StoryEditor

Odvolať sa voči pokute colníkov? Aj na to sa pýtali čitatelia Poradne

11.11.2013, 11:00
Autor:
runrun
V seriáli Občianske džudo sa pýtajte, čo vás zaujíma v sociálnej, právnej, finančnej či podnikateľskej oblasti. Naši experti vám odpovedia.

Pokuta od colníkov
Otázka:
Výrobca elektriny z fotovoltaiky je povinný registrovať sa ako platiteľ dane z elektriny v prvý deň dodania elektriny na colnom úrade. Vzhľadom na nedoručenie základných dokumentov sa to nestalo. Registrácia prebehla neskôr, čo spôsobilo, že colný úrad vyrubil pokutu. Ale zároveň platí, že colný úrad má „vydať osvedčenie o registrácii platiteľa dane z elektriny do 15. dni odo dna podania žiadosti“. A colný úrad si to nesplnil, lebo vydal osvedčenie až po 22 dňoch. V odvolaní ohľadom pokuty to výrobca aj uviedol, no colný úrad na to písomne nereagoval. Čo s tým teraz?

Odpoveď: Voči rozhodnutiu Colného úradu môžete v zákonnej lehote podať odvolanie a ak aj nadriadený colný orgán potvrdí rozhodnutie prvostupňového colného úradu, tak po právoplatnosti rozhodnutia v odvolacom konaní je možné dať žalobu na súd. Na to ale potrebujete mať zastúpenie advokátom

________________________________________________________________________________________________________________

 

Výpoveď počas rodičovskej dovolenky

Otázka: Som na rodičovskej dovolenke do roku 2015. Chcem začať pracovať, ale u iného zamestnávateľa než predtým. U terajšieho mám prácu na neurčito. Môžem dať výpoveď? Ak sa nedohodneme a dám výpoveď s dvojmesačnou výpovednou dobou, môžem zatiaľ pracovať u budúceho zamestnávateľa?

Odpoveď: Aj počas rodičovskej dovolenky trvá pracovný pomer so všetkými právami a povinnosťami. Výpoveď môžete dať aj teraz a po uplynutí výpovednej doby sa vám skončí pomer. Ak vám bude plynúť výpovedná doba počas rodičovskej dovolenky, nastúpiť do práce nemusíte. Ak by ste sa dohodli na ukončení pracovného pomeru dohodou, skončí sa vám dňom uvedeným v dohode. Zákonník práce neobmedzuje súbeh dvoch a viacerých pracovných pomerov. Práca u iného zamestnávateľa počas výpovednej doby u svojho doterajšieho zamestnávateľa je otázkou dohody s ním, či by vám trpel, že nechodíte do práce.


Povinnosti pri založení s. r. o

Otázka: Som architekt zamestnaný v rakúskej firme. Popri práci mám privátne projekty a vždy mám problém vystaviť faktúru. Chcel by som si preto založiť s. r. o. Aké povinnosti budem mať, keď budem jediný spoločník bez zamestnancov? Keď som zamestnaný v štáte EÚ, teoreticky nemusím platiť žiadne odvody. Takže budem musieť platiť iba daň z príjmov? Aké sú ďalšie administratívne povinnosti?

Odpoveď: Ak založíte eseročku, ako jej spoločník nebudete mať zatiaľ žiadne povinnosti. Ak by ste si po roku podnikania so s. r. o vyplatili podiel na zisku, z neho potom bude potrebné zaplatiť poistné. Ak budete v tejto s. r. o aj konateľ a nebudete poberať žiadny príjem ako konateľ či zamestnanec s. r. o., takisto nemáte žiadne administratívne povinnosti. Na druhej strane, po založení s. r. o. je potrebné túto právnickú osobu zaregistrovať na daňovom úrade minimálne na daň z príjmov právnických osôb, prípadne podľa charakteru činností aj iné typy daní. Daň z príjmov pri právnom statuse spoločníka s. r. o. vy neplatíte, tú platí s. r. o. podľa hospodárskeho výsledku. Treba rozlíšiť vás ako osobu (prípadne ako spoločníka) a spoločnosť – právnickú osobu – s. r. o.. Sú to dva rôzne subjekty.


