StoryEditor

Ak ste introvert, do obchodu „nelezte“. Zistite, ktorá práca sa pre vás hodí

16.09.2014, 14:28
Autor:
macmac
Najradšej by robil všetko alebo si nevie vybrať vôbec nič. Aj toto sú časté problémy pri výbere povolania.

Keďže výber povolania je jedno z najdôležitejších rozhodnutí, aké v živote urobíme, najlepšie je spoľahnúť sa na pomoc odborníka. Môžeme si zvoliť buď z voľne dostupných testov na internete, alebo si dohodnúť stretnutie s profesionálom osobne. Pracovní psychológovia si všimnú aj veci, ktoré si možno o sebe ani sami neuvedomujeme. Dôležitý je aj IQ test, ktorý prezradí stupeň inteligencie, avšak nie záujmy ani smrovanie, ktorým sa treba uberať. Školy zvyknú dávať pred poslaním prihlášok na ďalšie štúdium aj test osobnosti, ktorý už prinesie presnejšie výsledky.

Nevyberajte si nasilu, čo sa vám nehodí

Extrovert zrejme nebude šťastný ako vedec a introvert ako motivačný rečník. Zohľadniť okrem prirodzených daností aj svoju povahu je nutnosť, ak sa nechceme celý život trápiť v povolaní, ktoré nás nebude napĺňať. „Najlepšie je pracovať na pozícii, na ktorej sa budem cítiť komfortne. Ak som introvertný typ človeka, asi zo mňa nebude dobrý obchodník. Ak sa rád držím faktov, ťažko budem prekypovať kreativitou. Treba poznať sám seba a orientovať sa na také pracovné zameranie, v ktorom budem "doma", hovorí pre HN Miroslav Dravecký, zakladateľ Emiero.sk.

Peniaze alebo zábava

Je prednejšie dobre zarábať alebo mať prácu, ktorá teší a napĺňa? „Ideálne je, ak sa oba prístupy dokážu skĺbiť. Ak človek pracuje v oblasti, v ktorej sa jeho osobnosť bude cítiť pohodlne, nebude musieť potláčať svoje prejavy, ani sa ich umelo, nasilu učiť. Na druhej strane treba hladieť aj na to, že z niečoho treba žiť, preto odporúčam zaujímať sa o také oblasti, kde nebude veľký problém nájsť uplatnenie,“ dodáva Dravecký.

Typológia osobnosti

Každý osobnostný typ má predpoklady pre istý typ práce a zároveň sa pre niečo nehodí. Toto je rozdelenie podľa typológie MBTI (Myers-Briggs Type Indicator). AK práve uvažujete o svojom povolaní alebo o jeho zmene, skúste sa v nej nájsť a ľahšie zistíte, čo áno a čo nie.

1. Učiteľ
Ľudia s typológiou učiteľ milujú život a majú ho dobre naplánovaný. Prácu aj zábavu si poznačia do diára a akonáhle to majú zapísané, je možné dať ruku do ohňa, že to dodržia.

2. Šampión
Svoju pozornosť neupriamujú v prvom rade na veci a objekty, ale skôr na živé bytosti a hodnoty. Sú neúnavnými a doživotnými bojovníkmi za dokonalosť, lásku, autenticitu, spontánnosť, len aby boli ľudia viac sami sebou.

3. Maršal
Majú veľkú túžbu mať veci pod kontrolou. Nestačí im praktické veci robiť, oni ich chcú riadiť, stáť na čele, mať na povel, zlepšovať ich. Sú schopní vynaliezavo zorganizovať činnosť rozdielnych ľudí, zladiť ciele, stratégie a očakávania, stanoviť zodpovednosť a vyžadovať svedomitosť.

4. Vizionár
Bývajú schopní odhaliť väzby a súvislosti, ktoré si pred nimi nikto nevšimol. Ich povaha je náchylná k rýchlym idealistickým vzplanutiam. Sú schopní vyprodukovať viac možností riešenia, než je možné alebo únosné uskutočniť.

5. Živiteľ
Tento typ je najspoločenskejší. Mávajú sklony idealizovať kohokoľvek, kto sa práve nachádza v ohnisku ich priazne. Ich jemná a starostlivá povaha ich sprevádza za horizont ich vlastných potrieb ku službe ostatným. Dokážu byť vnímaví ako k vecným, tak ľudským detailom situácie.

6. Interpret
Sú to praktickí a vecní ľudia, prispôsobiví realisti s obrovskou schopnosťou prijímať a užívať svet taký, aký je, a netrápia sa tým, aký by mohol byť. Zároveň sú bez predsudkov, ústretoví k názorom iných, trpezliví, tolerantní, ľudia s ktorým sa ľahko vychádza.

