Naša zmrzlina má rovnaké zloženie ako tá za hranicami? Toto zaujíma takmer každého Slováka. Vyrazili sme preto to Rakúska, vytypovali si nanuky a krémy, ktoré vieme nájsť na pultoch v oboch krajinách, a začali sme porovnávať. Zistili sme, že niektoré zmzliny, ako napríklad zmrazené štavy, ktoré neobsahujú žiadne alergény (napríklad laktózu), majú u nás nižší podiel ovocia ako tie rakúske. Líšil sa aj obsah smotany. Niektoré rakúske zmrzlinové krémy jej majú viac ako tie isté krémy, ktoré sa predávajú aj na Slovensku.
Iné zas obsahujú iba rastlinný tuk, kým v Rakúsku ho „nahrádza“ smotana. Zistili sme aj to, že i keď sú niektoré zmrzliny u nás a v Rakúsku rovnaké, čo sa týka zloženia, tvaru či veľkosti, odlišná je ich cena. U nás bola, samozrejme, vyššia.