StoryEditor

Nevyplatili mi odstupné. Hľadám radu

15.01.2014, 16:48
Nemám výplatu, ani odstupné. Sťažuje sa naša čitateľka Klára Nováková v HN poradni. Spolu s advokátom sme hľadali pre ňu riešenie.

„Ku koncu augusta minulého roka mi dala firma výpoveď kvôli nadbytočnosti. Čakala som, že mi v najbližšej výplate vyplatí zostávajúcu dovolenku a odstupné, ale nestalo sa. Pracovala som tam sedem rokov, medzitým som bola na materskej a rodičovskej dovolenke štyri roky. V októbri mi šéf poslal výplatnú pásku za august a na účet 228,65 eura, čo nepovažujem za odstupné,“ tvrdí Klára Nováková, čitateľka HN poradne. Pýta sa nás, čo má urobiť, keďže ju k 20. septembru odhlásili zo Sociálnej poisťovne a výplatu stále nedostala.

Odstupné vám patrí zo zákona

Ako tvrdí advokát Arpád Barczi, Zákonník práce jednoznačne určuje, ako možno skončiť pracovný pomer, a to dohodou, výpoveďou, okamžitým skončením i skončením v skúšobnej dobe. „Ak s vami firma skončila z dôvodov, že sa zrušila alebo premiestnila, pričom vy ste nesúhlasili so zmenou dohodnutého pracovného miesta, alebo ste sa stali nadbytočným, patrí vám odstupné vo výšky dvojnásobku vašej priemernej mesačnej mzdy. Platí to vtedy, ked ste u nej pracovali najmenej päť rokov a menej ako 10 rokov.“

Pošlite firme doporučene list

Pokiaľ by sa firma zrušila, musí jej predchádzať likvidácia. „To znamená, že firma by si mala vysporiadať aj všetky záväzky, vrátane záväzkov z pracovnoprávnych vzťahov, ale i pri likvidácii podniku,“  tvrdí advokát. Aká je teda jeho rada?  Vyzvite písomne materskú firmu organizačnej jednotky, aby vám vyplatila riadne mzdu a odstupné. Prípadne sa môžete dožadovať svojich nárokov na súde.  „Ďalšou možnosťou je dávka garančného poistenia Sociálnej poisťovne. Je vyplácaná zo základného garančného poistenia,“ tvrdí Barczi.

Strážte si lehoty na dávku

Keď si chcete túto dávku vybaviť, musíte podať žiadosť v pobočke Sociálnej poisťovne v mieste evidencie zamestnávateľa. Žiadosť treba podať do 60 dní od vzniku platobnej neschopnosti firmy, v ktorej ste pracovali, alebo od skončenia pracovnoprávneho vzťahu. Uvediete v nej výšku neuspokojených nárokov a obdobie, za ktoré vám firma mzdu nevyplatila. Výšku nevyplatených miezd mu však musí potvrdiť zamestnávateľ. Požadovať môžete v rámci tejto dávky financie maximálne za tri mesiace.

Kedy vzniká nárok na dávku garančného poistenia:
Musia byť sú splnené 2 základné podmienky
- zamestnávateľ je platobne neschopný a
- bol podaný návrh na vyhlásenie konkurzu a doručený súdu

01 - Modified: 2005-12-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Selén môže brániť šíreniu vtáčej chrípky
01 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 02 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 03 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 04 - Modified: 2024-04-05 08:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát zistil, že má na účte 1,8 miliardy navyše. Nikto nevie, odkiaľ sa vzali ani čo s nimi robiť 05 - Modified: 2024-04-05 07:00:00 - Feat.: - Title: Prečo sme schopní stráviť nekonečné hodiny v obchodných centrách? Môže za to nenápadný trik, ktorý si si určite nevšimol
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 02:59