StoryEditor

Dávky v hmotnej núdzi nezíska každá žena

15.12.2014, 23:00
Najčastejším problémom osamelých rodičov je ich príjem v čase rodičovskej dovolenky a nezamestnanosti.

Je veľa prípadov, keď otcovia detí neplatia výživné, alebo výška výživného nezodpovedá ich príjmu. To podľa Ľubice Navrátilovej, odborníčky na sociálnej zabezpečenie, tlačí ženy do stavu hmotnej núdze. „Zamestnávatelia sa často zbavujú žien po rodičovskej dovolenke, mnohokrát zneužívajú neznalosť Zákonníka práce zo strany žien, a vnucujú im výpoveď „dohodou“. Že nič také neexistuje a na dohodu treba dvoch, mnoho žien nevie. Zamestnávatelia tiež často zabúdajú na preplatenie dovolenky z obdobia materskej dovolenky, ktorá je považovaná za výkon práce.

Pri tvorbe sociálnej ochrany neúplných rodín musí podľa Ľubice Navrátilovej štát zohľadňovať minimálne dva faktory. „A to, že neúplná rodina s deťmi je vystavená vyššiemu riziku chudoby ako rodina s oboma rodičmi žijúcimi spolu, a neustále rastie počet detí, ktoré sa narodia mimo manželstva.“ Ako ďalej expertka spresňuje, štát musí zavádzať takú formu pomoci neúplným rodinám, ktorá nepodnecuje k preferovaniu neúplných rodín pred rodinami založenými na manželstve a zároveň rieši prípadnú hmotnú núdzu neúplných rodín peňažnými a nepeňažnými dávkami. Podľa súčasnej legislatívy sú všetky typy rodín chránené na rovnakej úrovni, a len vo výnimočných prípadoch, keď jeden z rodičov zlyháva pri zabezpečovaní základných životných potrieb detí, sú prijímané osobitné opatrenia, ako napríklad náhradné výživné. „Považujem takýto prístup za primeraný a pokusy zvýhodňovať istý typ rodiny, napríklad manželstvo, za krajne nevhodný,“ tvrdí Navrátilová.


Na toto nezabudnite pri žiadaní dávok od štátu

– Pred tým, ako sa žena rozhodne z nejakého dôvodu neuviesť meno otca dieťaťa, si musí uvedomiť dôsledky. Ak sa ocitne v hmotnej núdzi, nebude riešená, pretože si neuplatnila všetky nároky, medzi ktoré patrí aj výživné. Nebude mať nárok ani na náhradné výživné.

– Pred uplatnením nároku na náhradné výživné treba, aby žena mala súdom určenú výšku výživného alebo súdom schválenú dohodu o výživnom.

– Ak sa ocitne osamelá matka v hmotnej núdzi, má okrem samotnej pomoci nárok na príspevok na školské pomôcky. Aj obec jej môže poskytnúť peniaze na nevyhnutné zariadenie domácnosti.

– Ženy sa zabúdajú prihlásiť do dôchodkového poistenia pri začatí rodičovskej dovolenky, alebo pri vzniku nároku na rodičovský príspevok.

Zdroj: Ľubica Navrátilová, odborníčka na sociálne zabezpečenie

01 - Modified: 2007-01-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ruský Evraz prevzal Oregon Steel
01 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 02 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 03 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 04 - Modified: 2024-04-05 08:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát zistil, že má na účte 1,8 miliardy navyše. Nikto nevie, odkiaľ sa vzali ani čo s nimi robiť 05 - Modified: 2024-04-05 07:00:00 - Feat.: - Title: Prečo sme schopní stráviť nekonečné hodiny v obchodných centrách? Môže za to nenápadný trik, ktorý si si určite nevšimol
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 21:35