StoryEditor

„Rýchle“ peniaze z DPH dostane málo firiem

20.09.2015, 20:00
Autor:
turtur
Odborníci na dane a účtovníctvo sa v praxi s čiastkovým protokolom ešte nestretli. Bude sa využívať málo.

Čiastkový protokol k DPH, ktorý správca daní môže firmám vydávať od 1. júla 2015, umožňuje pri daňovej kontrole plynulejšie a rýchlejšie priznávanie či vracanie nadmerných odpočtov týchto daní.
Platiteľ, ktorý ho dostane, tak ešte počas kontroly získa tzv. preverenú časť odpočtu. Firmám to zlepší financovanie ich biznisu a v nejednom prípade môže aj zabrániť ich krachu. Najmä ak daňové kontroly trvajú dlho a k svojim peniazom by sa dostali až po ich skončení.  

Obavy z protokolu

Podľa expertov však protokol dostane len malá časť podnikateľov. Niektorí daňoví poradcovia odhadujú, že časť nadmerného odpočtu DPH správca daní vyplatí asi len piatim percentám firiem, teda ešte pred skončením daňovej kontroly.
„Je na subjektívnom rozhodnutí daňového úradu, či protokol vystaví. Neočakávam nejaké časté používanie tohto inštitútu. Podľa mňa sa čiastkový protokol bude používať len zriedka,“ povedal HN managing director spoločnosti Accace Peter Pašek.  
Aj účtovný poradca Martin Tužinský si myslí, že tento inštitút sa nebude príliš využívať, lebo daňoví úradníci sa budú báť protokol vystaviť. Hlavne kvôli prípadnej chybe pri vyplatení peňazí. „Pravidlá nie sú jednoznačné,“ povedal Tužinský.

Súd ešte nerozhodol

Skupina poslancov NR SR si myslí, že príslušné ustanovenie zákona, ktorým sa inštitút čiastkového protokolu zriadil, je protiústavný. Zákonu vyčítajú nejednoznačnosť, a tým aj protiústavnosť. Preto poslanci požiadali Ústavný súd o vyjadrenie. „Ústavný súd o tomto návrhu ešte nerozhodoval. Sudca spravodajca pripravuje podklady na predbežné prerokovanie. Zatiaľ neviem povedať, kedy by sa mohlo o tejto veci rozhodovať,“ reagovala hovorkyňa súdu Anna Pančurová.  

Zatiaľ bez štatistiky

S čiastkovým protokolom a jeho fingovaním v praxi sa zatiaľ nestretol ani jeden z desiatich nami náhodne vybraných a oslovených odborníkov z účtovníckych a poradenských spoločností. Dôvodom však môže byť aj to, že od začiatku možnosti vystaviť firmám protokol uplynuli len necelé tri mesiace, čo je pomerne krátky čas.
Koľko čiastkových protokolov už firmám dali, nám nepovedala ani Finančná správa. „Počet vyhotovených čiastkových protokolov a suma vrátenej časti nadmerného odpočtu neboli zo strany Finančného riaditeľstva zatiaľ vyhodnotené,“ informovala jeho hovorkyňa Patrícia Macíková.   

Mnoho ďalších informácií nájdete v pondelok v tlačených HN


                               Čo nájdete v pondelkovej prílohe Podnikanie

 

Kedy správca dane vydá firme čiastkový protokol k DPH 
Kto má na protokol a skorší nadmerný odpočet DPH nárok a kto nie 
Koľko daňovníkov protokol dostane
Výhody pre podnikateľov  

Špecializovanú prílohu nájdete v dnešných tlačených HN, aktuálne v deň vyjdenia (t. j. v pondelok 21. septembra  2015).
 

Alebo si môžete jednoducho objednať pdf vydania (aktuálne v deň vyjdenia) cez SMS na váš mail TU.

Staršie pdf vydania nájdete TU.

01 - Modified: 2007-09-20 11:19:41 - Feat.: 0 - Title: Ropa maximum neudržala
01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 03 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 04 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku 05 - Modified: 2024-04-05 05:53:29 - Feat.: - Title: Pistáciová a čokoládová? Firemné hodnoty nie sú zmrzlina
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 08:47