StoryEditor

Oddýchnite si na dovolenke. Toto je päť jednoduchých trikov

02.07.2015, 16:10
Autor:
zubzub
Vedieť poriadne relaxovať je pre niekoho veľká veda. Ale nemusí byť. Pozrite sa, ako na to.

Personalistka Aneta Junášková zo spoločnosti McROY Czech na internetovom portáli idnes.cz radí, ako správne oddychovať. Prezradí tiež, čo urobiť, aby ste sa po návrate do práce nezbláznili z návalu úloh, ktoré na vás v kancelárii čakajú.

Nezostávajte doma, zmeňte prostredie

Jednou z najzásadnejších vecí pri plánovaní dovolenky je miesto. Pre poriadny oddych je dôležitá zmena prostredia. "Vziať si niekoľko dní dovolenky a stráviť ich doma nám neprinesie naozajstný relax, pretože sa často venujeme činnostiam rovnakým ako cez víkendy alebo po návrate z práce. Je jedno, či odídete na chatu, do prírody pod stan, k moru, na hory, alebo sa rozhodnete spoznávať mesta. Dôležitá je zmena prostredia, "hovorí Aneta Junášková.

Vyberte si správne dĺžku dovolenky

So zmenou prostredia sa však musíme vedieť vysporiadať a zvyknúť si na nové miesto. Preto je dobré správne zvoliť dĺžku dovolenky. Odborníci všeobecne radia vybrať si aspoň dva týždne dovolenky v kuse, aby sa nestalo, že človek strávi deň na ceste, ďalšie dva dni aklimatizáciou a po dvoch dňoch relaxu sa začne psychicky pripravovať na návrat.


Ilustračná snímka: Dreamstime

"Nie každý si ale môže dovoliť odísť na 14 dní, a preto stále viac ľudí volí kratšie, ale častejšie dovolenky formou predĺžených víkendov. Tie sú vhodné predovšetkým pre ľudí, ktorým adaptácia v novom prostredí nerobí problém. Inak ich totiž môže dovolenka skôr vyčerpať, "dodáva Junášková.

Pred odchodom doriešte najdôležitejšie projekty

Pre veľa ľudí je ťažké odpútať si myšlienky od pracovných povinností. Je preto nutné sa na dni voľna náležite pripraviť aj v práci. "Najprv by sme mali doriešiť najdôležitejšie projekty a úlohy, ktoré neznesú odklad. Zásadná je tiež dohoda s kolegami, ktorí vás budú zastupovať. Vyjasnite si dopredu, ktoré typy úloh vyriešite sami, ktoré počkajú na návrat a kvôli ktorým vám kolegovia môžu volať v čase dovolenky," odporúča personalistka.

Zastupujúci kolegovia by mali mať prístup ku všetkým informáciám a potrebným kontaktom. Je tiež dobré informovať svojich klientov, že odchádzate. Buď vopred telefonicky, alebo nastavením automatickej odpovede v e-maili, v ktorom zároveň poskytnete kontakty na zastupujúcich kolegov.

Byť či nebyť online?

Zásadnou otázkou pred odchodom na dovolenku je, či byť alebo nebyť online. Stalo sa bežnou praxou, že zamestnanci majú nastavený email v telefóne, a tak sú takmer nepretržite dostupní. V takom prípade môže byť vypnutie dátového pripojenia oslobodzujúce. Niektorí ľudia vypínajú dokonca aj telefón, aby si naozaj od všetkého oddýchli.

"Každý si musí zvážiť, do akej miery si váži svoje voľno a ako dobre má nastavené zastupovanie, aby tieto kroky neovplyvnili pracovné výsledky," dodáva Junášková.

Ako sa v práci nezblázniť v prvý deň po návrate

Po návrate z dovolenky je dobré nechať si aspoň jeden deň voľna na načerpanie síl po únavnej ceste, vstrebanie zážitkov a stanovenie priorít a cieľov na prvé dni v práci, kedy bude potrebné väčšie pracovné nasadenie.

"Pri vybavovaní e-mailov je dôležité stanoviť si priority. Je dobré najprv premazať nedôležité správy, ktoré prišli do schránky (tie, ktoré nevyžadujú odpovede, informačné a propagačné e-maily). Zároveň získate prehľad o odosielateľoch e-mailov a potom ich podľa dôležitosti začnete vybavovať, "radí personalistka.

Najprv odpovedajte klientom a až po vybavení urgentných záležitostí venujte čas ďalším činnostiam, a to až dovtedy, kým nenabehnete na normálny pracovný režim.

Zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2007-07-12 08:57:00 - Feat.: 0 - Title: MfD: General Motors zvažuje výrobu áut v Česku
01 - Modified: 2023-12-22 10:14:27 - Feat.: - Title: Koniec tohto roka sa pomaly ale isto blíži, pripravte sa na ten nový! Nič vás nezaskočí 02 - Modified: 2023-12-08 09:52:22 - Feat.: - Title: Posezónny reštart? Najlepšie, čo môžete urobiť! 03 - Modified: 2023-06-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Zdravie, relax a zábava - rodinné tipy na letné prázdniny 04 - Modified: 2023-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Najlepšia investícia je investícia do seba 05 - Modified: 2023-04-20 19:22:27 - Feat.: - Title: Dlhodobý stres je poriadne škodlivý: zabojovať s ním môžete rôznymi spôsobmi
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 19:28