StoryEditor

Pravda o novostavbách. Tu sú finty predajcov

05.12.2013, 23:03
Nízka cena a stavebná kríza znižujú kvalitu nehnuteľností. Tu sú príklady z praxe, kedy by ste mali zbystriť pozornosť a zvážiť kúpu.

Pracovníci na stavbách sa často menia, firmy vznikajú a zanikajú a ustrážiť kvalitu stavieb je často veľký problém. Nie však jediný. Existujú totiž normy a vyhlášky, ktorými sa musia architekti a stavebné firmy riadiť. Mnohé z nich nastavujú parametre, ktoré sú z pohľadu užívateľa nezmyselné a obmedzujúce, no na druhej strane nie sú v rozpore s predpismi.

Ako zarobiť na nevedomosti


Mnoho developerov však spĺňa len minimum noriem. Dôvodom je, že sa snažia postaviť nehnuteľnosť za čo najnižšie náklady. V praxi sa potom stáva, že je v byte nainštalované ventilačné potrubie, na ktoré nie je možné napojiť digestor s funkčným výkonom alebo koncepcia vetrania miestností bytu je úplne zanedbaná.

Všetkých developerov však nehádžme do jedného vreca. Nie všetci chcú zarobiť na nevedomosti a dôverčivosti ľudí. V akom kvalitatívnom štandarde bude stavba, ukazuje najmä cena za  štvorcový meter. 

Dávajte si pozor na „formulky“


Na trhu je ešte stále dosť developerov, ktorí majú v zmluvách podmienku prevzatia nehnuteľnosti klientom bez ďalších dojednaní. Chýba dojednanie o dohodnutom čase na odstránenie chýb a ako sa postupuje, keď opravené nie sú. Skutočný stav nehnuteľnosti tak ide bokom.

V takomto prípade budete musieť nehnuteľnosť, ktorá je neobývateľná či v hrubom rozpore s opisom v zmluve, prevziať s chybami a očakávať ich odstránenie prakticky v ľubovoľnom termíne a forme. Niekedy sa však stáva, že niektoré chyby sú prakticky neodstrániteľné. Tu potom zostáva jediné – jednať sa o zľavu z kúpnej ceny.

Veľmi rozšírená je však prax, keď developer núti klienta prevziať byt či dom s vážnymi chybami, ktoré však nebránia užívanie nehnuteľnosti. Neznalí zákazníci sú tak postavení do veľmi nevýhodnej pozície. V lepšom prípade ide o nepríjemnú komplikáciu, keď nehnuteľnosť musíte prevziať a potom čakať  na dodatočné odstránenie chýb. 

Len vy. A nikto iný


Je podozrivé, keď sa na prevzatí nehnuteľnosti nesmie zúčastniť iná osoba, než je samotný kupujúci. Často môže ísť o skrytý problém. Nesolídny developer totiž zväčša nechce, aby sa na prevzatí zúčastnil niekto so stavebnou praxou. Ten by totiž problémy odhalil.

Predajca tiež veľmi často klientovi oznamuje, že stavba nemá zásadné chyby alebo ich odmieta uznať, pretože  prešla kolaudáciou. Stavebný úrad však nie je na kolaudačnom konaní schopný zabezpečiť fyzickú kontrolu kompletne celej stavby.
Ak máte napríklad nižší strop v byte, ako ukladá záväzný predpis, alebo nesedia rozmery schodiska, stavba je v rozpore s kolaudačným povolením. Potom musí byť dohodnutá náprava aj napriek vydanému kolaudačnému rozhodnutiu.

Niekedy developer nemôže ani za krivé steny


Tvrdenie „toto opravovať nebudeme, na krivé obklady predsa nie je záväzná norma“, používajú developeri pomerne často. S podobnými vyhláseniami sa môžete stretnúť približne pri každom desiatom prevzatí nehnuteľnosti. Pravda na strane developera je však vtedy, ak je chyba nebezpečná alebo nie je jej vykonanie priamo špecifikované v zmluve s kupujúcim. Predávajúci by si mal rozmyslieť, čo urobí. Kupujúci neskôr môže dostať byt alebo dom s krivými spojmi obkladov či s nekvalitne spracovanými detailmi.


Na toto nezabúdajte pri výbere nehnuteľnosti
 

  • Vyžadujte si možnosť nahliadnutia do dokumentácie, pýtajte sa na konkrétne technické riešenia
  • Žiadajte praktické detaily a pýtajte sa na skutočnú obývateľnosť nehnuteľnosti
  • Môžete splnomocniť osobu, ktorá za vás prebierku vykoná
  • Do budúcej kúpnej zmluvy zadajte všetky podstatné detaily (napr. nákres obkladov, pozície zásuviek atď.) a dohodnite si normy, podľa ktorých budú stavebné práce vykonané 

 

Zdroj: Idnes.cz

01 - Modified: 2005-10-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prémia a stabilita
01 - Modified: 2024-04-09 15:04:03 - Feat.: - Title: Slovalco vypla, aj tak hlási zisk pol miliardy. Penta mení základy, spravila krok podľa vzoru Tkáča 02 - Modified: 2024-04-09 13:20:31 - Feat.: - Title: Čas na kúpu nehnuteľnosti? 03 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návrh inšpiratívneho interiéru v novostavbe v Záhorskej Bystrici: Architekti stavili na remeslo a čisté línie 04 - Modified: 2024-03-21 20:10:51 - Feat.: - Title: Ďalší čínsky developer má problém, teraz dlh v termíne nesplatila firma Radiance 05 - Modified: 2024-03-14 14:29:56 - Feat.: - Title: Pokles sa bude biť s rastom. Realitný trh tento rok očakáva premenlivý vývoj cien bytov, tvrdí analytik
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 23:35