StoryEditor

Nakupujete darčeky online? Na toto si dajte pozor

08.12.2014, 12:00
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Nakupovanie darčekov online je pohodlnejšie, často lacnejšie a veľa ľudí využíva tento spôsob aj preto, že darčeky zoženú aj na poslednú chvíľu.

Podľa prieskumov sa až tretita opýtaných ľudí chystá nakupovať darčky pod vianočný stromček na poslednú chvíľu online. Aj to môže byť však jedna z nástrah, pretože nie všetky e-shopy majú dodaciu lehotu kratšiu než dva týždne. Objednáte síce behom pár sekúnd, tovar však už pod stromček doraziť nemusí. A to napríklad aj preto, že má obchod naraz veľa objednávok a nestíha ich zasielať, tovar môže byť vypredaný a musí ho doviesť od výrobcu, nedorazí včas platba, zasekne sa dopravca a ak sa spoliehate na osobný odber, môže nákup skomplikovať aj príroda.

Objednávky na poslednú chvíľu majú aj iné riziká. Napríklad kúpite niečo zbytočne draho, pretože ste skrátka nemali čas na dôkladné porovnanie konkurencie. A nemyslite si, že to obchodníci nevedia. S blížiacimi sviatkami tovar zdražujú, pretože sa spoliehajú na to, že ľudia nakúpia za každú cenu, len aby obdarovanie stihli. A zákazníci potom až spätne zisťujú, že v inom e-shope mohli za rovnaký tovar minúť oveľa menej.

"Na druhej strane, cena by nikdy nemala byť jediným ukazovateľom. Pred samotným obstaraním darčeka je dôležité preveriť, či konkrétny e-shop spĺňa zákonnú povinnosť a na svojom webe prezentuje identifikačné údaje, nákupný poriadok či obchodné a reklamačné podmienky," hovorí Markéta Karman zo spoločnosti FerBuy a odporúča pri hľadaní spoľahlivého e-shopu uprednostniť skúsenosti známych pred anonymnými recenziami na internete.

Nie vždy sa podarí kúpiť darček, ktorý poteší

To, že možno nakúpené darčeky cez e-shop vrátiť do 14 dní bez udania dôvodov, vie každý. No aj tu sa oplatí premýšľať a plánovať. Ľahko sa totiž môže stať, že sa obchodníkovi kvôli sviatočnej prevádzke na pošte nepodarí doručiť spotrebiteľovi tovar včas. Na druhej strane, keď tovar kúpite síce včas, no až pri stromčeku zistíte, že to nie je presne to, čo ste chceli, pripravíte sa tak o lehotu na vrátenie sami.

Kedy si môžete ešte objednať darček z e-shopu, aby dorazil včas? "Všeobecne je to približne týždeň pred Vianocami, ale líši sa to podľa obchodov. V prípade nákupu okolo polovice decembra by som ľuďom radil, aby si vyberali e-shopy, ktoré pri tovare špecifikujú dátum, do kedy je potrebné vykonať objednávku, aby ho bolo možné doručiť do Vianoc," hovorí obchodný riaditeľ spoločnosti NetDirect Marek Krška a dodáva, že, bohužiaľ, stále viac ako polovica e-shopov túto informáciu neuvádza, a zákazník tak riskuje, že mu nebude tovar doručený včas.

Podľa Marka Krško bude tento rok medzi darčekmi opäť vládnuť elektronika, a to prevažne tablety a smartfóny. Ďalšími "lídrami" predvianočného obdobia sú knižky, parfumy a kozmetika. "Pokles zaznamenávame v predaji spodného prádla. Naopak nárast registrujeme pri darčekových baleniach čajov. Okrem nich sa z kamenných predajní do e-shopov presúva tiež predaj šperkov," vypočítava Marek Krška. Obstaranie šperku na internete však nie je bez rizika.

