StoryEditor

Krajina ružového oleja a bieleho jogurtu

08.07.2014, 00:00
Leto s HN - Bulharsko. Predstavujeme vám obľúbenú destináciu Slovákov pri Čiernom mori.

Chystáte sa toto leto na dovolenku k moru? HN vám počas tohto týždňa predstavia päť obľúbených destinácií Slovákov, kam sa pohodlne dostaneteaj autom. Druhou krajinou je Bulharsko.


Zaujímavé miesta

Chrám svätého Alexandra Nevského
Chrám patrí k najveľkolepejším kostolom v Sofii. Po Katedrále svätého Sávu v Belehrade je to druhý najväčší pravoslávny chrám na Balkáne. Bol postavený na pamiatku 200-tisíc ruských vojakov, ktorí padli pri oslobodzovaní Bulharska spod tureckej nadvlády v rokoch 1877 – 1878. Ruský cár Alexander II. je v Bulharsku uctievaný ako cár Osloboditeľ.

Rilský monastier
Je to najväčší a asi najznámejší kláštor pravoslávnej cirkvi v Bulharsku, rozkladá sa na ploche 8 800 m2. Nachádza sa v severozápadnej časti pohoria Rila. Bol založený už v 10. storočí a patrí k najvýznamnejším pamiatkam celého Bulharska. V roku 1983 bola zaradený do zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Balčik  
Jedno z najstarších miest na pobreží Čierneho mora. Mesto je vybudované na pieskových terasách a vďaka tomu je nazývané Bielym mestom. Známou pamiatkou mesta je letohrádok s francúzskym parkom a krásnou botanickou záhradou.

Skamenený les  
Nachádza sa asi 18 km smerom na západ od Varny. Je tvorený pôvodne zatopenými a postupne petrifikovanými kmeňmi dávnych stromov, ktoré pripomínajú rôzne zvieratá a fantazijné útvary.

Sozopol  
V tejto rybárskej dedine sídli okrem pôvabných domčekov z 19. storočia tiež archeologické múzeum so zbierkou gréckych váz.


Suveníry z Bulharska

Mimo kamenných obchodov sa neostýchajte zjednávať, pretože predavači často, keď vidia turistu – cudzinca, cenu neprimerane nadsadia.

– pálená glazovaná a ručne vyrábaná keramika dekorovaná tradičnými žlto-hnedými motívmi
– známe miniatúrne fľaštičky s ružovým parfumom v drevenom ozdobnom obale
– výrobky z kože
– predmety vyrezané z dreva (vázičky, misky, poháriky)
– rôzne druhy koraľov
– farebné vyšívané šatky
– koberčeky a ručne tkané koberce (kelimy)
nahrávky tradičnej bulharskej hudby
strieborné a ručne vyrábané šperky
– miestne vína
slivovica Trojanska
koňaky/brandy Pliska a Sljančev Brjag
Zdroj: tiptravel.sk


Vedeli ste o Bulharsku, že...

V Bulharsku áno znamená nie
Miestnou kuriozitou, na ktorú si treba zvyknúť, je opačné kývanie hlavou pri kladoch a záporoch, ako je to zvykom u nás.

Najstarší zlatý poklad
Bulhari sa môžu pochváliť najstarším zdokumentovaným zlatým pokladom na svete. Tento bulharský poklad je starý neuveriteľných šesťtisíc rokov.

Bulharský jogurt
Jogurty v Bulharsku majú špecifickú chuť, po ktorej baží nejeden dovolenkár. Milovníci mliečnych špecialít sa za to môžu poďakovať mikroorganizmu s názvom Lactobacillus bulgaricus, ktorý sa vyskytuje iba v Bulharsku. Kým v Bulharsku sa táto dobrá baktéria vyskytuje prirodzene v ovzduší, ostatné krajiny ju musia dovážať.

Bulhari prispeli aj k vynálezu prvého elektronického počítača      
Profesor John Vincent Atanassoff (z Iowskej univerzity), ktorý je považovaný za vynálezcu prvého elektronického počítača, mal bulharské korene.

Bulhar vynašiel prvé digitálne hodiny
Skutočne. Napriek tomu, že Bulharsko nie je známe žiadnou elektronikou, za zrodom takého prevratného výrobku ako digitálne hodinky stojí Bulhar. Presnejšie Peter Petrov.

Najstaršie mesto Európy – Plovdiv
Plovdiv je skutočne najstaršie trvalo obývané mesto v Európe. Dnes druhé najväčšie bulharské mesto je dokonca staršie ako grécke Atény.

Bulharské ruže dominujú svetu vôní
Až 70 – 80 percent oleja z ruží v parfumoch sveta pochádza z Bulharska.

