StoryEditor

Ochráňte vaše úspory po zrušení „termiňáku“

05.01.2015, 18:46
Končí vám termínovaný vklad, kde máte uložené nejaké úspory a neviete, kam s peniazmi? V HN sme to zisťovali za vás.

V každom prípade by ste ich nemali nechávať len tak ležať na vašom bežnom účte, kde sa vám nezhodnotia prakticky vôbec. Banky už zverejnili vo svojich cenníkoch úpravy platné od januára tohto roka, ktoré čo-to naznačujú.

Banky obmedzujú „termiňáky“

Na základe týchto zmien konštatuje Tomáš Legerský, výkonný riaditeľ portálu Finančná Hitparáda.sk, dve skutočnosti. „Prvá je, že viaceré banky redukujú svoju ponuku termínovaných vkladov. Mimo ponuky sa dostávajú prevažne produkty s veľmi krátkou alebo neštandardnou dĺžkou viazanosti. Banky tak pravdepodobne reagujú na znížený záujem klientov o tieto produkty z dôvodu dlhodobého poklesu úrokov.“

Úroky sú na minime. Zatiaľ

Druhá skutočnosť je, že viaceré produkty prejdú opätovným znížením úrokových sadzieb. Je to podľa Legerského len logický dôsledok politiky Európskej centrálnej banky, ktorá drží svoje sadzby na rekordne nízkej úrovni. Dôvod? Chce podporiť úverovanie podnikateľského prostredia, ktoré by malo následne pomôcť naštartovať ekonomiku eurozóny. S jasným cieľom – vyhnúť sa hroziacej deflácii a ešte väčšej recesii. Ak sa jej to podarí, dá sa predpokladať, že svoje úrokové sadzby zdvihne. Následne by sa to pravdepodobne prejavilo aj v raste úrokových sadzieb na termínovaných vkladoch u nás.

Čím dlhšia viazanosť, tým vyšší výnos

Z hľadiska úrokových sadzieb dosiahnete lepšie zhodnotenie pri dlhšej viazanosti. Je však otázne, či si môžete dovoliť dlhší čas nehýbať s peniazmi, ktoré tam zamýšľate vložiť. V prípade predčasného výberu sa totiž nevyhnete sankciám. V takejto situácii sa ocitol aj náš čitateľ Eugen (meno máme v redakcii), ktorý si chcel uložiť v banke sumu 7 000 eur na rok. Najvyšší úrok by aktuálne získal v Sberbank Slovensko, a to dve percentá ročne pri celkových výnosoch 113 eur, najmenej by získal v Oberbank, a to za úrok 0,30 percenta ročne, čo by predstavovalo zhodnotenie o 17 eur.

Navyše je podľa Tomáša Legerského otázne, či sa budú úrokové sadzby držať na takej nízkej úrovni dlhodobo. „Ja osobne by som asi dnes neinvestoval do termínovaných vkladov s lehotou viazanosti viac ako jeden až dva roky.“ Ak by sa Eugen rozhodol vložiť peniaze do banky až na dva rok, najviac by sa mu oplatila Privatbanka s úrokom 1,85 percenta ročne, Poštová banka s úrokom 1,80 percenta ročne a OTP banka s úročením 1,65 percenta ročne.

Najdôležitejšie lákadlo? Jednoznačne výnos

Dá sa povedať, že v súčasnom období banky neponúkajú špeciálne akcie na termínované vklady. „O klientov by mohli zabojovať nielen prehľadnejšou ponukou vkladových produktov, ale napríklad aj zmiernením podmienok pri viazaných produktoch. Klienti by určite ocenili, keby im viacero bánk v rámci viazaného produktu ponúklo jeden, prípadne viac výberov financií v určitých intervaloch, a to bez sankcií. Najdôležitejším lákadlom pre klientov pravdepodobne zostane úroková sadzba, respektíve reálne dosiahnuteľný výnos,“ tvrdí Legerský.

Nenechajte veľa hotovosti na bežnom účte

Podľa posledných dostupných údajov Národnej banky Slovenska majú v súčasnosti Slováci v bankách uložených takmer 26,4 miliardy eur. V priemere tak každý Slovák má v banke uložených vyše 4 872 eur. Ak by sme brali do úvahy iba ľudí nad 15 rokov, tak priemerná výška vkladu na jedného takéhoto obyvateľa ešte je až vyše 5 754 eur.

„Sporiteľom však odporúčame, aby si nenechávali na svojom bežnom účte ležať priveľa hotovosti. Bežné účty sú úročené len minimálne, a tak sa finančná rezerva sporiteľom v podstate znehodnocuje. Ak sa obávajú viazanosti pri termínovaných vkladoch, môžu si zvoliť neviazaný sporiaci účet alebo vkladové účty s krátkou viazanosťou, napríklad na 3 mesiace,“ radí na záver Ľubomíra Chmelová, hovorkyňa Sberbank Slovensko.

01 - Modified: 2007-02-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ponuky práce aj zo zahraničia
01 - Modified: 2023-01-28 09:07:08 - Feat.: - Title: Kataster má o vklade rozhodnúť do 30 dní, väčšina katastrálnych odborov to stíha. Úrad veľa možností nemá 02 - Modified: 2022-09-27 13:30:00 - Feat.: - Title: Ako bez chyby vypísať návrh na vklad do katastru? Na toto nesmiete zabudnúť 03 - Modified: 2022-09-26 17:30:00 - Feat.: - Title: Kedy a za akých podmienok vám môže úrad odmietnuť návrhy na kataster? Tu sú dôvody 04 - Modified: 2021-09-01 09:01:39 - Feat.: - Title: Analýza: Vklady na bežných účtoch prekonávajú rekordy 05 - Modified: 2021-08-11 08:14:42 - Feat.: - Title: Podpora malých a stredných podnikov je nevyhnutná. Digitalizácia je jeden z dôležitých faktorov
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 06:43