StoryEditor

Máte vo firme nové auto kúpené vonku? Pozor na DPH

03.09.2014, 10:36
Kedy je kúpené auto nové a kedy je už ojazdené? Od čoho to závisí, čo pri ňom treba dodržať a ako zaň zaplatíte DPH, poradí právnička.

Kúpili alebo doviezli ste nové auto či motorku zo zahraničia? Viete, ako a kedy treba zaň zaplatiť DPH? Do takejto situácie sa dostal aj čitateľ HN poradne. Nie je si istý, ako funguje spomínaná daň, keď sa vozidlo kúpi prostredníctvom autorizovaneho predajcu bez DPH. „Ak ho kupujem ako právnická osoba, prípadne na eseročku, čiže ako registrovaný platiteľ DPH na Slovensku, mám v tuzemsku zaplatiť túto daň pri dovoze?“ pýta sa.

Koho sa povinnosť týka

Podľa právničky Hedvigy Takáčovej musí každá osoba, ktorá nadobudne nový dopravný prostriedok v tuzemsku z iného štátu únie, zaplatiť daň. Znamená to, že každý, či už podnikateľ, nepodnikateľ, nezisková organizácia alebo občan, teda ten, kto kúpi nové osobné alebo úžitkové auto a dovezie ho k nám, musí zaplatiť 20-percentnú daň z pridanej hodnoty daňovému úradu. Tak ako auta, týka sa to aj motorky, štvorkolky, lietadla, lode či plavidla, ak sú z iného štátu EÚ. Kupujúci sa pritom obracia na miestne príslušný daňový úrad.

Termín, ktorý treba dodržať

Daňovú povinnosť si treba splniť najneskôr do 15. dňa v mesiaci, ktorý nasleduje po mesiaci s realizovanou kúpou. Ak sa dopravný prostriedok kúpil na faktúru, termín zaplatenia sa zhoduje s dňom jej vyhotovenia. Ak sa teda faktúra vyhotovila ešte pred 15. dňom príslušného „povinného“ mesiaca, platí na uhradenie dane deň vyhotovenia faktúry.

Čo je to nové auto

Pod novým dopravným prostriedkom sa podľa zákona rozumie pozemné motorové vozidlo s objemom motora nad 48 kubických centimetrov alebo s výkonom väčším než 7,2 kW. Prostriedok musí byť určený na prepravu osôb a nákladov a musí spĺňať klauzulu, že buď nemá najazdených viac ako 6 000 kilometrov, alebo v čase jeho kúpy ešte neuplynulo šesť mesiacov od jeho prvého uvedenia do prevádzky.
„Z pohľadu zákona o DPH stačí, aby bola splnená len jedna podmienka, teda buď nemá najazdených viac ako 6 000 kilometrov, alebo od prvého uvedenia do prevádzky neuplynulo viac než polrok. V takých prípadoch sa dopravný prostriedok považuje za nový,“uzatvára právnička Takáčová.

Nový dopravný prostriedok – čo sa pod ním rozumie:

  • pozemné motorové vozidlo so zdvihovým objemom motora nad 48 cm3 alebo s výkonom nad 7,2 kW, určené na prepravu osôb a nákladov, ak nemá najazdených vyše 6 000 km alebo v čase jeho kúpy neuplynulo 6 mesiacov od prvého uvedenia do prevádzky (stačí splniť len jednu z oboch podmienok).
  • plavidlo určené na prepravu osôb a nákladov dlhšie ako 7,5 metra určené na prepravu osôb a nákladov, ak nebolo prevádzkované na vode viac ako 100 hodín alebo v čase jeho dodania neuplynuli tri mesiace od jeho prvého uvedenia do prevádzky (stačí splnenie jednej podmienky)
  • lietadlo, ktorého štartovacia hmotnosť je väčšia ako 1 550 kg, určeného na prepravu osôb a nákladov, ak nenalietalo viac ako 40 prevádzkových hodín alebo v čase jeho dodania neuplynuli tri mesiace od jeho prvého uvedenia do prevádzky (stačí splnenie jednej podmienky).

 

01 - Modified: 2006-10-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: ECB sa vzdáva zodpovednosti
01 - Modified: 2024-04-18 11:30:00 - Feat.: - Title: Pohlavie si budú môcť zmeniť už ako 16-roční. Švédsko jasnou väčšinou schválilo ľahšiu právnu tranzíciu 02 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala 03 - Modified: 2024-04-11 08:30:00 - Feat.: - Title: Spojené štáty sa doslova vracajú do stredoveku. Súd rozhodol, že Arizona môže vymáhať 160 rokov starý zákaz potratov 04 - Modified: 2024-04-10 11:11:16 - Feat.: - Title: NIE znamená NIE. Česi schválili redefiníciu znásilnenia, pomôže obetiam trestných činov 05 - Modified: 2024-04-02 09:30:00 - Feat.: - Title: Autorka Harryho Pottera môže ísť do väzenia. Teším sa na zatknutie, reaguje na svoje vyjadrenia o transrodových osobách
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 13:35