StoryEditor

ExxonMobil: nové technológie

21.11.2004, 23:00

Zisk ExxonMobil za 3. štvrťrok tohto roka vzrástol o 56 percent na 5,68 miliardy dolárov (88 centov/akcia) z minuloročnej hodnoty za 3. štvrťrok 3,65 miliardy dolárov. Analytici pritom očakávali zisk maximálne 87 centov na akciu. Celkové príjmy firmy vzrástli z minuloročných 59,84 miliardy na 76,38 miliardy dolárov.
Spoločnosť má, navyše, v pláne v nasledujúcom roku odskočiť ešte viac od svojej konkurencie kombináciou finančnej sily, operačných synergií a moderných technológií. Firma ročne investuje do technológií približne 600 miliónov dolárov, čo je viac než ktorýkoľvek jej konkurent. "Naše technológie ponúkajú omnoho väčšie možnosti než tie od našej konkurencie," vyhlásil na nedávnej konferencii o rope, ktorú v New Yorku usporiadala investičná banka Merrill Lynch, prezident ropnej firmy Rex Tillerson. Dôkazom je podľa neho prudko sa zvyšujúca produkcia skvapalneného zemného plynu v Katare, kde tiež použili nové technológie. Okrem toho sa chce ExxonMobil sústrediť aj na ďalšie dva ciele, ktoré by ho aj v prípadných nepriaznivých časoch pre ropné firmy posúvali pred konkurenciu. Na autá využívajúce najmodernejšie technológie, ktoré im umožnia spotrebúvať menej ropy a plynu a otvorenie nových ropných ložísk na Aljaške, čo je po opätovnom zvolení Georgea W. Busha za prezidenta reálnejšie ako kedykoľvek predtým.

Súboj o európske centrum vyhrala Praha
Centrum pre Európu si ExxonMobil otvoril v Prahe. ČR investícia tento rok prinesie 300 nových pracovných miest. "Česi na nás zapôsobili úrovňou znalostí jazykov. Sú navyše veľmi vzdelaní a majú chuť do práce," povedal šéf centra Marc van Eeckhoudt. Pražské centrum bude spočiatku obsluhovať hlavne európskych zákazníkov, ale postupne aj klientov z ďalších kontinentov - celkove to má byť 23 krajín. "V Európe prevádzkujeme asi deväťtisíc čerpacích staníc a máme tu tisíce firiem, ktoré od nás kupujú mazivá," ilustroval Seppo Parikka, miestny manažér ExxonMobilu, koľko klientov dostanú Česi na starosť. V Česku americkému obrovi patria čerpacie stanice pod značkou Esso, ktorú pohltil na celom svete. Praha súperila o investíciu ExxonMobilu v hodnote stoviek miliónov českých korún s okolitými metropolami, hlavne Budapešťou, Varšavou a Bratislavou.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 14:13