StoryEditor

Jazdíte po Európe? Za prekročenie rýchlosti vám hrozí viac ako 400-eurová pokuta a strata vodičáku

10.08.2015, 16:45
Autor:
msemse
Pri šoférovaní v zahraničí viac dodržiavame predpisy. Nechceme sa doťahovať s policajtmi v cudzej reči, aj pokuty sú mastnejšie. Jazdime obozretne.

Aj keď sa stalo, že sme občas mali ťažšiu nohu na plyne, aj pár križovatiek sme prešli na červenúniekoľko stopiek sme si ani nestihli všimnúť, boli sme spokojní: policajt nás nezastavil a tak sme si po návrate domov pokojne vydýchnuť: „Zvládli sme to.

To je však minulosť. Svet takejto istoty v krajinách Európskej únie postupne mizne. Dnes sa môže stať, že vám vaše dopravné prehrešky za hranicami Slovenska pripomenú neskôr a doma vás môže prekvapiť listová zásielka s nemilými informáciami: čo, kde, kedy a najmä - za koľko.

„Môže“ za to smernica Európskeho parlamentu, ktorej úlohou je zabezpečiť rovnaké zaobchádzanie pre všetkých vodičov a zvýšiť bezpečnosť na cestách v EÚ. Smernica definuje pravidlá cezhraničnej výmeny dát o páchateľoch dopravných priestupkov. Cieľom je identifikovať osobu zodpovednú za spáchanie jedného z nasledujúcich deliktov v oblasti bezpečnosti cestnej premávky a udeliť jej pokutu:

•           prekročenie povolenej rýchlosti,
•           nepoužitie bezpečnostných pásov,
•           jazda na červenú,
•           jazda pod vplyvom alkoholu,
•           jazda pod vplyvom drog,
•           jazda na motocykli bez prilby,
•           nedovolená jazda v jazdnom pruhu,
•           použitie mobilného telefónu počas jazdy.

Vyše sto zásielok z Litvy

V mnohých krajinách smernicu ešte zavádzajú do života, no z niektorých si už oznamovanie zásielky svojich hriešnikov na Slovensku našli. Ako pre HN potvrdila senior inšpektorka litovskej dopravnej polície Marija Kazanovic, od začiatku roka 2015 jej kolegovia poslali  držiteľom vozidiel na Slovensku 105 informačných listov. Všetky oznámenia sa týkali prekročenia rýchlosti.

Čo hrozí našim dopravným hriešnikom?

Prekročenie rýchlosti do 10 km/h policajti v tejto pobaltskej republike „trestajú“ dohovorom, pri prekročení rýchlosti do 20 km/h už vyberajú pokuty od 11 do 28 eur, ak ste šli rýchlejšie do 30 km/h, môžete zaplatiť od 28 do 86 eur.

Pri prekročení rýchlosti do 40 km/h sa pokuta môže vyšplhať od 115 až na 173 eur, vodičom, ktorí majú vodičský preukaz menej než dva roky, hrozí zákaz riadenia automobilu na 3 až 6 mesiacov. Pri prekročení rýchlosti do 50 km/h  je pokuta od 173 do 231 eur, a nováčikovia za volantom okrem finančnej ujmy môžu prísť aj o vodičák  na dobu 6 až 12 mesiacov. Ak na plyn riadne dupnete a idete rýchlosťou o 50 km a viac nad povolenú, táto zábavka vás bude stáť od 289  do 434 eur a zadržia vám vodičský preukaz na 1 až 6 mesiacov. Začiatočníci dostanú zákaz na riadenie vozidla na dobu 12 až 18 mesiacov.

Ako postupujú naši policajti?

Na cezhraničnú výmenu informácií sa zatiaľ nespoliehajú. Ak zistia porušenie pravidiel cestnej premávky vozidlom evidovaným v cudzom štáte, prioritou našich dopravných policajtov je toto vozidlo zastaviť a priestupok vyriešiť hneď na mieste v blokovom konaní. Dôvod vysvetlil por. Mgr. Martin Wäldl z Prezídia Policajného zboru SR úplne pragmaticky: „Vymáhanie finančných sankcií v takýchto prípadoch je vysoko efektívne, nakoľko v prípade nezaplatenia pokuty je možné zadržať páchateľovi vodičský preukaz.“

01 - Modified: 2007-08-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kleinfeld prechádza do Alcoy
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 10:23