StoryEditor

Platenie DPH až na druhom mieste. Najprv treba uhradiť faktúry

14.06.2015, 15:00
Autor:
turtur
Štát vyberá od podnikateľov DPH, hoci často nemajú z čoho zaplatiť. Od nového roku sa to má zmeniť. Malé firmy daň uhradia, až keď dostanú zaplatené.

Vláda pripravuje pre malé firmy nový systém platenia DPH. Malé podniky s ročným obratom do 100-tisíc eur budú môcť od nového roku platiť túto daň až potom, keď im odberatelia prác preplatia faktúry. Pôvodne vláda navrhovala limit len do 75-tisíc eur.
„Už pri predstavovaní tohto návrhu vo vláde sme hovorili, že vidíme priestor na úpravu tejto sumy. Som rád, že po rokovaní (so živnostníkmi a stavebnými podnikateľmi) môžeme povedať, že sme sa dohodli na jej zvýšení na 100 tisíc eur“, uviedol minister financií Peter Kažimír.  Tento zámer musí ešte schváliť parlament.   
O pláne vlády zmeniť pravidlá platenia DPH sme sa zhovárali s prezidentom Slovenskej komory daňových poradcov Milanom Varganom. 


Malé firmy a živnostníci, ktorých väčšie spoločnosti - objednávatelia prác neraz oklamali a nezaplatili im, vítajú možnosť platenia DPH až po obdržaní peňazí za vystavené faktúry. Nie sú ich očakávania príliš prehnané?  
Podľa posledného návrhu novely zákona o dani z pridanej hodnoty, ktorá by mala byť účinná od začiatku roku 2016, kabinet siahla po inej filozofii platenia DPH, takzvanej osobitnej úprave uplatňovania dane. Daňová povinnosť dodávateľa bude viazaná na to, či mu odberateľ uhradí faktúru alebo nie. Je to motivačný koncept aj pre odberateľa, ktorý si bude môcť odpočítať DPH na vstupe len po splnení podmienky - zaplatenia za prácu a tovar. Ak by sa projekt podaril, mohlo by to prispieť k zníženiu druhotnej platobnej neschopnosti malých podnikateľov. Lebo odpočet dodávateľa by bol podmienený zaplatením celej fakturovanej sumy, nielen DPH.

Predpokladá sa, že toto, na prvý pohľad atraktívne opatrenie, ktoré má malým podnikateľom finančne pomôcť, vyžiada si viac administratívy a zmeny v účtovných programoch. Budú veľké firmy akceptovať snahu svojich malých dodávateľov platiť daň až keď dostanú zaplatené?    
Je možné, že nie všetci veľkí odberatelia budú ochotní akceptovať, aby sa ich dodávatelia rozhodli pre túto osobitnú úpravu platenia DPH. Z pohľadu odberateľov dodávatelia, ktori prejdú na nové pravidlá platenia DPH, vytvoria situáciu, kedy budú musieť vstupné faktúry posudzovať duálne. 

Čo to znamená?
Pri takzvaných klasických dodávateľoch, ktorí neuplatnia nový princíp platenia DPH, odberateľ si bude môcť odpočítať DPH po dodaní tovaru a služby bez ohľadu na zaplatenie faktúry. Stačí mu len faktúru prijať. Ale pri dodávateľoch a ich faktúrach, ktorí uplatnia osobitnú úpravu DPH, napriek tomu, že tovar alebo službu dodali a odberateľ faktúru prijal,  bude treba monitorovať, kedy im ju naozaj zaplatili. Dôsledkom tohto duálneho prístupu k prijatým faktúram odberatelia budú asi musieť upraviť svoje softvéry a zmeniť vo firme interné procesy. 

Vláda predpokladá, že DPH bude môcť po novom platiť asi 200-tisíc firiem. To je je zhruba 67 percent všetkých dépéháčkarov. Koľko firiem reálne prejaví záujem o nový systém DPH?   
Zahraničné štatistiky hovoria, že pre osobitnú úpravu sa rozhodne len viac ako dve percentá platiteľov DPH. 

Nie je to málo? 
Nový systém platenia DPH je dobrovoľný. Predpokladám ale, že nie všetci dodávatelia budú schopní splniť požadované podmienky. 

Na portáli Finančnej správy bude zverejnený zoznam firiem, ktoré nové pravidlá využijú. Pomôže to nejako? 
Ak sa platiteľ rozhodne uplatňovať alebo skončiť uplatňovanie tejto osobitnej úpravy, alebo ak bude musieť z nového systému platenia dane vystúpiť, musí to oznámiť Finančnej správe. Finančná správy bude mať verejne dostupný zoznam s takýmito údajmi. Odberatelia by ho mali pravidelne sledovať, aby vedeli pružne posúdiť spôsob odpočítania DPH. 


