StoryEditor

Aj poistený majetok majte pod kontrolou. Zmeny hláste poisťovni

19.06.2015, 14:40
Autor:
run, redrun, red
Predávate byt alebo vybavujete doklady po sťahovaní či svadbe? Každú zmenu okolo nehnuteľnosti či poistky nahláste poisťovni. Poradíme vám, ako na to.

Máte poistený dom alebo byt, ktorý ste potom predali? Oznámte to svojej poisťovni žiadosťou o zániku poistenia kvôli predaju domu či bytu. Môžete ju zaslať poštou alebo naskenovať a odkliknúť cez e-mail, prípadne sa dá odovzdať osobne na pobočke poisťovne. K nej doložíte kúpno-predajnú zmluvu a list vlastníctva.


Rovnako postupujte aj v ďalších prípadoch ukončenia poistenia. Napíšte žiadosť s dôvodom zániku poistnej zmluvy a doložte príslušný doklad, napríklad ukončenie nájomnej zmluvy, zriaďovaciu listinu, výpis z obchodného registra novovzniknutej organizácie, prevod majetku, kolaudačné rozhodnutie, ukončenie prevádzky, či obchodnej činnosti, zrušenie organizácie pre likvidáciu a podobne.

Čo v prípade smrti poisteného

Ak poistená nehnuteľnosť bola či ešte je v bezpodielovom vlastníctve manželov, pokračuje v poistení pozostalý manžel, prípadne manželka. Pozostalí nahlásia poisťovni úmrtie poistníka, doložia úmrtný list a rozhodnutie o dedičskom konaní súvisiace s novým majiteľom nehnuteľnosti.
Napríklad syn nebohého nemôže platne konať vo veci poistenia bez splnomocnenia ostatných dedičov (manželka, súrodenci). Poistné môže zaplatiť ktokoľvek, platnú výpoveď však môže podať len dedič určený dedičským konaním.
Poistný vzťah prejde v súlade s dedičským rozhodnutím na určeného dediča, resp. dedičov dňom právoplatne ukončeného dedičského konania. Potom sa možno s viacerými dedičmi dohodnúť, kto bude poistníkom pri ďalšom pokračovaní poistného vzťahu.

Zrušenie Indexácie 

Len zhruba polovica ľudí má svoje príbytky poistené a z nich má značné množstvo klientov nehnuteľnosť dokonca podpoistenú.

Indexácia znamená automatické navyšovanie poistnej sumy (suma, do ktorej poisťovňa poskytne poistnú náhradu v prípade materiálnej škody) podľa aktuálnej hodnoty majetku. Indexácia je zvýšenie novej ceny nehnuteľnosti v dôsledku medziročného vývoja cien. Indexáciou si klient zabezpečí, že poistná suma bude v každom okamihu zodpovedať novej hodnote budovy či domácnosti. Bez indexácie sa byt či dom stáva podpoistený a v prípade škody dostane vyplatenú nižšiu sumu, než je skutočná hodnota veci.
Napriek tomu sa stáva, že klienti neakceptujú toto zvýšenie novej ceny nehnuteľnosti v dôsledku medziročného vývoja stavebného cenového indexu. Preto je potrebné, aby klient poisťovni písomne doručil žiadosť minimálne štyri týždne pred výročným dátumom. Zmluva na nehnuteľnosť pokračuje ďalej, ale už bez indexácie.

Zavedenie či zrušenie vinkulácie

Vinkulácia poistnej zmluvy je viazanie poistného plnenia v prípade poistnej udalosti vzťahujúcej sa na predmet poistenia v prospech vinkulanta, ktorý poskytol poistníkovi úver. Vinkulantom je právnická osoba, spravidla peňažný ústav alebo lízingová spoločnosť. Vinkulácia poistnej zmluvy v prospech vinkulanta sa vykonáva na základe písomnej žiadosti poistníka potvrdenej peňažným ústavom, v prospech ktorého sa vinkulácia realizuje. Zrušiť vinkuláciu (kvitanciu) možno iba so súhlasom vinkulanta.

01 - Modified: 2024-04-11 13:30:00 - Feat.: - Title: Zistili ste po kúpe nehnuteľnosti jej poškodenie? Na zistenie vád na byte alebo dome má vplyv viacero vecí 02 - Modified: 2024-04-12 09:00:50 - Feat.: - Title: Máte v pláne odkázať niekomu majetok? Držte sa týchto pravidiel 03 - Modified: 2024-03-28 14:30:00 - Feat.: - Title: Máte záujem svojmu príbuznému darovať napríklad byt? Na tieto dôležité veci treba myslieť 04 - Modified: 2024-03-22 08:00:00 - Feat.: - Title: Bývanie v luxusnom zámku bez stresu? Vo Francúzsku si môžeš kúpiť byt v prepychu len za desiatky tisíc eur 05 - Modified: 2024-03-22 09:30:00 - Feat.: - Title: Svoje deti učili, ako správne narábať s peniazmi. Osemročná Ruby sa vďaka tomu stala najmladšou majiteľkou domu v Austrálii
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 21:03