StoryEditor

Aj malá firma môže veľa ušetriť. Ciest k úsporám je veľa

28.07.2015, 23:10
Tu je pre vás praktický sprievodca v šetrení. Využite všetky výhody eseročky a legálne optimalizujte nakombinovaním rôznych možností.

Pri zakladaní firmy, ale aj v rámci zabehnutého biznisu je to úplne na mieste. Pýtate sa, o čo ide? O to, že spotrebovať treba všetky príležitosti, kde možno ušetriť. Ako sa to dá v eseročke, na to sme pre vás zozbierali 20 tipov. Od tých najznámejších, ako je zamestnávanie "lacnejších" ľudí (napríklad študenta či dôchodcu na dohodu, dlhodobo nezamestnaného alebo absolventa počas absolventskej praxe), až po tie menej známe, ako je napríklad usporiadanie zamestnaneckej súťaže či poskytovanie praktického vyučovania žiakom na základe učebnej zmluvy.

Krôčik po krôčiku k úspore

Šetriť sa však dá aj krôčik po krôčiku. Napríklad už len tým, že každú možnú administratívu treba zariaďovať elektronickými prostriedkami. Lebo vás to vyjde aj o polovicu lacnejšie. 
Usporíte napríklad aj na podpisoch u notára. "V praxi sa totiž uňho často zvyknú podpisovať i listiny, ktoré stačí podpísať obyčajne. Overiť podpis je však potrebné iba v dvoch prípadoch: na zakladateľskej listine, respektíve spoločenskej zmluve, a v druhom prípade na čestnom vyhlásení navrhovateľa o skutočnostiach, ktoré nevyplývajú z iných listín," vysvetľuje Boris Kukumberg, zakladateľ portálu firmaren.sk. 

Praktické návody a rady

Ako dodáva Kukumberg, ani splnomocnenie pre odbornú firmu, ktorá za vás založí eseročku elektronicky, nie je potrebné súdu predkladať s overeným podpisom. "Firmy poskytujúce uvedené služby však takéto podpísané splnomocnenie pre seba od klienta môžu vyžadovať. Treba si to ustrážiť." 
Pri založení spoločnosti s ručením obmedzeným môžete mierne ušetriť už aj na tom, že podpis neoverujete u notára, ale na matrike.
Pozrite si aj ďalšie rady expertov, kde možno s eseročkou platiť menej a získať viac. Nájdete ich v stredajších Hospodárskych novinách. 


Viac o tejto téme sa dočítate v HN v prílohe Podnikanie v stredu:

- dozviete sa napríklad, čo získate zamestnaním študenta či dôchodcu na dohodu alebo prijatím dlhodobo nezamestnaného človeka

- ako sa dá využiť zmena účtovného obdobia alebo prerušenie daňových odpisov s odpočtom daňovej straty

- prečo si zvoliť čo najvhodnejší spôsob odpisov nehmotného majetku, prípadne v čom je plus, ak sa konateľ jednoosobovej eseročky nestane zároveň jej zamestnancom

Môžete si objednať pdf vydania HN (aktuálne v deň vyjdenia) cez SMS na váš mail TU.
Staršie pdf vydania nájdete TU.

 

01 - Modified: 2007-08-06 09:45:00 - Feat.: 0 - Title: SZČO do 8. augusta musia zaplatiť novú výšku odvodov
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 02 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 04 - Modified: 2024-04-11 08:13:37 - Feat.: - Title: KVÍZ: Ako sa vyznáte v pravidlách etikety? Otestujte sa 05 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Kto nesporí, nie je Čech. Západní susedia prekonávajú rekordy
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 23:22