StoryEditor

Hodinovú výpoveď nedostanete. Neexistuje

24.10.2013, 10:01
Autor:
nedned
Zamestnávateľ však s vami môže „na hodinu“ skončiť pracovný pomer. Tu sú najčastejšie dôvody.

Zákonník práce hovorí, že pracovný pomer sa dá ukončiť dohodou, výpoveďou, okamžitým skončením alebo skončením v skúšobnej dobe. Znamená to, že ak sa vám šéf v amoku vyhráža hodinovou výpoveďou, prípadne sa vy opierate o to, že dáte hodinovú výpoveď, nemusia vás v práci brať vážne. Takáto výpoveď totiž neexistuje. Na to, aby ste vo firme skončili „do hodiny“ musí byť okamžite skončený pracovný pomer. No ani ten sa neuskutoční na počkanie. Skončí sa až doručením písomného vyhotovenia druhej strane.

Pili ste? Máte padáka
Zo zákona s vami zamestnávateľ môže okamžite rozviazať pomer iba ak ste boli právoplatne odsúdený pre úmyselný trestný čin, alebo ste závažne porušili pracovnú disciplínu. „Sem môžeme zaradiť napríklad zistenie alkoholu u zamestnanca v práci pri dychovej skúške, hrubé ohrozovanie iných zamestnancov na pracovisku alebo nezdokladovanú absenciu,“ menuje  Miroslava Nováková z Manpower. Podľa Ivette Mihálikovej, personálnej riaditeľky J&T, sú najčastejšími dôvodmi v praxi krádež, sprenevera, ale aj nedovolené používanie služobného auta či konkurenčná činnosť bez súhlasu zamestnávateľa. Nech je dôvod akýkoľvek vážny, zamestnávateľ musí svoje rozhodnutie ešte prerokovať so zástupcami zamestnancov, inak bude skončenie pomeru neplatné.

Nájdite si právnika
Samostatnou kapitolou je okamžité skončenie pracovného pomeru po tom, čo ste zamestnávateľovi spôsobili škody. „Poistky“ proti škodám sú zabezpečené zmluvne, dohodou o zmluvnej zodpovednosti, ktorá môže byť priamo súčasťou pracovnej zmluvy alebo samostatnou dohodou,“ vysvetľuje Miháliková. A zdôrazňuje, že musí byť v každom prípade písomná.
Vo fáze dokazovania musí váš zamestnávateľ preukázať vznik škody, ktorú ste zavinili a aj to, že   za ňu zmluvne preberáte zodpovednosť. Ak je spôsobenie škody úmyselné, môže sa považovať za krádež, či spreneveru a to sú dôvody na ukončenie pracovného pomeru.

A ako sa brániť v takomto prípade?  „Odporúčam vziať si čas a poradiť sa s právnikom. Zákonne sa brániť je možné len v prípade, že je výpoveď neoprávnená. Ak aj k výpovedi dôjde, nakoniec môže rozhodnúť súd - a to v prospech zamestnanca,“ tvrdí Miháliková.  A dodáva, že najideálnejším spôsobom odchodu z práce je dohoda so zamestnávateľom s čo najskorším dátumom ukončenia pracovného pomeru.

 

 

 

01 - Modified: 2005-08-04 14:40:00 - Feat.: 0 - Title: Rusko nemá žiadne zdroje na svoju vlastnú "farebnú revolúciu"
01 - Modified: 2024-04-26 13:21:43 - Feat.: - Title: Nemecký inštitút očakáva rast nezamestnanosti na najvyššiu úroveň za takmer desaťročie 02 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 03 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 04 - Modified: 2024-04-04 14:21:16 - Feat.: - Title: Edgar Baker: Očakávania dnešného slovenského kandidáta a opatrenia firiem 05 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
30. apríl 2024 01:07