StoryEditor

Zabudnite na drahé Slovensko. 5 krajín, kde sa dá lacno žiť

05.09.2015, 04:59
Autor:
msemse
Je život na Slovensku pre vás drahý? Dajte mu zbohom. Máme 5 tipov, kde za 200 eur mesačne môžete prežiť zvyšok svojho života.

Ak máte džob, ku ktorému potrebujete iba počítač a internetové pripojenie a absolútne nezáleží na mieste, z ktorého pracujete, potom stačia už len štyri drobné maličkosti: rozhodnúť sa, zbaliť si kufre, vybrať krajinu, do ktorej sa vysťahujete, a kúpiť si letenku. Jednosmernú. Kam?

Thajsko – úžasní ľudia a chutné jedlo

Podľa údajov zo stránky xdovolenka.sk,  v Thajskom kráľovstve, ktoré leží v juhovýchodnej Ázii, prenájom malého jednoizbového bytu stojí od 45 eur na mesiac, lepšie bývanie stojí 100 eur a za skutočne luxusný, priestranný a udržiavaný byt zaplatíte 225 eur. Lacné jedlo nakúpite na početných trhoviskách s čerstvým prísunom rýb a zeleniny. Napríklad kuracie mäso s rezancami alebo ryžou sa dá kúpiť za 75 centov. Celkové náklady za jedlo na mesiac sa pohybujú okolo 150 eur.

Expat (skrátený tvar slova expatriot, t. j. človek, ktorý trvalo alebo dlhodobo žije za hranicami) Ľubo Jurík  v Thajsku žil od  januára 2014 pol roka. „Užíval som slnečné počasie, lacné chutné jedlo a úžasných ľudí z celého sveta,“ píše na svojom blogu.

Kambodža – krajina tradícií

Nájsť lacné bývanie v Kambodžskom kráľovstve je oproti Thajsku ťažšie. Cena prenájmu priemerného bytu sa začína na 150 eurách. Prenájom za veľmi pekné a zariadené byty sa pohybuje okolo 225 eur. Jedlo je však lacnejšie. V reštaurácii sa naobedujete už za jedno euro. Celkové mesačné náklady na jedlo sa pohybujú pod 150 eur.

Filipíny – lacný život medzi palmami

Ďalšia krajina juhovýchodnej Ázie – Filipínska republika – leží na ostrovoch rozosiatych v Tichom oceáne. Život v hlavnom meste Manile je nákladnejší, veď prenájom bytu sa pohybuje okolo 250 eur. Výrazne nižšie ceny sú v Cebe – jednej z najvyspelejších provincií krajiny. Nájom priemerného bytu v európskej kvalite stojí od 115 eur na mesiac. V menších mestách nie je problém nájsť ubytovanie v jednoizbových bytoch už od 30 eur. Rovnako rozdielne od polohy sú aj náklady na jedlo. V hlavnom meste za potraviny miniete približne 225 eur, v menších mestách okolo 115 eur.

Kostarika – krásne piesočnaté pláže

Do ďalšej krajiny s nižšími nákladmi sa dostanete cez Atlantik. Leží v strednej Amerike, pod Nikaraguou a nad Panamou. Život v hlavnom meste San José je nákladnejší, prenájom bytu a strava vyjde na 450 eur mesačne. Avšak keď sa usadíte na západnejšej strane Kostariky, mesačné výdavky sa znížia na polovicu – na 225 eur. Je to krajina, kde si po práci môžete užívať piesočnaté pláže, zdokonaľovať sa v surfovaní a obdivovať pre nás absolútne exotickú prírodu.

Belize – raj s angličtinou

Ak chcete zažiť raj na zemi ešte počas svojho života, život v Belize je to pravé miesto. Krajina je známa vďaka svojim krásnym plážam, množstvom príležitostí na potápanie a krásne prírode. Život uľahčuje najmä skutočnosť, že tu všetci hovoria po anglicky, nakoľko ide o nezávislú krajinu s parlamentnou demokraciou, formálne patriacu do Britského spoločenstva. Ceny sú podobné, ako v Kostarike. V hlavných centrách sa náklady vyšplhajú na 450 eur, v odľahlejších miestach sú mesačné výdavky polovičné.

01 - Modified: 2007-09-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zachráňte svoje fotky
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 07:41