StoryEditor

Byt za dom? Dani sa nevyhnete

19.03.2014, 18:15

Dám ti polovicu domu, ak mi dáš svoj byt. Takúto výmenu chcel uskutočniť otec pani Sylvie po smrti svojej manželky. K tomuto rozhodnutiu ho zrejme viedlo viacero dôvodov, napríklad aj to, že bude pre neho lepšie, ak bude bývať v menšom byte, než sa starať o väčšiu nehnuteľnosť. „Budem musieť platiť daň, ak by som mu svoj byt dala ako protihodnotu za jeho podiel na rodinnom dome?” pýta sa čitateľky Sylvia. „Musia platiť daň moji súrodenci aj vtedy, ak ich z dedičstva vyplatím ?” Odpoveď sme zisťovali u odborníkov.

Aj nepeňažný príjem sa zdaňuje

Podľa právničky Hedvigy Takáčovej sa bude výmena bytu za dom zdaňovať, a to konkrétne príjmy získané takouto zámenou. „Predmetom dane z príjmov je aj nepeňažné plnenie získané zámenou,” vysvetľuje, pričom dodáva, že základný právny rámec výmeny predstavuje zámenná zmluva, ktorú upravuje Občiansky zákonník. Podľa tejto zmluvy sa jeden účastník zaväzuje odovzdať tomu druhému vec, napríklad nehnuteľnosť do vlastníctva, a naopak.

„Na takúto zámennú zmluvu však platia určité ustanovenia o kúpnej zmluve a to tak, že každá zo strán sa považuje za predávajúceho či kupujúceho,” hovorí Takáčová. Pokiaľ nejde v takomto „výmennom” obchode o byt či dom, ktorý je majetkom firmy, a nie je od dane oslobený, pri zámene napríklad bytu za byt dochádza k prevodu vlastníctva bytu a príjem z takejto výmeny - peňažný či nepeňažný -  je teda ostatný príjem z prevodu vlastníctva nehnuteľnosti.

Uplatnite si aj výdavky

Ako hovorí odborníčka, do čiastkového základu dane sa zahrnie tento príjem, no znížiť si ho môžete o výdavky, ktoré súvisia s obstaraním, pričom musia byť preukázateľné. Konkrétne výdavky, ktoré možno pri podobnej výmene uplatniť, sú vymedzené v zákone o dani z príjmov, no podľa tvrdení Takáčovej ide o tie isté výdavky, ktoré si môžete uplatniť napríklad pri predaji bytu.

Takáčová dodáva, že v prípade zdanenia príjmov zákon vymedzuje podmienky, ktoré oslobodzujú zdanenie predaja nehnuteľnosti. „Čo sa týka otázky, či bude musieť sestra pani Sylvie platiť daň zo zdedenej nehnuteľnosti, predmetom dane nie je príjem nadobudnutý dedením,” uzatvára.

01 - Modified: 2006-03-06 08:10:09 - Feat.: 0 - Title: Čerpání prostředků z fondů EU není uspokojivé
01 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Možno nie sme najrovnostárskejší 02 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 03 - Modified: 2024-04-12 19:23:35 - Feat.: - Title: Rast príjmov tento rok spomalí, oproti rozpočtu budú nižšie o 200 miliónov. Časť pohltia nové opatrenia 04 - Modified: 2024-04-11 13:30:00 - Feat.: - Title: Zistili ste po kúpe nehnuteľnosti jej poškodenie? Na zistenie vád na byte alebo dome má vplyv viacero vecí 05 - Modified: 2024-03-28 14:30:00 - Feat.: - Title: Máte záujem svojmu príbuznému darovať napríklad byt? Na tieto dôležité veci treba myslieť
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 16:28