StoryEditor

Chcete vyšší plat? Týchto desať vecí musíte vedieť

14.09.2015, 00:00
Autor:
bopbop
Ak chcete vyšší plat musíte vedieť kedy oň požiadať. Odborníci vám poradia, kedy je ten správny čas požiadať si o pár eur navyše.

Ak sa každý mesiac pozeráte na výplatnú pásku so smútkom, tak svoju robotu nerobíte poriadne alebo nastal čas na zmenu. Buď si vypýtate zvýšenie alebo pouvažujte o zmene zamestnávateľa. Ak meniť nechcete, tak sa inšpirujte našimi radami a odporúčaniami ako si vypýtať vyšší plat.

Máte naozaj nárok na vyššiu mzdu?

Odpovedzte si pred žiadaním najprv na túto otázku. Plníte si úlohy poriadne a načas? Ste pre firmu prínosom? Nie vždy stačí totiž chodiť do práce.

Musíte presvedčiť argumentmi

Pred požiadaním šéfa si dobre premyslite, prečo práve vy by ste mali dostať pridané. Reči typu, že nestíhate platiť hypotéku alebo ste neboli roky na poriadnej dovolenke často neobstoja. Podľa psychológov najviac zaberie, ak šéfovi najprv vysvetlíte, prečo ste pre firmu dôležitý, podporíte to vašimi výsledkami v práci a doplníte tým, čím budete užitočný pre firmu aj naďalej.

Vašu dôležitosť vo firme môžete podporiť nie len dobrými hospodárskymi výsledkami, ale aj odozvou klientov.

Vnútorná príprava

Okrem zostavenia zoznamu argumentov je tiež dôležitá psychická príprava. Uvedomte si, že nie ste žiaden prosebník, ale máte pri odpovedajúcom výkone nárok na viac peňazí. Pokiaľ práve nepracujete u drobného remeselníka alebo vo firme o dvoch ľudí, potom vám možno pomôže aj vedomie toho, že vás šéf nemusí platiť z vlastnej kapsy, aj keď sa často tvári, ako by to tak bolo.

Niečo za niečo

Pamätajte, že zamestnávateľa zaujíma, čo za zvýšenie platu dostane. Je to obojstranná dohoda.

Kedy a ako osloviť šéfa?

Ak je váš vzťah so šéfom formálny, žiadajte o zvýšenie mzdy písomne a s podrobne vypracovanými odôvodneniami. Ak ste v priateľskom vzťahu, buďte najmä úprimný.

Všeobecne platí, že zmena zamestnanca je pre nadriadeného často drahá komplikácia. Preto je lepšie pridať skúsenému pracantovi ako zaúčať nováčika.

Nepreháňajte to

Pozor na veľké oči! Obvyklé zvýšenie platu sa pohybuje okolo 10 %. Zvýšenie o 30 % je vo väčšine prípadov nereálne.Chybou je taktiež, ak sa správate ako trhovník, ktorý pýta nereálnu sumu v nádeji, že sa diskusiou dopracuje k požadovanej výške platu.

Nevydierajte

Používať odchod ku konkurencii ako páku na zamestnávateľa vám možno dnes pomôže k vyššiemu platu, ale u šéfa zostanete navždy zapísaný ako ten, kto ho vydieral a komu záleží najmä na peniazoch. Navyše by sa vám mohlo stať, že vám odporučia skutočne firmu opustiť.

Vychytajte náladu

Po teplom obede bude šéf dobre naladený a rozhodne prístupnejší vašej žiadosti.
Neodporúčame žiadať o zvýšenie v dobe, kedy má spoločnosť finančné problémy či sa priamo nachádza v kríze. Naopak, podaril sa uskutočniť dobrý obchod, tak nastal váš čas.

Nie ste ohovárač

Za žiadnych okolností neohovárajte kolegov a ani sa neodvolávajte na to, že robia menej ako vy za viac peňazí. Takýmto správaním zhodíte len seba.

Zachovajte pokoj

Ak bude vaša žiadosť zamietnutá, zachovajte pokoj, aj keď máte dôvod k hnevu. Spýtajte sa, prečo a skúste tiež zistiť, aké predpoklady musíte splniť, aby žiadosť o viac peňazí mohla byť vypočutá. Dohodnite si termín, kedy budete môcť s rovnakým prianím prísť znova. Pokiaľ vám šéf nesľúbi, že bude o zvýšení platu uvažovať napr. za šesť mesiacov, prípadne vás neustále odsúva slovami: "že ešte nebolo rozhodnuté", nevzdávajte to.

01 - Modified: 2007-09-17 07:47:50 - Feat.: 0 - Title: T-Mobile kupuje aj zvyšok akcií holdingu SunCom Wireless
01 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 02 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 03 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 04 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 05 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 04:36