StoryEditor

Nedajte sa vytočiť. Toto skrotí aj vášho šéfa

02.02.2015, 09:00
Autor:
turtur
Niektorí šéfovia sú nerozhodní, iní zas pracujú do roztrhania a žiadajú to aj od iných, ďalší sú prehnane milí... Čo s nimi? Takto ich zvládnete.

     Vedúci oddelení, či firiem dokážu niekedy priviesť svojich pracovníkov do zúfalstva. Niektorí sú nerozhodní, iní zas kontrolujú každý krok svojich zamestnancov a ďalší sú doslova agresívni. Buď sa chcú dostať vyššie za akúkoľvek cenu, alebo sa obávajú konkurencie, ktorá ich môže vystriedať. 
Aký typ šéfa máte vo firme a viete ho „zvládnuť? Dlhoročný americký manažér pôsobiaci v Nemecku, zástanca novej kultúry riadenia Patrick D. Cowden, si zobral na mušku viaceré typy nadriadených. Prečítajte si jeho charakteristiky typických šéfov.
Povieme vám tiež, čo na nich platí, aby sa dalo s nimi vychádzať. 

Antisociálny typ šéfa 

Tento šéf dáva pozor, aby si držal odstup od zamestnancov. Má zatvorené dvere na kancelárii a na rozhovor vás prijme, iba ak máte dohodnutý termín. Ak vidí podriadených vo výťahu, radšej si počká na ďalší. Pôsobí arogantne a odmietavo. 
Čo sa za tým skrýva? Podľa Cowdena Je prepracovaný. Rozumie sa svojmu odboru, ale nie tomu, ako viesť ľudí. 
Čo na neho platí? Nedajte sa jeho spôsobmi odstrašiť a pomôžte mu dostať sa z izolácie. 
- pokúste sa ho lepšie spoznať (napríklad opatrne sa ho pýtajte, aký mal víkend) 
- aj keď má dvere zatvorené, nebojte sa zaklopať a vojsť, keď potrebujete niečo vyriešiť 
- pri náhodnom stretnutí, napríklad na chodbe, ho nezaťažte množstvom problémov, je to odstrašujúce 
- povedzte mu otvorene, čo je pre vás dôležité a pochváľte ho, tým ho obmäkčíte

„Prítulný“ 

Nikdy nezabudne na narodeniny zamestnancov, namiesto „žiadania“ vždy o niečo „prosí“. Zo začiatku je na jeho oddelení dobrá nálada, avšak neskôr to zamestnanci začnú zneužívať a robia si, čo chcú. 
Čo sa za tým skrýva?
Chce, aby ho mal každý rád. Má strach, že jeho zamestnanci sa budú na neho za jeho rozhodnutia hnevať. Preto necháva jednoducho všetko tak.
Čo na neho platí?
Nezneužívajte svojho šéfa a podporte ho v rozhodnosti. Žiadajte jeho rozhodnutia priateľsky, ale aj dostatočne razantne a presvedčivo. Nedajte sa odbiť milými nezáväznými slovami.
- keď vám chce šéf pri práci pomáhať, nenechávajte všetko len na neho
- nediskutuje s ním o všetkých súkromných veciach, nemusí vedieť o každej drobnosti
- keď sa hnevá, ignorujte ho, ale zostaňte milý

Nedôverčivý šéf

Stále chodí okolo a pozoruje vás, aj malá chyba (napríklad chýbajúca čiarka v prezentácii) znamená pre neho koniec sveta.
Čo sa za tým skrýva?
Potrebuje kontrolu a má strach z rizika. Preto vyžaduje, aby zamestnanci nerobili neočakávané veci, napríklad presadzovali vlastné myšlienky. 
Čo na neho platí?
Mali by ste uznať jeho obavy. Má to jednoducho v povahe a nič sa s tým asi nedá robiť.  
- buďte až príliš pozorní. Napríklad pri začiatku práce, to ho upokojí 
- musíte prijať, že chce mať všetko perfektne usporiadané, zoradené a založené
- pri obhajovaní svojej práce argumentujte vždy faktami, nie pocitmi
- pokiaľ je toho na vás veľa a nedá sa to zniesť, zmeňte zamestnanie

Uháňač

Je vždy dostupný, ale nikdy nemá čas. Jeho príkazy sú stručné. Neskôr však pri kontrole má už veľa času.
Čo sa za tým skrýva?
V skutočnosti naozaj veľa pracuje. Žije ako vo „vákuu“ a realita sa k nemu dostáva len čiastočne. 
Čo na neho platí?
Ukážte mu, že je dôležité a má zmysel, aby mal na vás viac času. 
- zopakujte, čo vám hovorí tak, aby vám to dávalo zmysel. Takto zredukujete nedorozumenia
- pri neurčitých pokynoch sa ho radšej konkrétne opýtajte, čo presne chce a v akom termíne
- povedzte mu, aké bolo dôležité to, že ste sa porozprávali, pre váš pracovný výsledok
Takíto šéfovia totiž majú často pocit, že ich výkon nikto nevidí a neocení ho.

