StoryEditor

Koniec bratríčkovania. Prehral som šéfovskú stoličku

02.01.2014, 11:05
Autor:
nedned
Uchádzali ste sa o miesto šéfa, no získal ho váš kolega. Prišli ste o dobrého kolegu, stal sa vašim šéfom. Ako sa k nemu správať?

Firmy pri obsadzovaní voľných pozícií hľadajú talenty najskôr vo vnútri firmy. A až keď sa nepodarí nájsť „doma“ vhodného kandidáta, najímajú šikovných ľudí z vonka. To so sebou prináša do pracovných a medziľudských vzťahov nové situácie.

Šéf prechádza sitom

Počuli ste už o Development centrách? Organizujú ich personálno poradenské agentúry, ktoré prostredníctvom rôznych testov preverujú predpoklady interných kandidátov. Simulujú na prípadových štúdiách bežné pracovné prípady a pravdepodobné situácie, testujú osobnostné predpoklady, úroveň kompetencií kandidátov a po osobných pohovoroch s nezávislými konzultantmi poskytnú účastníkom spätnú väzbu. Tá je dobrá na to, aby zmiernila negatívne  a  demotivujúce nálady neúspešných kandidátov.

Firma hľadá lídra

Nový šéf musí mať prirodzenú autoritu. Musí byť profesionál so skúsenosťami a vedomosťami na vysokej úrovni, ktorý pri tom všetkom dokáže aktívne riadiť a vhodne motivovať podriadených. Takéto požiadavky majú firmy na vedúcich pracovníkov. Pokiaľ v jedenej z týchto oblastí zaostávate a naopak váš kolega vyčnieva, konkurz podľa všetkého nevyhráte.  David Petrů z konzultačnej spoločnosti HILL International sa s podobnými situáciami v práci stretáva každý deň. Spomína si na vyjadrenie svojho klienta. „Až keď sa stal po niekoľkých rokoch vo firme riaditeľom pochopil, že je na vrchole úplne sám, bez cudzej pomoci a že naňho „fúka zo všetkých strán“ a nie je sa kde schovať. Až potom mu došlo, ako musí byť človek vnútorne silný, aby ustál tento každodenný tlak,“ opisuje Petrů skúsenosti novozvoleného riaditeľa. A poukazuje na to, že firma v prvom rade hľadá lídra.

Konkurz? Iba s jasnými pravidlami

Urobiť šéfa z jedného zo zamestnancov firmy je citlivá téma. Obzvlášť, ak kolegom nie je celkom jasné, aké predpoklady splnil úspešný kandidát. Preto by mali firmy nastaviť jasné a zrozumiteľné pravidlá a všetko okolo výberu riešiť otvorene aj so zamestnancami. Pokiaľ všetci súťažiaci vedia, že dotyčný vyhral férovo, rozhodnutie akceptujú. Ak naopak niekto získa manažérske miesto bez toho, aby ostatní rozumeli prečo, vzniká množstvo dohadov, problémov a okrem iného aj „firemných klepov“. Otvorený výber navyše posilňuje lojalitu zamestnancov, ktorí po neúspechu vo výberovom konaní nebudú chcieť odísť z firmy a novému vedúcemu pomôžu k rýchlemu prevzatiu úlohy lídra.

Ako ďalej, keď ste neuspeli a šéfom vám bude kolega?

  • V prvom rade si úprimne odpovedzte na otázky v čom bol protikandidát lepší, čo ste podcenili a v čom sa môžete zlepšiť, aby ste uspeli v budúcnosti.
  • Pýtajte si spätnú väzbu od zamestnávateľa.
  • Nie je ani chybou, ani slabosťou prejaviť sklamanie. No zabudnite na žiarlivosť, hnev či urazenosť. Očakáva sa od vás pokora a rešpekt.
  • Úspešnému kolegovi by ste mali zablahoželať a prejaviť mu podporu. Verte, že on sám bude mať na začiatku zmiešané pocity a obavy, ako bude naňho okolie reagovať. A určite nebude chcieť stratiť vzťahy s bývalými kolegami.

Zdroj: pre idnes.cz David Petrů, Country Manager, HILL International

01 - Modified: 2005-11-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Izrael a Palestínčania sa dohodli
01 - Modified: 2024-04-04 14:21:16 - Feat.: - Title: Edgar Baker: Očakávania dnešného slovenského kandidáta a opatrenia firiem 02 - Modified: 2024-04-01 22:02:10 - Feat.: - Title: Kuriérom Woltu živnosť vyhovuje. Rozhodne európska smernica o osude státisícov našich živnostníkov? 03 - Modified: 2024-02-28 12:35:57 - Feat.: - Title: Rezort práce predstaví o pár dní európsky program pre nezamestnaných v objeme 300 miliónov eur 04 - Modified: 2024-02-27 18:00:00 - Feat.: - Title: „Katastrophe!“ Nemci nemajú kde bývať, chýbajú im státisíce bytov. A bude horšie 05 - Modified: 2024-01-07 18:30:00 - Feat.: - Title: Za nového kolegu 600 eur. Ako hľadá ľudí IKEA, Kia, Orange, Lidl, Tesco, Billa a Kaufland? (veľká anketa HN)
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. máj 2024 04:06