Predaj živých kaprov už niekoľko dní beží naplno. „Môžete mi ho zabiť a vypitvať?“ pýtam sa mladého predavača pred jednou z predajní Lidlu v Bratislave. „Urobím vám, čo si budete želať,“ odvetil ochotne. Za asi pätnásť minút som odchádzal s kaprom v igelitke.
A ešte k tomu som si za ten čas stihol v predajni nakúpiť. Pre istotu aj kúsok lososa a dvoch pstruhov. Lebo kapor všetkým v našej rodine nechutí. A aby som nezabudol, za asi 3,2-kilogramového kapra som aj s vypitvaním a igelitkou zaplatil 15 eur. Zhruba takú cenu som očakával. Podobná bola aj vlani.
Kilogram kapra prvej triedy stojí v Bratislave 3,29 eura, výberového 3,99 eura. Kým cena kapra je na Slovensku takmer rovnaká, u pstruhov je rôzna. Mrazené sú lacnejšie ako chladené čerstvé. Rozdiel pri kilograme je jedno až dve eurá. Najlacnejších pstruhov ponúkajú slovenské rybárstva. Chladený vypitvaný pstruh stojí 5,65 eura. V supermarketoch je asi o tretinu drahší.
Pri mrazených rybách treba rátať s tým, že sa neplatí len za čistú hmotnosť, ale aj za ľad. Pri kilograme zmrazenej ryby môže byť až 10 dekagramov ľadu.
Energetická hodnoty ryby
Kapor, pstruh, či losos? Bez tejto „klasiky“ by pre mnohých z nás nemali Vianoce tú správnu atmosféru. Čo však ryby skrývajú? Koľko majú kalórií, či cukrov?
Každý človek spotrebuje iné množstvo energie. Ženy by nemali denne skonzumovať viac ako 2 000 až 2 500 kilokalórií, muži 2 500 až 4 000 kilokalórií.
Ak na večeru chystáte kapustnicu a po nej si dáte porciu kapra so zemiakovým šalátom s majonézou, nemali by ste predtým od rána jesť. Lebo zhruba 200 gramov ryby, 300 gramov šalátu a tanier kapustnice, či sladkých makových pupáčikov, znamená prísun zhruba 4 000 kilokalórií. A to sme k jedlu ešte nepočítali nápoje. Napríklad liter Coca-Coly môže obsahovať až 108 gramov cukru, čo je v prepočte asi 27 kociek.
Druh ryby energetická hodnota rýb obsah cukrov
(v kilokalóriách) (v gramoch)
Kapor 445 0
Losos 216 0
Pstruh 124,5 0
Aljašská treska 124 16
Treska obaľovaná 155 14,3
Zdroj: etikety na obaloch potravín; Praktická nefrológia, 1998, hodnoty sú na 100 gramov ryby.