Egocentrik

Rád ľudí ponižuje alebo sa zbavuje tých, ktorí mu stoja v ceste za jeho postavením. Uráža, intriguje, klame. Rád napáda spolupracovníkov, bojí sa ich konkurencie.  
Čo sa za tým skrýva? 
Strach! Prácu vidí ako existenčný boj na život a na smrť a cíti sa ohrozený. Neverí na dobro v ľuďoch - kolegialitu, férovosť.
Čo na neho platí?
Rozpoznajte, že je slabý. Potrebuje vás, aby si zvýšil svoje ego. 
- nedajte sa zastrašiť a rozhnevať jeho rôznymi zákernými psychotrikmi - raz je milý, inokedy je studený ako ľad. 
- pousmejte sa, keď zúri, pretože tým ukazuje, že stratil kontrolu 
- zapisujte si a hláste jeho nedostatky - napríklad personálnemu oddeleniu alebo vyššiemu nadriadenému 
- obmedzte priamy kontakt čo najviac. Ak to nejde, dajte sa preložiť na iné oddelenie

     Postoj šéfov k podriadeným formuje aj vzťah pracovníkov k firme, zamestnávateľovi. Prieskumy podľa Cowdena ukázali, že napríklad v Nemecku až 85 percent zamestnancov má slabý citový vzťah k firme v ktorej pracujú. Cowden pripomína, že pracovať by sa malo s radosťou a nie pod tlakom a stresom.   

Rozdelenie šéfov však môže byť aj iné. Tu je sedem najhorších typov.


1.
Ľadová kocka

Niektorí nadriadení striktne rozdeľujú svoj život na pracovný a osobný, a tak je pre nich (a ostatných v ich okolí) ťažké vytvoriť si skutočné vzťahy. Zdajú sa byť chladní a ťažko spoznateľní. V tomto prípade musíte byť tí, ktorí urobia prvý krok. Princíp tkvie v tom, že ak sa spýtate otázku, ktorá by mohla v ňom vzbudiť záujem, „vyhrali ste“. 

2.
Sériový inovátor

Líder, ktorý preskakuje z myšlienky na myšlienku, snažiac sa sústrediť sa na projekt. Vždy má nové nápady a to isté vyžaduje aj od svojich podriadených. Nestihnete dokončiť ani to, na čom ste sa dohodli, a už sa od vás vyžaduje niečo iné. 

3.
Šéf, ktorý má svojich obľúbených

Ľudia, ktorí ho majú radi, získajú všetky benefity. Ak však medzi nich nepatríte, upriamte svoju pozornosť niekam inam. Nájdite iných ľudí vo vašej firme, ktorí si vás budú vážiť a rešpektovať. Až potom si váš boss uvedomí, ako koná, a začne sa správať férovo aj voči ostatným. 

4.
Mikromanažér

Šéf, ktorý stále stráca kontrolu a neustále vás „bombarduje“ e-mailami a pripomienkami, pričom nezáleží na tom, koľkokrát ste mu splnenie úlohy potvrdili či dali slovo, že projekt dokončíte. Najlepší spôsob, ako vychádzať s týmto bossom, je komunikovať s ním dovtedy, kým si nezískate jeho dôveru. 

5.
„Táraj“

Jediné, čo tento človek dokáže, sú reči. Bez akcie. Máte dočinenia s takýmto šéfom? Prevezmite iniciatívu a začnite konať. Váš šéf vás ocení a vybudujete si tak rešpekt aj u vašich kolegov.

6.
Zlodej

Tento líder kradne ostatným myšlienky a zrádza svojich podriadených. Pri takomto charaktere je lepšie držať sa od šéfa ďalej. Sústreďte sa na to, ako sa dostať do pozornosti ostatných. 

7.
Nerozhodný

Šéf, ktorý nič nedokončí, pretože sa bojí rozhodovania. Nemá skúsenosti a nevie, ako úlohy rozdeľovať. Tento boss vám dáva možnosť prevziať iniciatívu a očakáva, že rozhodovať budete za neho. Pri rozhodovaní mu dávajte dve možnosti a tak bude mať pocit, že robí rozhodnutia on, a nie vy.

Zdroje: BusinessInsider.com; nemecké a naše médiá o Patrickovi D. Cowdenovi

01 - Modified: 2007-03-02 16:56:15 - Feat.: 0 - Title: Darina Malová: Ovcu celá, vlk sýty
01 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Nezamestnaní môžu najnovšie dostať až 190 eur. O čo ide a aké podmienky musíte splniť? 02 - Modified: 2024-01-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Od januára stúpli úrazové dávky. Koľko po novom dostanete? (+ tabuľka) 03 - Modified: 2023-10-17 11:40:38 - Feat.: - Title: Tínedžer zažil tvrdú realitu. V kaviarni mu dali 8-hodinovú službu, zosypal sa ešte pred polovicou zmeny 04 - Modified: 2023-05-16 21:05:32 - Feat.: - Title: USA odsúdili zatknutie bývalého zamestnanca svojej misie v Rusku. Obvinenia sú nepodložené, tvrdí 05 - Modified: 2023-05-20 07:46:04 - Feat.: - Title: Chcú pracovať z domu a požadujú ďalšie výhody. Zamestnanci generácie Z sú sebeckí, tvrdia zamestnávatelia
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
13. apríl 2024 22:28