StoryEditor

Biopotraviny sú chutnejšie. Keby boli lacnejšie, Slováci by ich kupovali viac

02.11.2015, 23:01
Autor:
turtur
Ak by boli biovýrobky dostupnejšie a lacnejšie, väčšina našich spotrebiteľov by im dala prednosť pred chemicky ošetrenými. Hovorí o tom prieskum.

Slováci vedia o rizikách spojených s pesticídmi, pri nákupoch sa však nad nimi zamýšľa iba 56 percent z nich. Vyplýva to z prieskumu agentúry Polis urobeného pre Greenpeace Slovensko.
Ak by boli naše výrobky dostupné a cenovo prijateľné, až 79 percent Slovákov by im dalo prednosť pred tými, ktoré boli chemicky ošetrované postrekmi.


Viac ako polovici ľudí prekáža striekanie ovocia a zeleniny pesticídmi. Až 81 percent respondentov si je vedomých rizík s nimi spojených. Tento rozdiel je spojený s nevyhnutnosťou konzumovať chemicky ošetrené potraviny, keďže biovýrobky buď nie sú v ponuke, alebo sú podľa ľudí príliš drahé. Kúpiť si v obchode ovocie a zeleninu, ktoré boli ošetrené postrekmi naopak neprekáža 38 percentám Slovákov.


Peter Víťazka s manželkou predávajú biomäso. Obchodu sa darí.    Snímka: HN/Pavol Funtál

Ak by boli slovenské biovýrobky dostupné a cenovo prijateľné, prednosť pred „klasickými“ by im pritom dalo až štyri pätiny spotrebiteľov. Viac by kupovali aj biomäso, ktoré je chutnejšie ako mäso z klasických chovov hospodárskych zvierat. Potvrdili sme si to. Pripravili sme niekoľko prírodných rezňov z hovädzieho biomäsa. Rozdiel v jeho farbe aj chuti bol oproti klasickému evidentný. 

„Predaj ekologického mäsa rastie. Neobsahuje geneticky modifikované zložky. Mesačne ho predáme okolo dvadsať kilogramov,“ informuje Peter Víťazka, ktorý s rodinou založil v Bratislave malú predajňu. Predáva v nej aj ekologické mäso. Ukázal nám kúsky vákuovo zabaleného hovädzieho mäsa, ktoré má trojtýždňovú záruku. Z etikety na obale sa dá napríklad ľahko vystopovať jeho pôvod, ba presne určiť, z ktorého zvieraťa pochádza a kedy ho usmrtili.

Na biomäso sa dajú zlákať aj deti, ktoré majú problém s jedením. „Chutí im, takže rodičia, ktorých deti nechcú mäso, by sa tento problém mohli pokúsiť riešiť pomocou ekologicky čistého mäsa,“ dodáva Víťazka.   

„Výsledky prieskumu podľa nás dokazujú, že ľuďom záleží na kvalite potravín, ktoré kupujú. Obchodné reťazce by mali zvážiť túto požiadavku a ponúkať viac slovenských biovýrobkov,“ hovorí koordinátorka kampane Jedlo pre život Katarína Nikodemová z Greenpeace Slovensko. „Myslíme si, že je to jasný signál aj pre smerovanie našej pôdohospodárskej politiky. Ministerstvo by malo zvážiť väčšiu politickú aj finančnú podporu pre ekologických farmárov,“ uzavrela Nikodemová.

01 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 02 - Modified: 2024-04-19 13:50:00 - Feat.: - Title: Menšie slovenské reťazce ukázali vlaňajšie výsledky. Fresh či Sintra dosiahli miliónové tržby 03 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem? 04 - Modified: 2024-04-11 11:52:34 - Feat.: - Title: IKEA má problém. Organizácia Greenpeace obvinila firmu z účasti na odlesňovaní rumunských pralesov 05 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 12:35