisy, respektíve startupy, nemôžu očakávať bankovú podporu. „Vo väčšine prípadov startupy nie sú schopné prejsť štandardnými, pomerne konzervatívnymi, filtrami, ktoré sú bežne nastavované tradičnými finančnými inštitúciami,“ hovorí. Odporúča sa teda sústrediť na flexibilnejšie metódy podpory – „lebo v rámci Slovenska máme dostatočné spektrum možností získania financovania od biznis anjelov, fondov rizikového kapitálu a súkromných investorov“.


Čo nájdete dnes v štvorstranovej prílohe Investor 

- ako získate najlacnejšie peniaze pre vaše podnikanie

- veľké porovnanie úveru a lízingu: čo je pre vás výhodnejšie

- nová forma financovania cez croefunding

 

Špecializovanú prílohu nájdete v dnešných tlačených HN. Alebo si môžete jednoducho objednať pdf vydanie cez SMS na váš mail TU.

 

01 - Modified: 2006-05-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Neografia kúpi rotačku za 370 miliónov
01 - Modified: 2024-04-19 09:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Žena priviedla mŕtveho strýka do banky, aby získala úver. Držala mu hlavu aj pero, zamestnancov však neoklamala 02 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 03 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 04 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 05 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 15:50