Zdroj: posvete.sk


Špeciality z bulharskej kuchyne

Bob čorba (fazuľová polievka)
150 g suchá farebná fazuľa
300 g údené koleno alebo údené rebrá
1 ks mrkva nastrúhaná nahrubo
2 ks zemiaky nastrúhané nahrubo
1 ks cibuľa
2 ks paradajky alebo paradajkový pretlak
morská soľ
5 – 6 ks celé čierne korenie
1 kávová lyžička mletá červená paprika
podľa chuti sušená alebo čerstvá čubrica (saturejka)
podľa chuti sušený alebo čerstvý gjuzum (mäta drobnolistá)
1 PL pokrájaná čerstvá petržlenová vňať
slnečnicový olej a múka na zápražku (nemusí byť)

Fazuľu namočíme do vody a necháme aspoň 8 až 10 hodín napučať. Potom vodu zlejeme a dáme fazuľu do hrnca. Zalejeme horúcou vodou iba toľko, aby bola fazuľa zakrytá a necháme zovrieť. Varíme asi 1 minútu a vodu zlejeme. Potom pridáme čerstvú horúcu vodu, údené mäso, celé čierne korenie a pomaly varíme. Mrkvu a zemiaky nastrúhame nahrubo. Keď sú fazuľa a mäso takmer uvarené, pridáme mrkvu a zemiaky do polievky. Pridáme aj ošúpané paradajky pokrájané na menšie kúsky alebo paradajkový pretlak a ešte povaríme. Cibuľu pokrájame nadrobno a opražíme na troche slnečnicového oleja. Odložíme zo sporáka a pridáme červenú papriku. Už nepražíme, aby paprika nezhorkla. Keď sú mäso aj fazuľa mäkké , pridáme opraženú cibuľu s paprikou, sušenú alebo čerstvú čubricu (saturejku) a gjuzum (mätu) a polievku ešte chvíľku varíme. Polievku nakoniec dochutíme na tanieri pokrájanou petržlenovou vňaťou. Podávame s chlebom. Najlepšie chutí na druhý deň, keď krásne zhustne a pekne vonia bylinkami.

Bulharská barania polievka
250 g baranie mäso s kosťou
1,25 litra vody
soľ
1 PL olej
1 ks cibuľa
150 g polievková zelenina
2 PL paradajkový pretlak
1 PL mletá červená paprika
2 ks paradajka
2 ks zelená paprika
100 g zemiaky
1 ks bobkový list
2 PL sterilizovaný hrášok
2 PL sterilizovaná kapia
mleté čierne korenie
ocot

Na menšie kúsky najskôr posekáme mäso s kosťou a vložíme ho do studenej vody, ktorú sme predtým osolili. Privedieme do varu. Keď polievka začne vrieť, znížime príkon tepla a pomaly uvaríme domäkka. Cibuľu nakrájanú nadrobno speníme na oleji spolu s očistenou a nakrájanou zeleninou. Potom pridáme paradajkový pretlak a mletú červenú papriku, premiešame a krátko opražíme. Paradajky olúpeme, nakrájame na kocky, papriky očistíme a nakrájame na rezančeky a pridáme ich k zmesi. Zalejeme trochou vody, pridáme očistené a nakrájané zemiaky, bobkový list a uvaríme domäkka. Zalejeme precedeným vývarom, potom pridáme uvarené mäso a ešte krátko povaríme. Na záver primiešame pokrájané sterilizované kapie, pridáme mleté čierne korenie a ochutíme octom.

01 - Modified: 2006-07-26 05:20:00 - Feat.: 0 - Title: Economic News SUMMARY, July 25
01 - Modified: 2022-05-03 08:07:01 - Feat.: - Title: V požičovniach áut prakticky nikto nechce elektromobily. Ignorujú ich dokonca aj Nemci 02 - Modified: 2022-02-22 14:44:37 - Feat.: - Title: Raj bez rúšok, nádherné pláže a život v duchu hakuna matata: Bude Zanzibar novým Chorvátskom? 03 - Modified: 2022-01-10 05:31:33 - Feat.: - Title: Cestovateľ: Aké miesta nám svet môže závidieť, ktoré za to nestoja a prečo sú Tatry otrasné na dovolenku? 04 - Modified: 2022-01-04 09:21:13 - Feat.: - Title: Fico mlčí o svojom sviatočnom úniku do zahraničia. Kritizuje prezidentku, že sa nezastala oligarchu Výboha 05 - Modified: 2021-12-27 16:28:04 - Feat.: - Title: Veľký prehľad sviatkov a prázdnin v roku 2022. Koľko voľna nám prinesie nový rok?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 05:32