StoryEditor

Zvládnite návrat do práce v pohode. Týchto osem trikov vám pomôže

03.01.2015, 14:45
Autor:
zubzub
Niektorí ľudia sa po perfektne strávených vianočných a novoročných prázdninách cítia skľúčení a zisťujú, že je ťažké dostať sa späť do bežného rytmu.

Podľa psychologických príručiek ľudia najčastejšie po vianočných prázdninách a sviatočnom období uvádzajú ako problémy povianočnú melanchóliu alebo depresiu. Zamerajme sa však na úzkosť, ktorá naznačuje mierne duševné rozrušenie, ktoré sa často vyskytuje v dennodenných stresových situáciách a pri rôznych zmenách. Tu je zopár spôsobov, ako sa zbaviť vašej zimnej posviatočnej úzkosti.

1. Očakávajte istú skleslosť.

Sviatky sú radostné aj stresujúce zároveň. Je tu rodina, s ktorou musíte vychádzať, darčeky, ktoré treba kúpiť a vymeniť. Musíte navštíviť priateľov, zúčastniť sa rôznych aktivít, zjesť hory jedla, stihnúť výpredaje či naplánovať alebo sa aspoň zúčastniť večierkov. K tomu nadšenie zo Silvestra a váš adrenalín je medzi sviatkami ako na húsenkovej dráhe.

Návrat do každodennej rutiny môže však utlmiť vašu náladu už len tým, že vám chýbajú tie výnimočné veci. Nadôvažok, ak sviatky neboli také úžasné, ako ste dúfali, môže vás dostať nedostatok radosti. Očakávanie istej miery skleslosti je ale spôsob ako si priznať, že vaše pocity sú normálne a prejdú hneď, ako nabehnete na bežnú rutinu.

2. Vedome sa sústreďte na výhody posviatočného obdobia.

Pozitívom posledných dní predsa je, že ste mali čas oddýchnuť si a zrelaxovať. Navyše, takáto ale aj akákoľvek iná odchýlka z dennej rutiny je dobrá pre vašu náladu.

Takže návrat do práce neuponáhľajte. Ako sa hovorí "take it easy". Vaše oddýchnutejšie ja vám totiž dáva možnosť pozrieť sa na vašu prácu, štúdium či domácnosť z novej perspektívy. Toto obdobie je skrátka dobrý čas na zmenu.

3. Pri určovaní novoročných predsavzatí nebuďte na seba prísny.

Ak si nastavíte latku príliš vysoko a nadobudnete pocit, že ju podliezate, nevyčítajte si to. Namiesto toho sa na nové ciele pozrite realisticky a zistite, či nepotrebujú nejaké úpravy, aby boli pre vás dosiahnuteľné. Ak sa napríklad rozhodnete schudnúť, tak napríklad zhodiť pol kila za týždeň je dosiahnuteľný cieľ.

4. Buďte medzi ľuďmi častejšie.

Niektoré posviatočné úzkosti môžu byť zapríčené aj tým, že ste boli počas posledných dní medzi rodinou a priateľmi. Pri nástupe do práce sa však zrazu ocitnete medzi takými, ktorých až tak dobre nepoznáte. Zdvihnite si preto náladu tým, že zostanete v spojení s priateľmi a rodinou, a to najlepšie tak, že si spolu vyrazíte von.

5. Robte veci, ktoré vám dajú dôvod na niečo sa tešiť.

Oživte nadšenie z očakávania a to tak, že zorganizujte nejakú zábavu, napríklad večeru s priateľmi, alebo začnite navštevovať nejaký krúžok. Venujte sa športu alebo si len tak vyrazte do kina. Vyberte si, samozrejme, aktivity v rámci vášho rozpočtu, a najmä tie, ktoré vás budú baviť.

6. Robte zdravé rohodnutia.

Rôzne pôžitky, ktoré ste si dopriali počas sviatkov vo vás môžu vzbudiť dojem, že nie ste vo forme. Zamerajte sa preto na návrat k zdravému životnému štýlu. Do jedálnička opäť zaraďte ovocie či zeleninu a usitite sa, že svojmu telu dodávate dostatočné množstvo pohybu.

Práve tieto kroky vám zlepšia náladu a pomôžu vám vrátiť sa do formy. Ak máte pocit, že sa počas chladných dní dostatočne nezahrejete, stavte na polievky, ktoré vás zasýtia, bez zbytočných kalórií. Výbornou voľbou sú tiež teplé šaláty. Doslova sa takto vyjedzte z povianočnej depresie.

7. Získajte odbornú pomoc a hoďte za hlavu veci, ktoré vás trápili.

Obdobie sviatkov zvyčajne preruší tlak, ktorý cítite nielen v rodine ale aj v práci. Po tom, ako tento napätý pocit opadne, vy sa vrátite k premýšľaniu nad všeobecnými životnými otázkami. Toto môže byť vhodný čas na pomoc od odborníkov, a to či už ide o vyriešenie vašich financií, vylepšenie vášho bývania alebo vyrovnanie sa s nešťastnými pocitmi, ktoré práve prežívate. Ak ste si sviatky dobre nenapláovali a ocitli ste sa v dlhoch, okamžite sa poraďte so svojim finančným poradcom. Síce to môže zredukovať vaše pôžitky, ale je to zrejme ten čas, kedy vám budú najmenej chýbať.

8. Tešte sa na nové veci, ktoré vás v novom roku čakajú.

Tým, že sa pokúsite udržať si pozitívne myslenie a budete plánovať zaujímavé udalosti počas celého roka, môžete zmenšiť vašu súčasnú úzkosť. Pričinenie sa o veci, ktoré chcete, aby sa stali, je prvým krokom k dobrej nálade. Ak sa totiž budete venovať prípravám, nebudete mať čas na trápenie.


Zdroj: http://www.wikihow.com

01 - Modified: 2007-02-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Alžbeta II. je na tróne 55 rokov
01 - Modified: 2023-11-23 14:36:54 - Feat.: - Title: PREHĽAD sviatkov a prázdnin v roku 2024. Pripravte sa na sklamanie, polovica vychádza na víkend. Vianoce však budú uprostred týždňa 02 - Modified: 2023-09-03 10:30:00 - Feat.: - Title: PREHĽAD školských prázdnin v novom školskom roku. Priprav sa na poriadnu nádielku voľných dní 03 - Modified: 2023-07-14 22:01:00 - Feat.: - Title: Čo keby zmizol hmyz? Tipy na prázdninové projekty pre deti z mediálneho sveta 04 - Modified: 2023-07-02 05:00:00 - Feat.: - Title: Užívanie drog medzi mladými počas prázdnin stúpa 05 - Modified: 2022-12-28 11:48:21 - Feat.: - Title: Prehľad sviatkov, prázdnin a voľna na rok 2023. Žiadne polročné prázdniny, pracujúcich čaká až deväť predĺžených víkendov
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 13:57