                    Nové pravidlá platenia dane z pridanej hodnoty

1. 
Zaplatenie DPH

Po novom:
Od 1. januára 2016 môžu firmy platiť štátu DPH až keď im odberateľ prác a služieb uhradí faktúru. 
Doteraz:
DPH treba zaplatiť po vystavení faktúry, hoci ešte nie je uhradená.

2. 
Označenie faktúry

Po novom
Dodávateľ tovaru a služieb musí na faktúru zreteľne napísať „Daň sa uplatňuje na základe prijatia platby“
Doteraz:
Na faktúry sa táto formulácia nepíše.

3. Ak platiteľ DPH zabudne na faktúru dať túto vetu, nesmie urobiť opravu tým, že ju na ňu napíše dodatočne a odberateľovi zašle opravenú faktúru.  

4. Ak dodávateľ faktúru neoznačí, ale je v zozname Finančnej správy, odberateľ ju zúčtuje po starom a môže si z nej odpočítať daň. 

5. Nové pravidlá sa týkajú len faktúr za práce, služby a tovar dodaný na Slovensku. Na cezhraničný obchod tieto pravidlá neplatia.

6. Túto novinku môžu využiť len malé firmy, ktorých ročný obrat v predchádzajúcom kalendárnom roku nepresiahol 75-tisíc eur a predpokladajú, že v aktuálnom roku tiež neprekročia tento obrat. 

7. Dodávatelia prác a služieb, ktorí chcú platiť DPH až keď im odberateľ uhradí faktúry, musia to písomne nahlásiť daňovému úradu, a to najneskôr do konca kalendárneho mesiaca, v ktorom začali uplatňovať nové pravidlá.   

8. Platiteľ DPH môže ukončiť využívanie tejto novinky v posledný deň kalendárneho roka.

9. Dátum skončenia treba daňovému úradu oznámiť písomne najneskôr do 5 dní od skončenia zdaňovacieho obdobia, v ktorom sa uplatňovanie tejto úpravy skončilo.

10. Podnikateľ musí platenie DPH podľa nových pravidiel skončiť, ak:
 v aktuálnom kalendárnom roku dosiahne obrat 75 000 eur
sa stane členom DPH skupiny. 
je na neho vyhlásený konkurz alebo je v likvidácii
sa firma ruší bez likvidácie
sa stane fyzickou osobou pokračujúcou v živnosti po úmrtí platiteľa DPH


Výhody nového systému 
Malé firmy nemusia „zálohovať“ štát, ale DPH zaplatia až keď obdržia peniaze od odberateľa prác a služieb.
Podnikatelia do obratu 100-tisíc eur ročne sa nemusia báť že prídu o DPH, keď by im odberateľ za práce a služby nezaplatil a ocitol by sa v reštrukturalizácii, alebo v konkurze.
Zlepší sa finančná situácia malých podnikov, ktoré častokrát neprimerane dlho čakajú na úhradu za dodaný tovar a služby od svojich odberateľov.  

Nevýhody
Zvýšenie administratívy, hlavne označovanie a preverovanie faktúr, či spĺňajú podmienky platby DPH až po ich uhradení.
Odberatelia si nemôžu uplatnit vratku DPH, kým svojim dodávateľom nezaplatia.
Podnikatelia si musia upraviť účtovné softvéry, aby vedeli spracovať faktúry, ktoré vystavia, obdržia a zaplatia v novom režime DPH.   


Pokuty
Za porušenie nových pravidiel platenia DPH, napríklad za prekročenia výšky ročného obratu, či neoznačenie faktúry, môže daňový úrad uložíť pokutu do 10 000 eur. Pri určení výšky pokuty sa prihliadne na závažnosť a dĺžku trvania protiprávneho stavu.


Zdroj: novela zákona o DPH; Juraj Ontko, výkonný riaditeľ pre DPH v EY 

01 - Modified: 2007-06-22 08:17:36 - Feat.: 0 - Title: Deti, ktoré neexistujú
01 - Modified: 2024-02-28 09:44:02 - Feat.: - Title: Platobná morálka na Slovensku sa zhoršila, v minulom roku bola neuhradená takmer každá piata faktúra 02 - Modified: 2024-02-08 10:02:43 - Feat.: - Title: Vystavovať faktúry chytro alebo „po starom“? Vyberte si svoj spôsob 03 - Modified: 2024-02-06 23:00:00 - Feat.: - Title: Jeden deň, štyri rôzne ceny elektriny. Domácnosti dostali listy o úspore, na všetko si posvieti aj Holjenčík 04 - Modified: 2024-02-05 08:52:20 - Feat.: - Title: Elektrinu a plyn udržala vláda na uzde, no top komodita od januára vzrástla. Prechodne aj o 20 eur 05 - Modified: 2024-01-17 14:38:12 - Feat.: - Title: Aký vplyv budú mať daňové zmeny na slovenských investorov?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 22:34