StoryEditor

Svetlo dodáva priestoru život. Vyberte si to správne

31.01.2014, 16:00
Autor:
redred
Dobré osvetlenie vzbudzuje pocit bezpečia a pohody, zlé môže spôsobiť bolesť hlavy či poruchy videnia. Aj napriek tomu naň zabúdame.

Odborníci sa zhodujú, že osvetlenie je dôležitým prvkom v každej miestnosti. Dodáva priestoru život a je neoddeliteľnou súčasťou jeho dynamiky, naopak, nevhodné svetlo vytvára napätie alebo nepríjemné prostredie. 

Vytvorte si plán

Pri rekonštrukcii alebo kúpe nehnuteľnosti myslite vždy aj na osvetlenie. Ak nemáte istotu alebo sa nevyznáte, obráťte sa na obchod, ktorý sa svietidlami zaoberá. Plánovaním si tak vybudujete príjemné bývanie a zároveň vyriešite problémové časti. Pomocou svetla viete vytvoriť intimitu a atmosféru.

Každá izba či kút si vyžadujú inú intenzitu osvetlenia, napríklad mäkšie pri pohovke a silnejšie v kuchyni. Nebráňte sa ani novým trendom - vyskúšajte nové materiály svietidiel ako je drevo, meď, zlato alebo lepenka. Najčastejšou chybou je absencia svetla alebo použitie len jedného typu. Odborníci odporúčajú zamerať sa na to, čo chcete na izbe zvýrazniť alebo akú atmosféru jej chcete dať.

Pracujte s prirodzeným denným svetlom

Najlepšie (a najlacnejšie) je práve to prirodzené. Jeho kvalita však závisí od toho, kde sa vaša izba nachádza. Východné izby sú doobeda slnečné, zatiaľ čo izby na západe sú viac v prítmí. Denné svetlo môžete maximalizovať zrkadlami, ktoré umiestnite oproti oknám alebo zvolíte svetlejšie farby na stenách. Silné zas môžete zatieniť žalúziami alebo tmavšími závesmi.

Dôležitú úlohu zohrávajú aj žiarovky. Na trhu existuje množstvo druhov, napríklad úsporné, halogénové či LED žiarovky. Pri výbere myslite aj na tóny osvetlenia, niektoré sú skôr studené a iné zasa teplé. 

Tipy, ako si zvoliť to správne osvetlenie

Kúpeľňa
Tu môžete skombinovať viacero druhov svietidiel. Dobrým riešením sú svetlá okolo zrkadla alebo podsvietené podlahy.

Spálňa
Vyskúšajte „náladové“ osvetlenie, praktické je tiež svetlo v šatníku alebo stolové nočné lampy. Investovať môžete aj do takých svietidiel, ktoré reagujú na pohyb, takže nebudete musieť vstávať z postele.

Obývacia izba
Intenzita svetla by mala byť nastaviteľná tak, aby ste neboli rušení pri pozeraní televízie alebo naopak, aby ste mohli pokojne čítať. Teplé tóny pripomínajúce oheň z kozuba dodajú izbe v zime teplo a príjemnú atmosféru. Zamerajte sa na stojanové alebo nástenné lampy.

Kuchyňa
Vhodné sú vstavané stropné svietidlá a bodové osvetlenie. Zvážte tiež praktickú stránku, napríklad snímače, aby ste si uľahčili prácu pri varení.

Jedáleň
Svetlo v podobe sviečok môže byť skvelým doplnkom, no pamätajte, že by malo byť užšie ako je samotný stôl. Vhodné sú aj nástenné svietidlá či svetlá v okolí jedálenského stola.

Chodba
Ak je na celej chodbe jednu centrálnu lampu, uistite sa, že nikde neostali tmavé rohy alebo že je viditeľnosť schodov dostatočná. Osvetliť môžete taktiež obrazy či iné predmety.

Malú izbu zväčšíte aj pomocou svetla

Správne triky môžu premeniť malú miestnosť na väčšiu a naopak, väčšiu izbu na útulnejšiu. Tu sú základné tipy, ako na to:

  • Použite svetlá, ktoré sú namierené na strop. Miestnosť tak opticky zväčšia.

  • Vertikálne svetlá použite vtedy, ak chcete, aby miestnosť pôsobila, že je vyššia.

  • Stolové lampy opticky znižujú strop, a preto väčšie izby pôsobia útulnejšie.

Zdroj: Realestate.com.au

01 - Modified: 2005-12-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dojná krava reality šou
01 - Modified: 2024-04-10 07:56:10 - Feat.: - Title: Zlomené srdce nie je výmysel: Poradíme vám, ako ho vyliečiť a prekonať pocity straty 02 - Modified: 2024-04-05 12:19:23 - Feat.: - Title: Čokoláda, koláčiky či kolový nápoj: Častú chuť na sladké prekabátite niekoľkými spôsobmi 03 - Modified: 2024-03-29 09:33:04 - Feat.: - Title: Dovolenka s deťmi: Viete, ako by mala vyzerať, aby si ju naplno užili všetci? 04 - Modified: 2024-03-26 16:42:22 - Feat.: - Title: Cestovanie v štýle slávneho agenta 007. Máme pre teba tipy na destinácie, v ktorých sa budeš cítiť ako James Bond na misii 05 - Modified: 2024-03-23 07:44:07 - Feat.: - Title: Elegantná a neprehliadnuteľná orchidea: Pozrite sa, ako sa správne starať o túto izbovú krásku
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 12:03