StoryEditor

Minimálnu mzdu už má aj Nemecko. Nárok na ňu získali aj Slováci

06.01.2015, 08:00
Autor:
tasr, runtasr, run
Viete, že Nemecko sa pridalo k štátom, kde platí minimálna mzda? Jej výška je 8,50 eura. Slováci pracujúci v tomto štáte by sa mali o ňu zaujímať.

Od 1. januára má aj Nemecko zo zákona stanovenú minimálnu mzdu. Dosahuje 8,50 eura na hodinu a platí pre celé územie a pre všetky sektory.

„O zavedení minimálnej mzdy u Nemcov som sa dozvedel z internetu," hovorí Peter z východného Slovenska, ktorému jazdenie za prácou do Nemecka tvorí štandardnú súčasť života. Je vyučený čašník a jeho pôsobisko v cudzine je hotel v tamojšom známom turistickom stredisku. „Mňa sa však toto opatrenie nedotkne, lebo moja hodinová mzda je vyššia, dávajú mi okolo 10 eur,“ prezrádza Peter.

Keďže v zahraničí robí už pekných pár rokov, pozná nielen podmienky, ale aj cenu svojho výkonu. Dovolil si už dokonca viackrát nepriaznivé ponuky aj odmietnuť. Pripomína, že všetko závisí od zamestnávateľa. „Toho terajšieho mám štyri roky. Pozná mňa a ja poznám jeho. Pred rokmi mi pre začiatok ponúkol najprv mzdu 1850 eur, ďalší rok 1950, potom 2000 a teraz mám 2200 eur v hrubom. Keď odrátam odvody a daň, zostáva mi v čistom 1900 eur mesačne,“ dodáva.

Opatrenie sa týka všetkých

Podľa nemeckého zákona sa minimálna mzda vzťahuje na všetkých pracujúcich na území Nemecka - bez ohľadu na to, či sú zamestnancami nemeckej alebo zahraničnej firmy. Informuje o tom na svojej internetovej stránke ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny. „Podľa nemeckých úradov musia minimálnu mzdu dostávať i zahraniční pracovníci, aj keď sa na území Nemecka nachádzajú iba dočasne,“ uvádza rezort práce na nete.

Nemeckú minimálnu mzdu tak bude musieť od 1. januára vyplácať svojim zamestnancom aj slovenská firma, ak ich vyšle pracovať do Nemecka, či dokonca v prípade, že tam budú robiť iba časť svojej práce. Pôjde napríklad o pracovníkov v kamiónovej preprave či osobnej doprave.

Recipročná povinnosť

Ak teda slovenská kamiónová firma bude napríklad vykonávať prepravu pre českého zákazníka, ale nakládka alebo vykládka tovaru sa uskutoční na území Nemecka, takýto pracovník musí dostať nemeckú minimálnu mzdu. To isté bude platiť pre slovenských zamestnávateľov, ktorí pridelia svojich zamestnancov nemeckej firme, alebo akejkoľvek firme vykonávajúcej činnosť na území Nemecka.

Termín na výplatu

Rezort práce upozorňuje, že minimálna mzda sa musí vyplatiť v čase dohodnutom v pracovnej zmluve, avšak najneskôr posledný bankový deň mesiaca nasledujúcom po vykonaní práce. "Takže napríklad výplata za prácu v januári sa musí vyplatiť najneskôr do konca februára," vysvetlilo ministerstvo.

Dodržiavanie tohto zákona bude kontrolovať colná správa. Nemeckým colným úradníkom bude musieť zástupca zamestnávateľa na požiadanie predložiť pracovné zmluvy ľudí pracujúcich na území Nemecka, ako aj všetky doklady preukazujúce vyplatenie nemeckej minimálnej mzdy. Zahraniční, teda aj slovenskí, zamestnávatelia musia od 1. januára tohto roka predložiť pred začatím prác svojich zamestnancov príslušnému úradu colnej správy informáciu obsahujúcu napríklad dátum začiatku a ukončenia ich činnosti, či miesto v Nemecku, kde budú uložené ich pracovné zmluvy a doklady o vyplácaní minimálnej mzdy.

Pravidelné previerky

Rezort práce taktiež upozorňuje, že nemecké úrady budú preverovať vyplácanie minimálnej mzdy zahraničným pracovníkom aj v domovských krajinách zamestnávateľov. Ak firmy zákon porušia, hrozí im pokuta. "Ak pokuta prekročí 2500 eur, budú takéto firmy vylúčené z verejných tendrov. Zodpovednosť za dodržiavanie zákona pritom nemá len samotný zamestnávateľ, ale aj jeho obchodný partner v Nemecku," doplnil slovenský rezort práce.

Ministerstvo preto odporúča všetkým firmám, ktorých zamestnanci pôsobia, alebo môžu pôsobiť aj v Nemecku, aby sa o výške minimálnej mzdy informovali u nemeckých zamestnávateľských, prípadne odborových zväzov.

01 - Modified: 2007-02-08 06:57:00 - Feat.: 0 - Title: Nový zákon obmedzuje reklamu na alkohol vo Fínsku
01 - Modified: 2024-04-18 14:46:17 - Feat.: - Title: Nemecká opozičná strana BSW vyzýva na zvýšenie minimálnej mzdy 02 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Bratislava pripravuje veľký parkovací dom. Magistrát si objednal dokumenty za niekoľko desiatok tisíc eur 04 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 05 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 00:09