StoryEditor

Toto sú rady, ako sa konečne poriadne vyspať a vstávať čerstvejší

22.02.2015, 14:02
Vstávate ráno dolámaný z postele? Najradšej by ste si ešte poležali desať minút? Pripravili sme pre vás niekoľko základných tipov, ktoré vám pomôžu.

SPITE ZDRAVŠIE

Nie je to len otázka kvalitného matraca alebo dĺžky spania, ale aj zlozvykov, ktoré robíte pred spaním. Medzi hlavné zásady dobrého spánku patrí každodenná fyzická aktivita. Keď už nenavštívite fitko, vystúpte z autobusu aspoň o zastávku skôr a prejdite sa. Zdravšiemu spánku pomôže aj to, keď sa pred ním vyvarujete kofeínu, alkoholu a cigaretám. Tesne pred spaním si odpustite počítač, mobil alebo televíziu a radšej si pripravte šaty na druhý deň alebo čítajte.

NASTAVTE TERMOSTAT NA VYŠŠIU TEPLOTU

Nič nie je horšie ako vstávať z vyhriatej postele do studeného sveta. Nastavte preto večer termostat alebo reguláciu radiátorov na vyššiu teplotu. Keď sa ráno kúrenie opäť spustí, ľahšie sa dostanete z perín. Presne naopak to robte, keď idete späť. Vtedy schladenie organizmu pomáha k lepšiemu spánku.

MILUJTE RANNÚ RUTINU

Hovorí sa: raňajkuj ako kráľ, obeduj ako bežný človek a večeraj ako žobrák. Minimálne prvý bod by ste mohli napĺňať každé ráno. Keď sa budete tešiť na bohaté raňajky, chuť čerstvej kávy, či praženej slaniny, hneď sa vám bude vstávať ľahšie.

BUĎTE SA SMART

Poznáte to, niekedy sa zobúdzate ľahko aj po krátkom spánku, inokedy nevstanete vyspatý ani po desiatich hodinách. Okrem iného za to môže aj spánkový cyklus a kedy vás počas neho prebudí budík. Tento problém rieši napríklad aplikácia pre chytré telefóny Sleep as Android. Jej hlavnou úlohou je snímanie vašich pohybov akcelerometrom, na základe ktorých vyhodnotí, či je už vhodné vás prebudiť.

POMÔŽU AJ TIETO RADY

Ak sa chcete budiť čerství, mali by ste obmedziť pred spánkom aj niektoré potraviny. Tu je rebríček tých najhorších, ktoré vám ničia zdravé snívanie.

1. Víno, pivo, destiláty.
Pohárik pred spaním nemusí byť až taký dobrý nápad. Alkohol je síce sedatívny, no mení spánkový cyklus, takže nemusíte tráviť toľko času v hlbokom spánku. Proces odbúravania alkoholu vás môže v noci budiť a vyvolávať dojem roztriešteného spánku.

2. Paradajky
Približne 20 percent populácie (minimálne v prípade Američanov) má príznaky refluxu, jednej z hlavných príčin nespavosti. Paradajky a ďalšie potraviny s vysokým obsahom kyselín, ako cibuľa, cesnak či korenené jedlá môžu s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobiť reflux. Konzumáciu takýchto potravín si preto načasujte niekoľko hodín pred spaním.

3. Steak
Ťažké jedlá s vysokým obsahom tuku a bielkovín telo dlhšie trávi než zeleninu či sacharidy. Ak idete do postele s plným žalúdkom, telo sa miesto oddychu pustí do trávenia. A to vám výrazne negatívne ovplyvní spánok

4. Čokoláda
Chutí skvele, no obsahuje kofeín, ktorý narúša spánkové cykly . No na druhej strane: mierne množstvo čokolády dokáže spánku prospieť. Problémom je, že u každého znamená „mierne množstvo“ čosi iné. Pokiaľ sa v tomto smere nepoznáte, experimenty s čokoládou nie sú večer to pravé.

5. Koláčiky, šišky. A iné potraviny s vysokým množstvom cukru
Ľudia siahajú po sladkostiach kvôli upokojeniu, no pre spánok nie sú práve najvhodnejšie, lebo rozkolísavajú krvný cukor. Pre upokojenie preto radšej siahnite po kúsku ovocia či syru. Údajne aj zmrzlina je lepšia ako sušienka: vďaka tuku, ktorý nemetabolizuje tak rýchlo.

 

01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú? 02 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 03 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Ak toto po prebudení robíš aj ty, nečuduj sa, že si vkuse unavený. Prečítaj si, čo pre lepší spánok pravidelne robia odborníci 04 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 05 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
21. apríl 2024 13:21