Ak nestihnete na poslednú chvíľu objednať darčkeky z e-shopu, môžu vás ešte zachrániť zážitkové vouchery. Tie patria čoraz častejšie k najobľúbenejším ponukám a môžete ich zakúpiť napríklad aj 24. decembra. "Po zaplatení si stačí voucher vytlačiť a zákazník sa nemusí strachovať, že by darček nedorazil včas," hovorí Petr Kováčik z portálu Skrz.cz.

Ako si vybrať správny e-shop

Nízka cena môže byť háčik

  • Rozdiely v jednotlivých elektronických obchodoch sa môžu vyšplhať až na stovky eur. Prvý prehľad o cenách môžeme rýchlo získať pomocou cenových porovnávačov, ktoré na jednom mieste zhromažďujú ponuky rôznych obchodov.
  • Cena však ešte nič nevypovedá o predajcovi a je dobré overiť si aj ďalšie skutočnosti. Namiesto klasického poštovného (napríklad pri elektronike do niekoľko desiatok eur) môže od nás obchodník chcieť až dvojnásobok plus poplatok za platbu vopred či platbu za dobierku.
  • Ďalším častým problémom je termín dodania tovaru. Obchodník potvrdí objednávku, ale vzápätí zákazníka informuje, že tovar skladom v jeho reči znamená, že ho má očakávať najskôr za 14 dní.

Ako spoznať férové obchodné podmienky?

  • Aj keď nie je človek právnik, môže si v obchodných podmienkach všimnúť základné veci. Zmluvy a obchodné podmienky by mali byť čitateľné a zrozumiteľné tak, aby ich pochopil bežný človek. Nemali by obsahovať žiadne malé písmenká či skryté odkazy a zároveň by nemali byť extrémne dlhé. Mali by ste vedieť, s čím súhlasíte pri kúpe.
  • Pomôckou pre spotrebiteľa sú certifikáty deklarujúce, že dané obchodné podmienky sú k spotrebiteľovi férové. Vydávajú ich spotrebiteľské organizácie alebo asociácie podnikateľov. Certifikáty si môžete dokonca aj overiť, a to na stránke organizácie, ktorá ich vydala.

Ako sa dostať k informáciám?

  • Dôveru v anonymnom prostredí internetu dodávajú e-shopom užívateľské recenzie. Je však potrebné k nim pristupovať kriticky. Nikto nám nezaručí, že niekoľko pozitívnych recenzií si obchodník na svoj web nenapísal sám, alebo si nenajal reklamnú agentúru, ktorá sa mu o pozitívne ohlasy stará. Podľa prieskumu dTest sa s falošnými recenziami stretla väčšina užívateľov internetu. Je preto dobré si overiť informácie z viacerých zdrojov.
  • Ak nakupujeme v konkrétnom obchode prvýkrát, je vhodné preveriť si ho dôkladnejšie.

Zdroj: dTest

Autor: Zuzana Kohoutová

01 - Modified: 2007-01-17 06:34:51 - Feat.: 0 - Title: Olega Pastiera
01 - Modified: 2024-04-07 11:54:32 - Feat.: - Title: Prezidentské voľby 2024: Slovenky a Slováci si zvolili nového prezidenta. Do úradu zasadne Peter Pellegrini 02 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Prichádzajú Allegro Days: Exkluzívne zľavy na obľúbené produkty 03 - Modified: 2024-04-08 10:10:58 - Feat.: - Title: Allegro Days po prvýkrát na Slovensku: Celý týždeň plný zliav až do výšky 40 % 04 - Modified: 2024-04-04 15:53:16 - Feat.: - Title: FOTO V minulosti po nej premávalo šesť liniek električky, dnes zapadá prachom. Ako kedysi vyzerala Obchodná v Bratislave? 05 - Modified: 2024-03-27 10:21:05 - Feat.: - Title: PREHĽAD Otváracích hodín obchodov počas Veľkej noci: Kde nakúpiš aj počas sviatkov?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 13:12