StoryEditor

Chcete ušetriť? Zbavte sa častých chýb pri šetrení energiou

16.11.2013, 23:03
Keď odchádzate z domu , vypínate kúrenie a stále váhate s obstaraním umývačky riadu? Robíte chybu. Prinášame vám desať omylov pri domácich úsporách.

1. Prázdna chladnička spotrebuje menej energie ako plná

Naopak. Plná chladnička už chladených produktov potrebuje na udržanie konštantnej teploty menej energie . Podobné je to i s mrazničkou. Keď máte poloprázdnu mrazničku, dajte do nej aspoň ľad. Poloprázdny prístroj totiž vyžaduje viac energie na chladenie, pretože je v ňom menej potravín, ktoré by chlad udržiavali. Najnižšiu spotrebu energie má chladnička zaplnená asi zo 70 percent jej celkového objemu. Preto je dobré sa pri kúpe orientovať podľa počtu ľudí, ktorí budú chladničku používať. Na jedného človeka sa zvyčajne počíta 50-70 litrov.

2. Pri odchode z domova je nutné vypínať kúrenie

Ako kedy. Ak je váš dom dobre izolovaný a práve nie je veľká zima, je najlepšie zavrieť kúrenie cez noc a počas doby, keď nie ste doma. Ak dom nie je dobre izolovaný, alebo sú vonku naozaj nízke teploty, je lepšie udržiavať stálu teplotu. Neutrácate tak neustálym zahrievaním vychladnutého domu . a ani neprichádzate o pohodlie, pretože keď prídete domov, je tam príjemne teplo. Cez deň je ideálne udržiavať teplotu na dvadsiatich stupňoch: za každý stupeň navyše pripočítajte k faktúre za teplo päť percent. V noci môžete teplotu znížiť až na 16 stupňov.

3. Umývačka je zbytočný výdavok, úspornejšie je umývať ručne

Nie, umývačka je vynález, ktorý šetrí. Podľa štúdie madridskej vodnej spoločnosti Canal del Isabel II používaním umývačky ušetríte 30,6 litra vody za deň v porovnaní s ručným umývaním. Predpokladá sa aj ušetrenie energie, a to až 1,06 kWh denne. Čísla skúste vynásobiť počtom dní v roku, kedy umývate riad  a uvidíte, aká je to úspora.

V poslednej dobe sa navyše zvyšuje úspornosť umývačiek na vodu i elektrinu. Najnovším umývačkám stačí na jeden cyklus len sedem litrov vody, pričom v dreze to môže byť aj niekoľkonásobne viac.

4. Prevádzka malých spotrebičov nič nestojí

Záleží na výkone a frekvencii používania. Ak užívate každý deň mikrovlnku, fén, odšťavovač, alebo iné podobné prístroje, výdavky sú pomerne veľké. Ak k tomuto pripočítate televízor, ktorý beží celé hodiny, prípadne počítač, vyletí vám účet ešte vyššie. Okrem toho, niektoré spotrebiče majú stálu spotrebu. Napríklad automatický kávovar, stále prihrieva vodu v nádržke. Úspornejšie prístroje to nerobia, ale varenie kávy potom trvá dlhšie.

5.Variť na plyne je ekonomickejšie ako na elektrine

Platí to len v prípade, že varíte na sporáku, alebo varnej doske klasickým spôsobom.  Používaním plynu sa totiž v porovnaní s elektrinou pri prenose tepla nestráca energia. Nemusí to však byť lacnejšie, ak používate úsporné technológie. Napríklad mikrovlnka je rentabilnejšia, pretože potrebuje na varenie menej času, a tým spotrebuje aj menej elektriny.

6. Je lepšie nechať žiarivky stále rozsvietené

Nie je to pravda . Keď ich nepotrebujete, je lepšie ich vypnúť. Samozrejme, že spotreba energie je najväčšia v momente, kedy svetlo rozsvietite . Množstvo spotrebovanej elektriny však nie je zas tak veľké, aby sa vyrovnalo zbytočne vyplytvanej energii za dlhšiu dobu, keď sa v miestnosti nenachádzate. Nenechajte sa strhnúť ani nízkou spotrebou LED zdrojov. Keď ich necháte svietiť stále,  v porovnaní s klasickými žiarovkami nakoniec nemusíte príliš veľa ušetriť .

7. Neznačkový tovar je lacnejší

Nie vždy, musíte porovnávať. Tradičné značky sa snažia priblížiť ceny s neznačkovým tovarom, niekedy môžu byť dokonca lacnejšie. Je tiež dôležité nepozerať sa len na cenu, ale porovnávať aj kvalitu . Tá síce nie je zaručená ani u všetkých značkových výrobkov, ale je tam väčšia istota.

8. Najdrahší rovná sa najlepší

Zabudnite na to. Pri výbere televízora, počítača, práčky, alebo iného veľkého elektrospotrebiča ľudia často volia ten najdrahší v domnení, že je najlepší. Potom často platia príplatok za funkcie a služby, ktoré ani nevyužijú. Je výhodnejšie zaobstarať si produkt, ktorý presne zodpovedá vašim reálnym požiadavkám. Mnoho funkcií tiež často znamená zložité ovládanie.

9. So silným plameňom ušetríte

Naopak, energiu premárnite. A navyše gastronomický výsledok nebude nič extra . Primeraný plameň na plynovom variči sa oplatí viac. Pre dlhšie varenie zvoľte riad z materiálu, ktorý akumuluje teplo.

10. Je najlepšie udržiavať stálu teplotu

Ľudia často termostat nastavujú tak, aby sa teplota v byte držala stále presne na požadovanej výške. Domnievajú sa, že to prinesie najefektívnejšie vykurovanie. Kotol sa však často zapína a vypína, čo prináša straty tepla a účinnosti. Pokiaľ je to možné, lepšie by bolo nastaviť väčšie rozpätie medzi spodnou a hornou hranicou požadovanej teploty, aby sa predĺžili intervaly, kedy kotol pracuje a kedy je naopak vypnutý.

Zdroj: Idnes.cz

01 - Modified: 2005-09-14 07:01:00 - Feat.: 0 - Title: Talabání: Irak nestanoví časový rozvrh pre odsun amerických vojakov
01 - Modified: 2024-04-19 17:23:00 - Feat.: - Title: Situácia s top palivom sa zhoršuje. Plyn je najdrahší od januára, prekvapivo za tým netreba hľadať Putina 02 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 03 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 04 - Modified: 2024-04-08 13:56:56 - Feat.: - Title: Šarlatán, či génius? Vedec sa pred 100 rokmi chválil vynálezom lúča smrti 05 - Modified: 2024-04-03 15:15:02 - Feat.: - Title: Český Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže posudzuje prevzatie dôležitého slovenského výrobcu tepla
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 00:46