StoryEditor

12 vecí, ktorými úspešní ľudia štartujú svoj deň

13.09.2015, 08:17
Autor:
msemse
Čas pred raňajkami mnohí ľudia produktívne využívajú na aktivity, ktoré ich naštartujú do úspešného dňa.

Tento postoj má oporu aj vo vedeckých štúdiách, podľa ktorých skoré rána pomáhajú budovať vôľu, ľudia majú tendenciu byť optimistickejší a pripravení riešiť náročné úlohy.  Inšpirovaná knihou Laury Vanderkamovej „Čo najúspešnejší ľudia robia pred raňajkami" Jenna Goudreau z portálu inc.com spísala prehľad 12 najčastejších ranných rituálov úspešných ľudí.

1. Vstávajú skôr

Úspešní ľudia vedia, že čas je vzácny. Aj ich zavalia telefonáty, stretnutia a náhle krízové situácie, hneď ako sa dostanú do práce, ale ranné hodiny sú pod ich kontrolou. To je dôvod, prečo mnohí z nich vstávajú ešte pred brieždením a vyčlenia si čas, aby mohli robiť to, čo sa im páči. Jednoducho: Produktívne rána sa začínajú skorým vstávaním.

 

2. Cvičia ešte predtým, než sa zahĺbia do zoznamu úloh

Zdá sa, že najčastejšou rannou aktivitou bohatých a mocných je cvičenie, či už dvíhajú činky doma, alebo v posilňovni. Laura Vanderkamová vo svojej knihe spomína príklady niekoľkých generálnych riaditeľov veľkých korporácií, ktorí napríklad cvičia jogu, alebo si idú o pol šiestej ráno na hodinku zabehať. „Sú to neuveriteľne zaneprázdnení ľudia," hovorí. „Keď si dokážu nájsť čas na cvičenie, musí to byť dôležité."

3. Pracujú na projekte s najvyššou prioritou

Ticho ranných hodín môže byť ideálny čas na sústredenie sa na najdôležitejšie pracovné projekty bez toho, aby ste boli rušení.

4. Pracujú na svojich osobných projektoch

Písanie románu alebo inú umeleckú činnosť ľahšie vynecháte, keď ste celý deň strávili na schôdzach a keď prídete domov unavení a hladní. Preto mnoho úspešných ľudí si vyčlení čas na osobné projekty ešte pred začiatkom svojho pracovného dňa.

5. Intenzívnejšie trávia čas s rodinou

Niektorí úspešní ľudia investujú svoje raňajšie hodiny do intenzívnejšieho trávenia času s rodinou, či už čítajú deťom alebo spoločne pripravujú rodinné raňajky.

6. Trávia čas s partnerom

Je viac ako pravdepodobné, že večer ste z celého dňa unavení, a tak sa zmôžete iba na zaparkovanie svojho tela pred televízor. To je dôvod, prečo mnohí úspešní ľudia svoje rána trávia so svojím partnerom.

Nemusí pritom ísť o prebúdzanie sa s nežným pohladením svojej polovičky alebo pravidelný sex každé ráno, mnoho párov sa spolu len rozpráva - o živote, financiách, domácom zozname úloh a svojich pracovných plánoch.

7. Stretávajú sa pri kávičke

Pre niektorých úspešných ľudí sú rána skvelým priestorom na stretávanie sa s ľuďmi a budovanie si vzťahov. Stretnutia ráno na káve alebo na raňajkách sú menej násilné než poludňajšie obedy a sú viac zamerané na prácu, ako opilecké koktejlové večierky.

8. Meditáciou čistia svoju myseľ

Úspešní ľudia sú nároční nielen na ostatných, ale aj na seba. Aj pre nich môže byť ťažké odpútať svoju myseľ od pracovných úloh. Preto mnohí z nich sa ráno venujú modlitbám alebo meditácií.

9. Píšu si veci, za ktoré sú vďační

Vyjadriť vďačnosť je ďalší skvelý spôsob, ako sa sústrediť a získať správny pohľad, než sa vydáte do kancelárie. Spísanie niekoľkých viet „Som vďačný za...“ napríklad stretnutia s ľuďmi, príležitosti a udalosti, ktoré ste včera zažili, zaberie len pár minút, ale môže predstavovať skutočnú zmenu vo vašom nazeraní na svet.

10. Plánujú, keď sú čerství

Naplánovať si deň, týždeň alebo mesiac dopredu je dôležitý nástroj time-manažmentu. Využitie rán na strategické plánovanie vám pomôže nastaviť priority a priebeh dňa.

11. Kontrolujú si e-maily

Hoci guru na riadenie času môže navrhovať, aby ste čítanie emailov odkladali tak dlho, ako je to len možné, mnoho úspešných ľudí začína svoj deň práve čítaním e-mailov. Rýchlo zoskenujú svoju poštu, či v nej nie sú naliehavé správy, ktoré vyžadujú okamžitú reakciu, a vybavia niekoľko dôležitých emailov, na ktoré sa môžu lepšie sústrediť, nakoľko ich mozgy sú čerstvé.

12. Čítajú správy

Či už čítajú noviny alebo kontrolujú blogy alebo statusy na Twitteri vo svojich telefónoch, získavanie prehľadu správ je predraňajkovým rituálom väčšiny úspešných ľudí. Keď sa dostanú do práce, majú už celkom dobrú predstavu o tom, čo sa vo svete deje. A potom sa môžu pustiť do svojho podnikania.

01 - Modified: 2007-09-17 06:04:00 - Feat.: 0 - Title: Rossiho 4. triumf v sezóne, Stoner už má titul na dosah
01 - Modified: 2024-01-14 07:00:00 - Feat.: - Title: Kto správne raňajkuje, ľahšie chudne, odkazuje odborníčka. Tu sú jej tipy, v ktorých sa nájde každý 02 - Modified: 2023-10-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Zahrievacie korenie pomôže ako sveter, funguje aj v prášku 03 - Modified: 2023-08-17 12:00:00 - Feat.: - Title: 87-ročnú babku napadol v jej dome hladný zlodej. Ubránila sa a ešte mu dala aj najesť 04 - Modified: 2023-07-28 09:47:02 - Feat.: - Title: Vynechávanie raňajok narúša naše normálne biorytmy 05 - Modified: 2023-06-16 09:04:47 - Feat.: - Title: Začínate deň kávou, pečivom či citrónovou vodou? Robíte chybu a škodíte svojmu zdraviu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 19:44