StoryEditor

TOP 10 zmien pri predaji pôdy a pozemkových úpravách

29.09.2014, 00:01
Autor:
turtur
V tomto roku sa zmenilo niekoľko zákonov týkajúcich sa pôdy. Kontroverzný je najmä zákon o pôde, ktorý komplikuje predaj a kúpu pozemkov.

V tomto roku sa novelizovali zákony o pôde a o pozemkových úpravách. Navzájom súvisia, lebo ak nie sú pozemky scelené (zlúčené do väčších parciel), ale rozdrobené, ťažko sa na nich podniká, stavia a len málokomu sa ich podarí aj predať. Tu sú najdôležitejšie zmeny, ktoré by ste mali o predaji, kúpe či sceľovaní pozemkov vedieť.  Zákon o pôde je na Ústavnom súde, lebo podľa opozičných poslacov obmedzuje domácich vlastníkov v predaji pozemkov. 



1.
Oznamovanie a zverejnenie predaja pôdy

Pôdu môžu nadobúdať osoby, ktoré majú agrárnu výrobu. Už najmenej tri roky, a to v obci, v ktorej je pozemok, alebo v susednej obci. Ak je nadobúdateľ fyzická osoba, musí mať minimálne desať rokov právoplatný pobyt na území Slovenska. Aj firma musí byť u nás registrovaná minimálne desať rokov. 
Predávajúci musí zverejniť ponuku na predaj najmenej na 15 dní v registri zverejňovania ponúk na webe rezortu pôdohospodárstva. Zároveň musí ponuku zverejniť v rovnakom čase na úradnej tabuli v obci, kde je pozemok. Zverejnenie na úradnej tabuli sa nespoplatňuje. „Prednostné právo na nákup parcely má prvý poľnohospodár, ktorý vykonáva poľnohospodársku činnosť v rámci obce, v druhom kroku v rámci susednej obce, v treťom v rámci Slovenska a v štvrtom kroku sa táto pôda stáva voľným artiklom,“ povedal nedávno minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek.

Zverejnenie musí obsahovať:
– identifikačné údaje predajcu, teda jeho meno, priezvisko a adresu trvalého pobytu, ak ide o fyzickú osobu, 
– ak ide o právnickú osobu, tak názov, sídlo a identifikačné číslo organizácie alebo meno, priezvisko, miesto podnikania a identifikačné číslo organizácie, ak ide o podnikateľa – fyzickú osobu,
– údaje o poľnohospodárskom pozemku podľa údajov z katastra nehnuteľností,
– informáciu o účele použitia pozemku podľa územného plánu obce alebo zóny,
– termín a adresu predkladania ponúk na kúpu pozemku,
– cenu požadovanú predávajúcim za štvorcový meter.




2.
Ako zverejniť predaj v registri

1. V registri na webe rezortu pôdohospodárstva si naklikáte elektronický formulár na prevod pôdy.
2. Zaregistrujete sa a zverejníte inzerát s ponukou. V registri musí byť najmenej 15 dní. 
Inzerát musí obsahovať:

a) identifikačné údaje (nepodnikateľ – fyzická osoba: meno, priezvisko a adresa trvalého pobytu. Podnikateľ – fyzická osoba: meno, priezvisko, miesto podnikania a identifikačné číslo organizácie. Právnická osoba: názov, sídlo a identifikačné číslo organizácie).
b) uviesť treba aj údaje:
– o pozemku podľa katastra nehnuteľností,
– na aký účel sa má použiť podľa územného plánu,
– ponúkanú cenu za hektár, 
– termín a adresu, kam sa má ozvať záujemca o kúpu.
3. Záujemca o kúpu vyznačí v registri svoj záujem zaškrtnutím príslušnej kolónky a do 5 dní musí preda...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2006-10-27 11:27:00 - Feat.: 0 - Title: ČEZ chce investovať v SR, projekty sú zatiaľ tajné
01 - Modified: 2024-04-10 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké sú vaše práva a povinnosti pri prenájme pôdy? Pre HN odpovedajú experti 02 - Modified: 2024-04-08 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké špecifiká majú prevody pôdy? V spolupráci s expertmi vám prinášame 20 otázok a odpovedí 03 - Modified: 2024-04-07 08:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Ďalšie nádherné mestečko predáva domy za jedno euro. Záujem je však veľmi malý, toto je dôvod 04 - Modified: 2024-04-05 12:25:01 - Feat.: - Title: Vlastníci nelegálnych stavieb ich môžu nechať dodatočne skolaudovať, ohlásil minister Ráž 05 - Modified: 2024-04-04 16:37:33 - Feat.: - Title: Poskytovatelia sociálnych služieb nesúhlasia so zrušením príspevku pre tých neverejných. Obce nemajú peniaze
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
14. apríl 2024 11:30