StoryEditor

Na Vianoce si chcem darovať zdravie. V kúpeľoch

15.12.2013, 11:00

Plánujete v blízkej dobe absolvovať kúpeľný pobyt? Ak budete mať šťastie, natrafíte v tomto čase aj na zľavy do 40 percent. Ušetriť môžu klienti poisťovní, ale i tí, ktorým poisťovňa liečebný pobyt neschválila. Jedným z nich je aj Jaroslav, živnostník - manažér z Bratislavy, čitateľ HN poradne, ktorý sa zaujímal o to, či má nárok na kúpeľnú liečbu, alebo si ju má zaplatiť ako samoplatca. Tiež by chcel vedieť, či by si mohol dať takýto pobyt do firemných nákladov a za akých podmienok.

Návrh na kúpeľnú liečbu
Štatistiky ukazujú, že v poslednom období majú ľudia čoraz väčší záujem o relax a oddych v kúpeľných zariadeniach. Tak si môžu vybrať z ozdravných, víkendových pobytov alebo jednodňový relax po náročnom dni na regeneráciu tela i duše. Ak by ste si pobyt v kúpeľoch chceli dať preplatiť zdravotnou poisťovňou, takúto kúpeľnú liečbu upravuje zákon.

Skúste sa poradiť s vašim ošetrujúcim lekárom, či sa vaša diagnóza nachádza v zozname indikačných skupín s nárokom na liečbu. Ak áno, vypíše vám návrh, ktorý musíte doručiť na pobočku vašej zdravotnej poisťovne. Lekár vás zaradí do indikačnej skupiny. Vo všeobecnosti bývajú vážnejšie zdravotné stavy zaraďované do indikačnej skupiny A a menej závažné do skupiny B.

Diagnóza - pacient či samoplatca?
V rámci indikačných skupín je rozdiel vo financovaní kúpeľnej liečby. Pacientom zaradeným do skupiny A hradí počas liečenia kompletnú zdravotnú starostlivosť, ubytovanie a stravu zdravotná poisťovňa. Jediným povinným poplatkom, ktorý hradí pacient, je 1,66 eura na deň.

Naopak chorí, ktorí sú svojou diagnózou zaradení do skupiny B, si platia výdavky na stravu a ubytovanie sami. Zdravotnú starostlivosť im však prepláca zdravotná poisťovňa. Veľmi obľúbenými návštevníkmi kúpeľov, a to aj počas vianočných sviatkov, bývajú samoplatcovia. Slovenské kúpele im poskytujú celú škálu pobytov, z ktorých si môžu klienti vybrať podľa svojich požiadaviek.

Pozor na podnikateľské výdavky
V tomto prípade by nášmu čitateľovi Jarovi neostávalo nič iné, iba si zaplatiť pobyt vo vybraných kúpeľoch ako samoplatca. Voliť si môže aj podľa svojej peňaženky, vkusu a obľúbenosti procedúr, ktoré by chcel absolvovať. Problém však môže mať s tým, ak by si chcel dať pobyt do výdavkov na podnikanie. Možnosť odpočítať si výdavky na podnikanie z daňového základu mnohých živnostníkov láka zahrnúť do účtovníctva aj také náklady, na ktoré nemajú nárok.

A láka to aj Jara. Zákon však hovorí jasne: výdavky firmy sa posudzujú podľa toho, či slúžia na dosiahnutie, udržanie alebo zvýšenie príjmov. Ako výdavok si Jaro nemôže uplatniť napríklad výdavky na reprezentáciu, na dovolenkové pobyty či  výdavky na využívanie vozidla na súkromné účely. V opačnom prípade ich správca dane nemusí uznať a Jánovi môže dorubiť daň a dať mu aj pokutu.

Odporúčania na kúpeľné pobyty pre manažérov
Kúpele Štós

Tip: Wellness pobyt - Manažér
Terapeutický program zameraný na načerpanie nových síl, nájdenia spôsobov, ako sa so všetkým vysporiadať a uvoľniť sa.
Cena od 30,54 eura/ osobu/deň
7-dňový pobyt

Kúpele TrenčianskeTeplice
Tip: Antistresový pobyt
Pobyt je zameraný predovšetkým na odbúranie stresu, ako aj na komplexnú fyzickú i psychickú regeneráciu. Súčasťou pobytu môže byť prehliadka u špecializovaného lekára. 
Cena od 27 eur/osobu/deň
10-dňový pobyt

Kúpele Štós
Tip: Wellness pobyt - Manažér
Terapeutický program zameraný na načerpanie nových síl, nájdenia spôsobov, ako sa so všetkým vysporiadať a uvoľniť sa.
Cena od 30,54 eura/osobu/ deň
7-dňový pobyt

Kúpele Rajecké Teplice
Tip: Antistresový wellness pobyt
Určený pre dámy aj pánov, ktorí sa potrebujú odreagovať od každodenného stresu a načerpať pozitívnu energi 
Cena od 50 eur/osobu/deň 
4-dňový pobyt

Kúpele Luhačovice, Česko
Tip:  Týždeň bez stresu
Cena od 34 eur/osobu/deň
7-dňový pobyt

Pozreli sme sa do kúpeľov Luhačovice

Skutočným zážitkom pre fajnšmekra je ubytovať sa v Jurkovičovom dome v Luhačoviciach, kde sú interiery zariadené jeho nábytkom a na stenách visia originály obrazov jeho priateľa  maliara Jožku Úprku. V reštaurácii dostanete moravské vína. V neďalekej kaplnke Augustiniánskeho domu  v rokoch 1922 a 1926 písal Leoš Janáček Lišku Bystroušku a Glagolskú omšu. Jeho tvorba  v posledných rokoch očarúva obecenstvo operných domov v západnej Európe a Amerike.
Nezabudnite si dať Vincentku, ktorá tu pramení. Táto zbytková morská voda má pozitívny vplyv na tráviaci trakt i na sliznice dýchacích ciest, takže sa odporúča na pitné kúry, inhaláciu i vstrekovanie na sliznice napríklad nosa. Prvá zmienka o jej liečivých účinkoch je z roku 1669. Od roku 1780 ju miestni obyvatelia vozili do viedenských reštaurácií, lekární a vinární.
Pri prechádzke po  Luhačoviciach určite navštívte v pasáži vily Věra na pešej zóne obchodík vizovicekej manufaktury na čokoládu Carletti,  Lázeňská čokoládovna. Manufakturu založili  v roku 1997 dve sestry. Ich výrobky majú skvelú kvalitu. Napríklad také čokoládové pralinky s levanduľou sú skutočne zážitok.

 

01 - Modified: 2005-10-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kontrola preverí kauzu Setnický
01 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 02 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 03 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 04 - Modified: 2024-04-05 08:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát zistil, že má na účte 1,8 miliardy navyše. Nikto nevie, odkiaľ sa vzali ani čo s nimi robiť 05 - Modified: 2024-04-05 07:00:00 - Feat.: - Title: Prečo sme schopní stráviť nekonečné hodiny v obchodných centrách? Môže za to nenápadný trik, ktorý si si určite nevšimol
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 13:35