Zaregistrovanie konateľa v poisťovniach

Otázka: Ak som konateľom v jednoosobovej eseročke, kde nie som zamestnancom, moja odmena bude vyplatená iba podielom na zisku na konci roka. Súčasne pracujem u zamestnávateľa na plný pracovný úväzok, kde mi odchádzajú aj všetky odvody. Budem musieť ešte z mojej funkcie v eseročke platiť odvody?

Odpoveď: Rozumiem tomu tak, že v priebehu roka nemáte ako konateľ spoločnosti nárok na odmenu, teda nie ste v zamestnaneckom pomere s vašou eseročkou. Z toho vyplýva, že sa nemusíte registrovať ani v zdravotnej, ani v Sociálnej poisťovni a ani v priebehu roka platiť odvody z funkcie konateľa.
V ročnom zúčtovaní vyrovnáte odvody do zdravotnej poisťovne, teda priznáte príjem z vyplatených dividend, ako aj príjem z trvalého pracovného pomeru a uhradíte vzniknutý rozdiel. Na dividendy vyplatené zo zisku dosiahnutého po 1. 1. 2013 sa vzťahujú 14-percentné zdravotné odvody. Berte do úvahy, že maximálny vymeriavací základ pre zdravotné odvody pri vyplatených dividendách je 141 480 eur (180 x 786 eur).


Zatvorenie predajne potravín

Otázka: Mám malé potraviny na živnosť a chcem nastúpiť na PN. Môžem zatiaľ zatvoriť obchod, kým budem na PN? Nemôže prísť kontrola do potravín (daňová alebo z verejného zdravotníctva)? Zamestnanca nemám a od 10. januára 2014 nastupujem na materskú. 

Odpoveď: Nič vám nebráni, aby ste z prevádzkových dôvodov dočasne zatvorili predajňu. Samozrejme, je potrebné to vypísať na patričné miesto predajne. Pri povolení činnosti, resp. pri otvorení prevádzky vám obec povoľovala prevádzkový čas. Je potrebné teda na obec nahlásiť dočasné zatvorenie prevádzky.


Dátum dodania na faktúre

Otázka: Som SZČO registrovaná pre DPH. Zmluvu s odberateľom v ČR mám stavanú tak, že polovicu odmeny dostanem mesiac po odovzdaní prekladu a druhú polovicu mesiac po vyjdení diela. Mám robiť dve faktúry? Dielo bolo odovzdané v marci, no vydané koncom augusta (22. 8.). Môžem si tento dátum napísať ako dátum dodania služby na faktúre?

Odpoveď: V každom prípade, či vystavíte jednu alebo dve faktúry, situácia sa nemení. Podľa zákona o DPH je deň zdaniteľného plnenia určujúci pre zaradenie účtovného dokladu do obdobia zdaniteľného plnenia pre daňové priznanie DPH. Takže je potrebné vystaviť jednu faktúru s uvedením dňa skutočného dodania služby (podľa vás 22.8.). Dátum platby pre tento prípad nie je podstatný

01 - Modified: 2005-09-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nábor a školenia v SP po novom
01 - Modified: 2024-03-22 11:03:55 - Feat.: - Title: Na žilinskej vyclievacej pošte našli drogy. Boli v balíku z Izraela 02 - Modified: 2024-03-21 10:23:10 - Feat.: - Title: Likvidátor poisťovne Novis stále nie je vymenovaný. Národná banka sa obáva o práva klientov 03 - Modified: 2024-03-14 16:25:49 - Feat.: - Title: Colníkom unikli cigarety aj tabak. Polícia zistila na hraničných priechodoch s Maďarskom porušenia predpisov 04 - Modified: 2024-03-13 08:34:26 - Feat.: - Title: Ani Bory, ani Banská Bystrica. V rebríčku je prvá nemocnica zo severu, pacienti ich oceňujú ako hotel 05 - Modified: 2024-02-23 10:44:17 - Feat.: - Title: Nárast tržieb aj zisku. Poisťovňa Allianz má za sebou mimoriadne úspešný koniec roka
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 13:26