StoryEditor

Reč tela a biznis? Pozor na ruky a prevracanie očí

20.04.2014, 17:56
Autor:
fnkfnk
Neverbálne gestá a podnety môžu mať veľký vplyv na váš úspech v práci. Preto si na ne dávajte pozor. Tu je niekoľko rád.

Reč tela je dôležitou súčasťou toho, aký obraz si o vás ľudia, s ktorými komunikujete, utvárajú. A platí to aj v práci. Správnou neverbálnou komunikáciou dávate najavo, či ste energickí, úprimní alebo ponorení do práce. Upozorňuje na to napríklad Tonya Reiman, autorka knihy The Power of Body Language (Sila reči tela).

Ak máte chabú neverbálnu komunikáciu, môže to vytvárať dojem, že jednoducho nemáte záujem. To, ako priznáva Reiman, nemusí byť nutne pravda, ale ľudia to tak vnímajú.

Aj preto je nevyhnutné, aby ste si dávali vedome pozor na to, aká je reč vášho tela - najmä v biznis komunikácii. Neverbálne gestá a podnety môžu vytvoriť alebo naopak zničiť pracovný vzťah a mať vplyv na váš úspech.

Určite sa vyvarujte týmto 10 najčastejším chybám v neverbálnej komunikácii:

1. Slabý postoj. To ako sa cítime sa prenáša do nášho postoja. Aby ste pôsobili sebavedomo, stojte rovno, hlavu držte hore, uši a ramená majte v jednej rovine. Nohy držte mierne od seba s rovnomerne rozloženou váhou tela na oboch. Taký postoj podľa odborníkov dá signály aj nášmu mozgu - o tom, že sa cítime silný a dôveryhodný.

2. Bez synchronizácie. Ak sa nám niekto páči, automaticky máme tendenciu kopírovať jeho postoj, tón hlasu, gestá a pohyby. Akoby ste “tancovali” s konverzačným partnerom. Ak to tak nie je, dávate najavo, že vás príliš nezaujíma to, čo ten druhý hovorí.

3. “Veľké” gestá rukami. V biznise platí: malými gestami sa demonštrujú veľké veci. Silné autority používajú na zdôraznenie vecí malé gestá. Ak rukami príliš rozhadzujeme, naznačuje to slabosť a nedostatok sebadôvery.

4. Nedostatok spätnej väzby. Ak s vami niekto komunikuje, dávajte najavo, že ho počúvate. Zdvihnutým obočím, úsmevom, pokývanim hlavy alebo jednoduchým “mmhm” či naklonením k danej osobe. Ak ľuďom nedáte takýto feedback, myslia si, že ich jednoducho nepočúvate.

5. Bez očného kontaktu. Očný kontakt je jednou z najdôležitejších vecí neverbálnej komunikácie. Štúdie dokazujú, že držanie očného kontaktu má obrovský vplyv na presviedčanie ľudí. Vyhýbanie sa mu môže naznačovať klamstvo.

6. Zlé podanie ruky. Správne podanie ruky má byť pevné, ale nie príliš. Tajomstvom k úspechu je v tomto prípade priamy kontakt dlaní.

7. Prekrížené ruky. Ak rozprávate, nemajte prekrížené ruky. Vyzerá to, že niečo skrývate a necítite sa komfortne. 

8. Mobil vonku. Ľudia niekedy položia mobil medzi nich a osobu, s ktorou sa bavia. To symbolicky hovorí o tom, že objekt medzi vami je dôležitejší, než samotná osoba, s ktorou komunikujete.

9. “Prevracanie” očí. Znamená frustráciu, nezáujem, podráždenosť a agresiu. Určite sa tomuto zvyku vyhnite počas pracovného rozhvoru. 

10. Nedostatok úsmevu. Úsmev je dôkazom sebavedomia, otvorenosti, prívetivosti a energie. Bez neho pôsbíte chladne a prísne.

Zdroj: Businessinsider.com
Snímky: Archív HN, Stockexpert

01 - Modified: 2006-04-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kanaďania našli zlatú baňu v Kremnici
01 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 02 - Modified: 2024-03-24 10:59:30 - Feat.: - Title: Šéf exportérov: Prezident má otvárať dvere našim firmám v zahraničí. Doteraz sa to nedialo, sú demotivovaní 03 - Modified: 2024-03-08 09:28:23 - Feat.: - Title: Dokonalý biznis plán? Dvojica študentov prespáva v nehnuteľnostiach, aby majiteľom ukázali, že v nich nestraší 04 - Modified: 2024-02-27 13:30:00 - Feat.: - Title: Zomrel bankár Jacob Rothschild. Kto to bol a prečo je táto rodina už stáročia terčom najhlúpejších konšpirácií? 05 - Modified: 2024-01-30 14:30:00 - Feat.: - Title: Obľúbený fast food pomaly mizne zo Slovenska. V Bratislave zostáva už len jedna prevádzka
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 01:31