StoryEditor

Falošné bankovky neobídu ani vianočné obchody. Čo si treba všímať

25.11.2014, 10:55
Koncom roka viac kupujeme i narábame s bankovkami. Sledujete, či vám niekde nevydajú falzifikát? Pozrite sa, ako rozoznať pravú bankovku od nepravej.

Viete, ktoré bankovky sa najviac falšujú? Samozrejme, najmä tie, ktorých je najviac v obehu. Národná banka Slovenska v predvianočnom období upozorňuje verejnosť, aby venovali zvýšenú pozornosť prijímaniu bankoviek. Najviac falšované sú podľa štatistík Európskej centrálnej banky tie, ktoré majú hodnotu 20, 50 a 100 eur. Falzifikáty týchto bankoviek sa vyskytujú vo zvýšenom počte aj na Slovensku.

Aké prvky hľadajte na bankovkách

Prijatie falošných bankoviek môže spôsobiť finančné straty. Predísť im podľa NBS možno práve obozretnosťou pri každej platbe.

Falošné eurové bankovky pritom možno odhaliť jednoduchým testom, a to hmatom, pohľadom a naklonením.

Hmatom možno skontrolovať samotný papier, ktorý je pri falzifikátoch podstatne hladší ako papier pravej bankovky.

Rukami možno skontrolovať aj plastický nános farby obrazcov, ktoré sú vytlačené na lícnej strane hĺbkotlačou, radí NBS.

Pohľadom zase treba skontrolovať ochranné prvky viditeľné proti svetlu, napríklad vodoznak a ochranný prúžok.

Naklonením možno na bankovkách skontrolovať ochranné prvky, ktoré pri pohybe bankovky menia farbu alebo obrazce. Ide o irisujúci povlak (dúhovo premenlivý pás) a holografický prúžok na 5-, 10- a 20-eurových bankovkách.

Aké prvky hľadajte na drahších peniazoch

Na drahších bankovkách v hodnote 50, 100, 200 a 500 eur pri naklonení možno skontrolovať opticky premenlivú farbu a holografický medailón. Tieto ochranné prvky na falzifikátoch nemajú také vlastnosti ako na pravých bankovkách, upozorňuje NBS. Postup overovania bankoviek spolu s názornými ukážkami je zverejnený aj na internetovej stránke ECB, ako aj na stránkach národných centrálnych bánk Eurosystému.

Kedy vám poškodenú bankovku vymenia

V predvianočnom čase, teda v období zvýšeného pohybu peňazí, sa však množia aj okolnosti, keď sa vám môže dostať do rúk poškodená bankovka či minca. Ako vyriešiť takéto situácie?

Národná banka vymení znehodnotené, necelé a inak poškodené bankovky a mince vo výške ich hodnoty vtedy, ak sú pravé, a ak predložíte viac ako 50 percent bankovky. Ďalej vtedy, keď predložíte 50 percent alebo menšiu časť bankovky avšak súčasne dokážete, že chýbajúce časti boli zničené. Taktiež vtedy, ak sú bankovky znehodnotené či poškodené v menšom rozsahu – napríklad popísané poznámkami, číslami alebo krátkymi vetami.

Kedy náhradu nedostanete

Kedy sa náhrady za bankovky a mince nedočkáte? Je to pri nasledujúcich eurobankovkách a eurominciach:

  • pri ktorých je podozrenie, že sú falšované, alebo pozmenené,
  •  pri úmyselne poškodených eurominciach, napríklad ak majú vyvŕtaný otvor,
  • pri úmyselnom znehodnotení alebo poškodení eurobankovky,
  • pri necelých eurominciach,
  • ak sa ich poškodením spáchal trestný čin,
  • ak pochádzajú z trestného činu a podobne.
  • Takto poškodené eurobankovky a euromince budú predkladateľovi odobraté bez náhrady a bude mu vydané potvrdenie o odobratí.
01 - Modified: 2007-01-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Klaňanie troch kráľov
01 - Modified: 2024-04-25 16:41:10 - Feat.: - Title: Euro mierne posilňuje, ťaží z priaznivých údajov o nemeckej ekonomike 02 - Modified: 2024-04-25 10:17:16 - Feat.: - Title: Rast našej ekonomiky by mal tento rok zrýchliť na takmer dve percentá. Analytici zlepšili odhad 03 - Modified: 2024-04-22 12:22:53 - Feat.: - Title: Minuloročný deficit verejných financií sa podľa analytikov NBS zhoršil najviac v Európskej únii 04 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 05 - Modified: 2024-04-18 11:49:38 - Feat.: - Title: Súd oslobodil spod obžaloby exšéfa odboru NBS Barriho v kauze Rapid Life
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 13:50