StoryEditor

Robíte pre cudziu firmu? Odkiaľ dostanete penziu, rozhodne Sociálka

13.09.2014, 10:00
Začali ste pracovať v inom štáte EÚ a neviete, ako sa vyrieši vaša prípadná PN či budúci dôchodok? Stanovisko vám musí dať Sociálna poisťovňa.

Čo ak ochoriem alebo ako to bude s mojím dôchodkom, ak pracujem zo Slovenska pre zahraničnú firmu? Kde sa za mňa platia odvody? V dnešnom svete slobodne sa pohybujúcich ľudí sú takéto otázky celkom na mieste.

Také isté otázky si položila aj naša čitateľka. Dostala totiž ponuku pracovať vo firme, ktorá premiestňuje svoje sídlo do Anglicka. Aj keď naša čitateľka zostane vykonávať svoju prácu doma, zmluvu na trvalý pracovný pomer uzavrie v Anglicku. Tam budú za ňu odvádzať aj odvody. „Ako sa dá riešiť táto situácia? Pretože – žiť budem naďalej na Slovensku, avšak odvody do zdravotnej poisťovne u nás zo zákona odvádzať nesmiem,“ pýta sa mladá žena. Zaujíma ju, či je nejaký spôsob, ako sa pripoistiť, aby mohla chodiť k lekárovi vo svojom bydlisku. Taktiež ju znepokojuje, či jej bude slovenská zdravotka niečo hradiť pri vážnom ochorení alebo úraze a ako je to v jej situácii s čerpaním dovolenky a s budúcim dôchodkom.

Koordinácia pri poistení

Podľa expertky na sociálne veci Ľubice Navrátilovej občan v takejto situácii nemôže byť ani zdravotne, ani sociálne poistený v Anglicku. „Podľa nariadenia o koordinácii systémov sociálneho zabezpečenia v Európskej únii platí, že osoba vykonávajúca činnosť ako zamestnanec alebo samostatne zárobkovo činná osoba len v jednom členskom štáte podlieha právnym predpisom tohto členského štátu,“ hovorí expertka. Podľa nej nie je dôležité, akými pracovnoprávnymi predpismi sa bude riadiť pracovný pomer človeka, ale ide o to, akými predpismi sa bude riadiť jeho povinné nemocenské a sociálne poistenie. Inak povedané, aká legislatíva sa dá uplatniť vtedy, ak fyzická osoba s trvalým pobytom v jednom členskom štáte vykonáva činnosť zamestnanca pre zamestnávateľa so sídlom v inom členskom štáte.
„Pri zdravotnom poistení je situácia jasná. Pretože podľa zákona o zdravotnom poistení je fyzická osoba s trvalým pobytom na Slovensku vykonávajúca zárobkovú činnosť na území Slovenska zdravotne poistená vždy tu. Aj pri sociálnom poistení platí, že vám vzniká povinné sociálne poistenie na Slovensku,“ vysvetľuje Navrátilová.

Písomný dotaz

Ako v takej situácii postupovať? Expertka radí obrátiť sa na Sociálnu poisťovňu, lebo do jej povinností patrí aj vydávanie potvrdení o legislatíve. „Obráťte sa písomne na jej ústredie, popíšte svoj prípad a žiadajte o určenie štátu, ktorého legislatíva je uplatniteľná vo vašom prípade,“ odporúča Navrátilová. O výsledku poslanom zo Sociálky má potom čitateľka informovať svojho zamestnávateľa.
Sociálna poisťovňa je totiž podľa európskeho nariadenia styčným orgánom pre oblasť sociálneho zabezpečenia. Jej štandardnou úlohou je preto odpovedať na žiadosti o informácie a pomáhať občanom práve pri uplatňovaní podobných nariadení.

01 - Modified: 2006-10-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Knižnica HN
01 - Modified: 2024-04-26 13:21:43 - Feat.: - Title: Nemecký inštitút očakáva rast nezamestnanosti na najvyššiu úroveň za takmer desaťročie 02 - Modified: 2024-04-26 10:15:55 - Feat.: - Title: Sociálna poisťovňa oznámi poskytnutie úľavy z odvodov firmám do konca apríla 03 - Modified: 2024-04-26 10:52:00 - Feat.: - Title: Smrteľná zombie choroba jeleňov zrejme preskočila na človeka. USA hlásia prvé obete, pred smrťou boli zmätené a agresívne 04 - Modified: 2024-04-24 07:00:00 - Feat.: - Title: NASA našla v kozme zmutované baktérie. Môžu ohroziť posádku na vesmírnej stanici 05 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 21:41