StoryEditor

Ak ste študent, získajte účet zadarmo. Tu je návod

05.12.2014, 10:42
Ak ste študent, banky vám ponúkajú široké možnosti, ako môžete spravovať vaše peniaze. Našli sme tie, kde máte účet zadarmo, alebo s nízkym poplatkom.

V ponuke bánk podľa Tomáša Legerského, výkonného riaditeľa portálu Finančná Hitparáda, nájdete klasické študentské účty, bežné účty, ako aj širokú ponuku doplnkových služieb, ktoré by ste mohli oceniť. „Dnešným trendom je ponúknuť študentovi účet s minimálnymi alebo nulovými poplatkami, ktorý bude obsahovať čo najatraktívnejší balík služieb. Avšak rovnaký účet s rovnakou poplatkovou štruktúrou si môže zachovať a využívať aj po skončení školy. Tento trend môžeme pozorovať pri online bankách, ktorých filozofiou je ponúknuť účet bez poplatkov pre každého. Postupne si ho však osvojujú aj ďalšie banky.“

 

Vyberte účet s rozumom

Čím sa teda riadiť, ak si správne chcete vybrať študentský účet? „V prvom rade je potrebné spísať si priemerný, prípadne predpokladaný počet operácií, ktoré za mesiac vykonáte. Banky totiž ponúkajú rôzne balíky služieb s rôznou ponukou predplatených operácií,“ radí Tomáš Legerský. Následne si spravte porovnanie jednotlivých balíkov a nezabudnite ani na online banky. Tie síce neponúkajú klasický študentský účet, ale nimi ponúkaný bežný účet sa často dokáže vyrovnať študentským účtom. V niektorých prípadoch môže byť pre vás dokonca výhodnejší či komfortnejší.

Čo ešte môže zavážiť

Pri rovnosti, respektíve podobnosti viacerých ponúk treba brať do úvahy aj existenciu pobočky, prípade bankomatu v mieste štúdia, ak uprednostňuje osobný kontakt či hotovosť pred online bankingom. „Dôležité tiež môže byť, aby bola vaša banka totožná s rodičovou, odkiaľ vám budú pravdepodobne chodiť finančné zdroje. Zavážiť môžu aj doplnkové benefity pre študenta, či už inovatívne aplikácie pre smartfóny, možnosť povoleného prečerpania alebo doplnkového sporenia,“ spresňuje Legerský.

Ide to aj bez poplatkov

Nie všetky však banky majú účet pre študentov bez poplatkov. Navyše, ani tie účty, ktoré sú zadarmo, neponúkajú vždy rovnaké balíky služieb. „Ak si chcete spraviť naozaj seriózne porovnanie, musíte vedieť, akým spôsobom chcete účet využívať. V mnohých prípadoch môže byť rozhodujúce aké služby či produkty navyše vám vie banka ponúknuť. Pre niekoho je zaujímavý neobmedzený počet výberov hotovosti z akýchkoľvek bankomatov, ale ak si niekto popri štúdiu privyrába, možno ho skôr zaujme atraktívne sporenie a zhodnocovanie zarobených peňazí. No a pre niekoho môže byť najdôležitejšie, aby nemusel vôbec navštevovať pobočku a mohol svoje financie komplexne riadiť cez svoj smartfón či laptop,“ radí na záver Legerský.


Kde získate študentský balík zadarmo
ČSOB Banka, Študentský účet FUN
Fio banka, Fio osobný účet
mBANK, mKonto
OTP Banka, otp READY konto
SBERBANK, môjÚČETgo26
Slovenská sporiteľňa, Osobný účet Študent, Osobný účet Mladý 
VÚB Banka, Start konto
UniCredit Bank, U konto (pre klientov od 15 do 26 rokov)
Tatra banka, Účet Tatra PersonalTB 
ZUNO, Účet a Účet PLUS 

Kde získate študentský balík s nízkym poplatkom
Poštová banka, Dobrý účet pre Juniora (1 euro mesačne)
Oberbank,  Účet pre mladých a študentov (1,32 euro mesačne)
Prima Banka,  Študentský účet (1,90 euro mesačne)

Zdroj: FinančnaHitparada.sk

01 - Modified: 2007-01-15 16:40:00 - Feat.: 0 - Title: Hamé vyhrala súdny spor o Májku na Slovensku
01 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 02 - Modified: 2024-04-13 09:30:00 - Feat.: - Title: Piknik v záhrade či prírodná galéria. Život v Bratislave nemusí byť drahý. Prinášame ti ZOZNAM miest, kde neminieš ani cent 03 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 04 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 05 - Modified: 2024-04-05 08:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát zistil, že má na účte 1,8 miliardy navyše. Nikto nevie, odkiaľ sa vzali ani čo s nimi robiť
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 12:46