7. Supervízor
 Bývajú v úzkom kontakte s realitou, dobre poznajú svoje okolie ako domáce, tak aj pracovné. Väčšinou príliš nedôverujú svojej intuícii a signálom svojich citov. Bývajú hrdí na to, že sa nedajú “opiť rožkom” a že nenaletia na kadejakú reklamu. Než sa rozhodnú v niečom angažovať, spravia si najprv veľmi podrobný prieskum.

8. Dynamo
Sú to praktickí a vecní ľudia, prispôsobiví realisti s obrovskou schopnosťou prijímať a užívať svet taký, aký je, a netrápia sa tým, aký by mohol byť. Zároveň sú bez predsudkov, ústretoví k názorom iných, trpezliví, tolerantní, ľudia s ktorým sa ľahko vychádza.

9. Poradca
Ich snahou býva porozumieť zmyslu udalostí a pozitívne ich ovplyvniť. Vďaka svojmu precítenému a osobnému prístupu nachádzajú s ostatnými reč ľahšie než ostatné introvertné typy. Aj keď nevyhľadávajú popularitu, slávu a funkcie, často ich bez väčšieho vlastného pričinenia získavajú. Ľudia u nich oceňujú ich schopnosť načúvať, vnímať pocity, atmosféru a brať do úvahy hodnoty a priania.

10. Liečiteľ
Bývajú to pokojní, uvážliví, nevtieraví a väčšinou veľmi príjemní ľudia. Dokážu so svojimi blízkymi ich záležitosti silno prežívať, s intenzitou, s ktorou by sme sa u iných typov len ťažko stretli. K niekoľkým ozaj blízkym ľuďom si dokážu vytvoriť veľmi hlboký až vášnivý vzťah.

11. Strojca
Aj keď dominantnou preferenciou Strojcov je silno vyvinutá intuícia, nebýva ich introvertná orientácia vždy na prvý pohľad zrejmá a veľa ľudí ich pokladá za extrovertov. Zo všetkých typov majú asi najväčšiu dávku sebadôvery. Svojmu okoliu sa tento vzácny typ vyskytujúci sa v populácii zhruba v 1 percente, javí ako najviac individualistický a nezávislý. Uvažujú a myslia vo formách čistej racionality.

12. Architekt
Architekti sú niekedy vnímaní ako ľudia, ktorým je ťažko rozumieť a ktorých je neľahké pochopiť. Pretože milujú elegantné teórie, môžu skĺznuť do redukcionizmu. Keď už si raz osvoja a príjmu za svoj nejaký poznatok, už ho nikdy nezabudnú. Bývajú posadnutí analýzou.

13. Ochranca
Najradšej majú informácie a fakty o konkrétnej realite. Títo introverti nemajú problémy chovať sa ako extroverti, pokiaľ to vyžadujú okolnosti. Neprijímajú vonkajší svet neosobne ako čísla, schémy či logické premisy, ale sú veľmi senzitívni voči preferenciám ostatných.

14. Skladateľ
Skladateľov zaujíma predovšetkým konkrétna skutočnosť. Dokážu poznať, čo situácia vyžaduje a zodpovedajúcim spôsobom odpovedať. Majú v obľube umenie. K tomuto typu patrilo veľa nadaných maliarov, skladateľov, dirigentov či tanečníkov.

15. Inšpektor
Tento typ je zastúpený v populácii šiestimi percentami. Sú to ľudia popisovaní obvykle ako „rozumní“, racionálni, skôr neosobní, mimoriadne realistickí a spoľahliví. V praktických veciach sú rozhodní, nemajú od slov ďaleko k činom. Avšak medziľudské zručnosti ako takt alebo empatia nepatria k ich silným stránkam.

16. Remeselník
Život býva pre týchto ľudí, ktorých je medzi nami asi 7%, umeleckým činom. Pre nich do veľkej miery platí, že všetko skúsia iba raz. Sedí im úloha osamelého dobrodruha. Sú schopní riskovať viac než ostatné typy a to bez ohľadu na to, že sa čas od času, a niektorí dokonca veľmi často, „popália“. Často ich môžeme nájsť, že idú do boja i tam, kde majú pramalú nádej na úspech. Ich potravou je vzrušenie a adrenalín.

Informácie: emiero.sk
Titulná snímka: ladiesliveandlearn.com

01 - Modified: 2006-10-17 06:51:40 - Feat.: 0 - Title: Východoázijský trojuholník
01 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 02 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 03 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 04 - Modified: 2024-04-05 08:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát zistil, že má na účte 1,8 miliardy navyše. Nikto nevie, odkiaľ sa vzali ani čo s nimi robiť 05 - Modified: 2024-04-04 14:21:16 - Feat.: - Title: Edgar Baker: Očakávania dnešného slovenského kandidáta a opatrenia firiem
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
21. apríl 2024 18:57